Uzm Dr. Kapan: "MS hastalığı erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülür"

Elazığ Mediline Hastanesi Nöroloji Hastalıkları Uzmanı Oktay Kapan, 30 Mayıs Dünya MS Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunarak, MS hastalığının erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Sağlık 30.05.2022 09:52:43 0
Uzm Dr. Kapan: "MS hastalığı erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla görülür"
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.05.2022 09:52

Elazığ Mediline Hastanesi Nöroloji Hastalıkları Uzmanı Oktay Kapan, 30 Mayıs Dünya MS Günü dolayısıyla açıklamalarda bulunarak, MS hastalığının erkeklere oranla kadınlarda 2 kat daha fazla olduğunu söyledi.

Elazığ Mediline Hastanesi Nöroloji Hastalıkları Uzmanı Oktay Kapan, MS hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu. 30 Mayısın Dünya MS Günü olduğunu aktaran Uzm. Dr. Oktay Kapan, "Halk arasında MS olarak bilinen multiple skleroz, hareket aksaklığı, kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma bozukluğu ve görme bozuklukları gibi farklı belirtiler ile birlikte kendini gösteren ataklar halinde erkeklere oranla kadınlarda iki kat daha fazla görülen bir rahatsızlıktır. Genç bayanları daha sık tutan bir rahatsızlıktır. Son zamanlarda sıkça görülen ve sıklığı giderek artan nörolojik bir hastalıktır. MS hastalığının belirtileri ve tedavisi kişiye özeldir. Benzer şekilde gelişen ve aynı bulguları seyreden iki hasta bulabilmek mümkün değildir. Hastalığın bireyin kendisi ve hastalar arasında farklı seyretmesi hastalığın zamanlamasını, beyinde tuttuğu yeri ve bulguların şiddeti farklı kılmaktadır. Genel olarak MS’li olgularda beynin veya omuriliğin kontrol ettiği bir fonksiyonun tam veya kısmi kaybı söz konusudur" dedi.

"MS belirtileri kişiye göre değişebilmektedir"

MS hastalığının belirtilerinden de bahseden Uzm. Dr. Kapan, "MS hastalığının belirtileri kişiye göre değişebilmektedir. MS’li hastalar sayacağım belirtilerden herhangi birini, ataklar, düzelmeler veya yavaş yavaş gelişen seyir izleyerek yaşayabilirler. Bunlar, uyuşukluk, karıncalaşma, iğneleşme, kaslarda spazm, kas sertliği, kramp, ağrı, güç kaybı ve bu güç kaybı vücudun bir tarafındaki kol ve bacakta veya her iki bacakta birden olabilir, idrar kaçırma, idrara aşırı sıkışma, kabızlık, konuşma bozuklukları, cinsel fonksiyon bozukluğu, denge kaybı, bulantı, kusma, yorgunluk, depresif duygu durumu, kısa süreli hafıza bozukluğu ve yutma zorluğunu da sayabiliriz. MS’li bir hastanın ilk belirtileri kol ya da bacakta kuvvet azalması ve güçsüzlük şikayeti ile başlar. MS’li hastalar genellikle duygusal bozuklukları, bulanık görme, denge bozuklukları, çift görme gibi belirtilerle doktora başvururlar. MS hastalığının belirtilerinin her hastada birbirinden farklı olabileceğini akılda tutmak gerekir. En belirgin MS belirtileri halsizlik yüzde veya vücutta uyuşma, karıncalaşma, hissizlik, yorgunluk, denge problemleri, kas sertleşmesi, konuşma bozukluğu, bağırsak veya idrar torbası problemleri, dengesiz yürüme yani ataksi, cinsel işlev sorunları, ısıya hassasiyet ve kısa süreli hafıza sorunları şeklinde sıralanabilir. Aniden ortaya çıkan ve birkaç gün sürüp düzelen görme konuşma sorunları ya da kişinin yazısının kötüleşmesi gibi belirtilerde MS yani multiple skleroz hastalığının işareti olabilir. Bu tür hastalarda önemli olan erken tanı ve erken tedavidir" diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ