Tunceli’de hedef kitlenin yaklaşık yüzde 80’i aşılandı, faydası görülmeye başlandı

Tunceli’de aşının faydasının görülmeye başladığını hem sağlık çalışanlarında vaka çıkmadığını hem de 65 yaş üstünde oranın ciddi şekilde düştüğüne dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Çağdaş Özdemir, en çok

Sağlık 19.03.2021 10:49:37 0
Tunceli’de hedef kitlenin yaklaşık yüzde 80’i aşılandı, faydası görülmeye başlandı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.03.2021 10:49

Tunceli’de aşının faydasının görülmeye başladığını hem sağlık çalışanlarında vaka çıkmadığını hem de 65 yaş üstünde oranın ciddi şekilde düştüğüne dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Çağdaş Özdemir, en çok vaka artışının 25 ile 45 yaş arasında yoğunlaştığına dikkat çekerek, özellikle İngiltere kaynaklı mutasyonun da çok görüldüğünü aktardı.

Ülke genelinde olduğu gibi Tunceli’de de Korona virüs (Covid-19) ile mücadele hem aşı ile hem de sahada yapılan çalışmalarla devam ediyor. Vaka sayısına göre orta riskli grupta yer alan kentte, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Çağdaş Özdemir’de son durumla ilgili bilgi verdi.

Geçtiğimiz yıl Haziran ayına kadar en düşük vaka sayısının Tunceli’de olduğunu anımsatan İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Çağdaş Özdemir, “Aslında bu süreçte de devam ediyor. Yüzde olarak nüfus azlığından kaynaklı yüksek görünse de tüm temaslılara test yapmaya devam ediyoruz. Test yapma kapasitemizi de artırdık. Bakanlığımız bir cihaz daha temin etti. Şu anda çift cihazla daha fazla test yapmaya çalışıyoruz. Test merkezleri kurduk oralarda daha fazla test yapmaya çalışıyoruz. Vakaların şikayeti olup olmamasına bakmaksızın hepsini tarıyoruz. Biz rengimizden ziyade bu enfeksiyonu şehrimizden tamamen silmek için çalışıyoruz” dedi.

Tunceli’nin Kasım itibariyle pik yaptığını belirten Dr. Özdemir, “Tüm Türkiye’de olduğu gibi Tunceli de Kasım ayında pik yaptı. Ancak Şubat’ın sonuna Mart başına kadar ciddi düşüşler oldu. Şu anda tüm ilçelerimizde il merkezimizde vakalarımız ciddi sayılara ulaştık. Yaklaşık on gün öncesiyle son on günü karşılaştırırsak yüzde yüz bir artış var ilimizde” diye konuştu.

Aşının faydası görülmeye başlandı

Aşı yaptırmanın önemine vurgu yapan Op. Dr. Özdemir, “Aşılamayla ilgili hedefimizin yüzde 75-80’ini aşılamış bulunuyoruz. Hedef dışında da 5 bin kadar vatandaşımızı da aşıladık. Yaklaşık 17 bin 500 kişi aşılandı. Randevu sistemlerimizi olabildiğince geniş tuttuk. Vatandaşlarımızın evlerine gittik. Köy tarama programı çıkardık. Tüm köylere gittik. Köyde aşı olmak isteyenlere yönelik çalışma yaptık. Vatandaşlarımızın ayağına gittik. Aşının yapılmasıyla beraber özellikle sağlık çalışanlarımızda vaka görülmemeye başlandı. En güzel taraflarından biriydi. 65 yaş üstü vaka oranı inanılmaz sayıda düştü. Ayrıca 65 yaş üstü vakaların hastaneye yatış oranı azalmaya başladı” şeklinde konuştu.

En çok vaka artışı 25-45 yaş aralığında

Tunceli’de şu anda en çok vaka artışının 45 ile 25 yaş arasında yoğunlaştığına vurgu yapan Özdemir, “Vakaları tek tek analiz ediyoruz. Bunun en büyük sebebi komşu ziyaretleri ve piknikler. Özellikle ziyaretleri hane içinde tutmamız vaka sayısının azalmasına önemli katkı sağlayacak. Ayrıca aşılanmayan küçük bir grubumuz var. Bunun için de vatandaşlardan konu komşu, yaşlı akrabası kim varsa bu kişilerin aşılanmalarını sağlamak gerekiyor. Bizler de ikna konusunda çalışıyoruz. Gerekirse biz ayaklarına gidip aşılarını yaparız. İkinci doz aşılarımız da mevcut. Aşının da faydasını ilimizde gerçekten gördük. Hastaneye yatış oranımız inanılmaz azaldı. Yoğun bakım servisimiz bir, bir buçuk aydır boştu. Şu an yeniden yatışlar başladı. Bir, bir buçuk aydır vefat eden hastamız olmadı. Umarım tekrar Şubat ayındaki gibi çok düşük vaka sayılarına döneriz. Vatandaşlarımız test yapmaktan, aşı yapmaktan korkmasınlar. Ne kadar hızlı şekilde normale dönersek o kadar rahat ederiz. İnsanlar evlerinde sıkıldılar. Ancak dişimizi biraz daha sıkıp sonrasında rahat vakit geçirmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Mutasyonlu virüs daha çok bulaşıyor

Yaz mevsimiyle birlikte yurtdışından gelişlerin başlayacağını anımsatan Özdemir, “Yurtdışından akrabaları gelenler en azından 5 ile 7 gün evlerinde izole olmalarını sağlamalılar. Şu anda mutasyonlu virüs bakanlığımızın da açıkladığı gibi Türkiye’de oldukça arttı. Bizim şehrimizde de öyle. Özellikle İngiltere kaynaklı mutasyon çok görülüyor. Bunlarla ilgili tecrübelerimiz de şunu gösteriyor. Çok ciddi şekilde bulaşıyor. Bulaşıcılığı yüksek. Normalde açık havada çok bulaş göremezken İngiltere mutasyonunun bulaştığını görüyoruz. Klinik sonuçları konusunda henüz erken. Ancak hocalarımız ve diğer illerden aldığımız bilgilere göre mutasyonlu virüs bir miktar daha kötü geçiriliyor. Havalar ısınıyor. Yaz gelmek üzere. Tunceli yazın çok kalabalık nüfusa sahip oluyor. Onun için şimdiden önlem alırsak yazın çok daha rahat ederiz diye düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ