İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tongabay Cumurcu, kornea dokusunun kimlerden alınabileceği hakkında bilgiler vererek, “Kornea çeşitli nedenlerden dolayı sadece hayat?
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tongabay Cumurcu, Korneanın ne olduğu, önemi ve Kornea dokusunun kimlerden alınabileceği hakkında açıklamalarda bulundu.
Korneanın ne olduğunu açıklayan Prof. Dr. Cumurcu, “Kornea gözün en dış katmanında bulunan, gelen ışının kırılarak retinaya düşmesini sağlayan ve gözümüzün en kırıcı ortamı olan saydam saat camına benzer bir tabakadır. Kornea’yı dışarıdan direkt göremeyiz. Bunun nedeni kornea saydam olması ve saat camına bezeyen şekli olmasıdır. Kornea gözümüzün dışarıya açılan penceresidir. Korneanın saydamlığını kaybetmesi, dışarıya olan bağlantımızın kesilmesi durumunda görmeyi etkileyen ve engelleyen körlüğe sebep olan herhangi bir durum kornea naklini gerektirir” diye konuştu.
Kornea naklinin gerektiği durumları anlatan Cumurcu, “Korneanın incelmesi, korneanın yapı bozukluğu ve görmeyi düşürücü bir etkiye sahip olması, göze gelen travmalar ve göz ameliyatlarına bağlı olarak korneanın hasara uğradığı durumlarda kornea nakli gerekmektedir’’ İfadelerini kullandı.
Kornea naklinden sonra hastaların yapması gerekenleri anlatan Cumurcu “Biz bazen bir seneye yakın dozu azaltarak bazı ilaçlar ve damlalar kullandırabiliyoruz. Hastaların ilaçları düzenli kullanması gerekiyor. Hastalar kontrollerine düzenli gelmelidir. Çünkü kornea nakli sonrası göz tansiyonun artma ihtimali, enfeksiyon kapma ihtimali ve özellikle gözünde kendi lensi olan kişilerde katarak gelişme ihtimaline neden olabilmektedir. Hastaların gözlerini kaşımamaya ve bastırmamaya dikkat etmeleri gerekir’’ dedi.
Kornea naklinin kimlerden alınabileceğini de söyleyen Cumurcu, “Kornea çeşitli nedenlerden dolayı sadece hayatını kaybetmiş kişilerden alınmaktadır. Örnek vermek gerekirse karaciğer ve böbrek nakli canlıdan canlıya olduğu gibi, kadavradan canlıya verilebilmektedir. Kornea nakli, kalp, akciğer nakli gibi kadavradan alınabilir. Biz sadece kadavradan nakil yapabiliriz’’ diye konuştu.
Son olarak kornea ve organ naklinin önemine de değinen Cumurcu “Kornea nakli gözün uğraş alanlarından biri olup zor bir nakil ve zor bir ana saha olarak kendini göstermektedir. Malatya şehrimiz bu konuda şanslı, biz kornea nakli hizmeti vermekteyiz. Önceden hastalar İstanbul, Ankara gibi büyük merkezlere gidip, sırasını bekliyorlardı. Bizim çalışmalarımız sonucu bu hizmeti vermeye başladık. Bu şansın daha iyi bir şekilde değerlendirilebilmesi için de nakil olması gerekmektedir. Halk olarak organ nakli konusunda bilinçli olmamız gerekiyor. Biz bu konuda halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Hastalarımıza bu konuda gerekli tavsiye ve önerilerde bulunuyoruz. İstediğimiz seviyede bu bilinçlendirme olmadığının farkındayız. Kornea nakli konusunda halkımızın anlayışını, farkındalığın artmasını ve desteğini bekliyoruz. Bağış konusunda daha istekli olmamız gerekir. Unutmayalım ki bir gün bize de lazım olabilir’’ şeklinde konuştu.