Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma ile Türk Cerrahi derneklerinden obezite açıklaması

TEMD ve TCD tarafından yapılan ortak açıklamada, yaşam biçimini düzeltmesine rağmen yeterli kilo veremeyenler için tıbbi tedavinin denenmesi gerektiği, bundan da yarar görmeyenlerin obezite cerrahisine yönlendirilmesi gerektiği bildirildi.

Sağlık 4.03.2020 15:54:41 0
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma ile Türk Cerrahi derneklerinden obezite açıklaması
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 04.03.2020 15:54

ANKARA (AA) - Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) ve Türk Cerrahi Derneği (TCD) tarafından 4 Mart "Dünya Obezite Günü" dolayısıyla yapılan ortak açıklamada, Türkiye'de obezite sıklığının giderek arttığı, bununla birlikte başta Tip 2 diyabet, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları ve kanserler olmak üzere, birçok kronik hastalığın görülme sıklığının yükseldiği vurgulandı.

Türkiye'de 20 milyon obezite hastası olduğu, bunlardan 2 milyonunun ise "şiddetli obezite" kategorisinde yer aldığı ve acilen tedavi beklediğinin öngörüldüğü vurgulanan açıklamada, obezite ile mücadele için toplumun bütününü hedef alan, akılcı ve sürdürülebilir koruyucu hekimlik uygulamalarına ihtiyaç duyulduğu değerlendirmesinde bulunuldu.

Obezite gelişimindeki en önemli faktörün sağlıksız beslenme alışkanlığı ve yetersiz fiziksel aktivite olduğuna işaret edilen açıklamada, bazı endokrin hastalıkların, psikiyatrik bozuklukların, ilaçların veya nadir görülen genetik rahatsızların da obeziteye neden olabileceği belirtildi.

Açıklamada, bu yüzden her obezite bireyin kapsamlı değerlendirilmesi, obeziteye neden olduğu tespit edilen faktörlerin ortadan kaldırılması gerektiği kaydedildi.

"Obezite ile mücadelede asıl hastalığın gelişmesi önlenmeli"

Açıklamada, obezite tedavisi için öncelikle yaşam biçimi ve alışkanlıkların düzenlenmesi gerektiğinin altı çizilerek, şunlar kaydedildi:

"Yaşam biçimini düzelttiği halde yeterli kilo veremeyen kişiler için tıbbi tedavi denenmeli, bundan da yarar görmeyenler ise obezite cerrahisine yönlendirilmeli. Obezite cerrahisi ile hastaların hem kilo fazlalığı hem de eşlik eden metabolik hastalıklardan kurtulması mümkün olabilir. Ancak cerrahi yaklaşım, obezite ile mücadelenin son basamağı olmalı."

Obezite cerrahisinin deneyimli cerrahlar tarafından, donanımlı merkezlerde ve belirli koşullar halinde yapılması gerektiği vurgulanan açıklamada, "Bilinen yöntemler dışında kalan ve henüz hiçbir rehberde önerilmeyen uygulamaları 'diyabet cerrahisi' adıyla insanımız üzerinde deneyen kişi, merkez ve kuruluşların mutlaka engellenmesi gerekli. Henüz deneysel boyutta olan tüm yeni uygulamaların, tanımlanan özelliklere sahip merkezlerde, klinik araştırma kapsamında ve denetim altında yapılması sağlanmalı." uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, obezite cerrahisinin obezite ile mücadelenin son halkası olduğu ve Türkiye'deki tüm hastalar için çözüm olamayacağı belirtilerek, "Obezite ile mücadelede asıl önemli unsur hastalığın gelişmesinin önlenmesidir. Bu nedenle, ülkemizde sağlıklı beslenme alışkanlığını yerleştirecek ve fiziksel aktiviteyi arttıracak önlemlerin alınması esastır. Obezite ile mücadelede merkezi ve yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve ulusal basınımızın da sorumluluğu olduğu unutulmamalı." ifadelerine yer verildi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ