Tetik parmak rahatsızlığına dikkat

Doç.dr. Serhat Mutlu Ve Op.dr. Harun Mutlu

Sağlık 8.09.2019 10:30:27 0
Tetik parmak rahatsızlığına dikkat
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.09.2019 10:30

Doç.Dr. Serhat Mutlu ve Op.Dr. Harun Mutlu, tetik parmak rahatsızlığının el parmağında takılma ile seyreden ağrılı bir hastalık olduğunu söyledi.

Yetişkinlerde ve bebeklerde olmak üzere iki tipi olduğunu ifade eden Doç.Dr. Serhat Mutlu ve Op.Dr. Harun Mutlu, şu açıklamalarda bulundu:

“Yetişkinlerde görülen Tetik parmak hastalığı: Tetik parmak hastalığı genellikle 45 yaş üzerinde ortaya çıkar. Kollajen doku hastalığı(Şeker hastalığı gibi) ile birlikte olduğunda sıklıkla orta ve yüzük parmakta sık olarak ortaya çıkar. Sıklıkla sabah hastalar parmağı kapalı bir şekilde uyanır ve parmağını açmakta çok zorlanır. Parmak kapatıldığında takılır ve kapalı kalır, açılmaya çalışıldığında ani olarak ve ağrılı bir şekilde düzleşir. Bu hareket tetik hareketine benzetildiği için bu hastalığa “Tetik Parmak” ismi verilmiştir. Parmağın kapatılmasını sağlayan fleksör tendon dediğimiz kirişlerin üzerinde yatay bantlar vardır. Tendon da kısmi kalınlaşma meydana gelir. Tendonun pulley denilen yatay bantların altında sıkışması sonrasında tetik parmak hastalığı denilen durum meydana gelir. Tetik parmak hastalığı tüm parmaklarda ortaya çıkabilir. Tedavi: Başlangıç tedavisi istirahat ateli ve ilaç ile yapılır, geçmez ise tendon ile pulley arasına steroid enjeksiyonu yapılabilir. Tüm konservatif tedavi yöntemleri ile geçmeyen takılmalarda cerrahi olarak tendon üzerindeki Pulley denilen bandın gevşetilmesi ile kalıcı olarak tedavi edilir. Bu işlem kapalı veya açık cerrahi olarak yapılabilir. İşlem sırasında parmağın duyusunu sağlayan sinirleri korumak gerekir.

Bebeklerde Tetik parmak hastalığı: Bebeklerde baş parmağın takılı kalması ile görülen bir hastalıktır. Bebeklerde tetik parmak hastalığı doğumsal bir deformite değildir, çoğunlukla ilk iki yaş içinde meydana gelir. Yüzde 25 hastada iki taraflı görülebilir. Eğer parmak uzun süreli takılı kalırsa eklemde deformiteye yol açar, bu nedenle atelleme tedavisi çok başarılı değildir. Erken dönemde cerrahi olarak gevşetme ameliyatı ile kalıcı tedavi yapılır.”

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Şampiyona çiçekli karşılama


Van Spor

Ağrı’da futbol heyecanı başladı


Van Spor

Elazığ, Floor Curling gençler grup müsabakalarına ev sahipliği yaptı


Van Spor

Hakkâri’de ‘Üç Bant Bilardo Turnuvası’ başladı


Van Spor

Bitlis’te iftar sonrası kayak keyfi


Van Spor

Maden’de 81 yıllık hasret sona erdi


Van Spor

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ