Salgın sürecinde harcadıkları enerji azalan çocuklarda duygusal aşırı yeme eğilimi obeziteye yol açabiliyor

Eskişehir Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melek Yücel, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde çocukların duygusal aşırı yeme eğilimi göstermeye yatkınlığıyla obezite bakımından risk oluştur

Sağlık 18.04.2021 12:38:07 0
Salgın sürecinde harcadıkları enerji azalan çocuklarda duygusal aşırı yeme eğilimi obeziteye yol açabiliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.04.2021 12:38

Eskişehir Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melek Yücel, AA muhabirine, salgın döneminde evlerinde daha çok zaman geçiren, televizyon, internet kullanımı artış gösteren çocukların harcadıkları enerjinin azaldığını dile getirdi.

Çocukların bu süreçte beslenme alışkanlıklarının değişmesi sonucu kalori alımının arttığına dikkati çeken Yücel, şöyle devam etti:

"Evde ekran karşısında uzun saatler geçiren çocukların beslenme alışkanlıkları da değişti. Özellikle hazır gıda, abur cubur tüketimi arttı. Anlık haz alımını sağlayan, enerji ve şeker içeriği yüksek, besleyici değeri düşük ürünlerin, fast food tarzı gıdaların tüketiminde de artış olduğu bilinmektedir. Kovid-19 salgını döneminde stres, korku ve endişe içindeki çocukların duygusal aşırı yeme eğilimi göstermeye yatkınlığı obezite açısından risk faktörü oluşturuyor. Salgında uyku düzeninde bozulma, çocukları kilo alımına yatkın hale getirmektedir. Bu dönemde toplam uyku süresinde artış olan çocuklar, obezite açısından riskli bir grup olarak değerlendirilmektedir."

Yücel, obezitenin önlenmesi için bireylerin evde kaldıkları dönemde aktivite düzeyini artırmak amacıyla Dünya Sağlık Örgütünün düzenlediği ev içi egzersiz önerilerinin çocuklarla yapılmasını önerdi.

Ebeveynlere çocukları için sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan Yücel, "Paketli hazır ürünlerin ve şekerli içeceklerin tüketimine izin verilmemelidir. Hamburger, pizza gibi yüksek kalorili hazır gıdalar sipariş edilmemeli, evde tencere yemeklerinin tüketilmesine özel önem verilmelidir. Yeterli su tüketilmelidir." dedi.

Dr. Melek Yücel, çocukluk çağı obezitesinin, karaciğer yağlanması, erken puberte, uyku apnesi, tip 2 diyabet, astım, kardiyovasküler hastalıklar, yüksek kolesterol, safra taşı, glikoz intoleransı ve insülin direnci, denge bozukluğu ve ortopedik sorunlara yol açabileceğini vurguladı.

Obezitenin, psiko-sosyal ve duygusal olarak etkilenim, benlik saygısında azalma, akademik performans ve yaşam kalitesinde düşme gibi durumlara da neden olabileceğini anlatan Yücel, "Çocukluk çağı obezitesi, erişkinlik döneminde obezite açısından bir risk faktörü olmakla birlikte kronik hastalıklara da zemin hazırlamaktadır. Bu olumsuz sonuçlar düşünüldüğünde çocukluk döneminde obezite ile mücadelenin çok önemli olduğu görülmektedir." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

Muş’ta karate antrenmanları hız kesmeden sürüyor


Van Spor

ETÜ 2026 kış oyunlarının şampiyonu oldu


Van Spor

Oltu’ya dev yatırım: Modern spor salonu için imzalar atıldı


Van Spor

Elazığspor’dan seremoni açıklaması


Van Spor

Kars 36 Spor Başkanı Osman Yaşar Uluman görevi bıraktı


Van Spor

24Erzincanspor ailesi iftar sofrasında buluştu


Van Spor

Elazığspor üst üste 2. kez kazandı


Van Spor

Elazığ Valisi Hatipoğlu, iftarda gençlerle buluştu


Van Spor

İstanbul Doğa Sporları Kulübü’nden Süphan Dağı’na kış tırmanışı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Şanlıurfaspor: 0


Van Spor

24Erzincanspor yönetimi iftarda basınla buluştu


Van Spor

Deniz Çınar Doğan taekwondoda Türkiye 3’üncüsü


Van Spor

Elazığ’da amatör maçlar ertelendi


Van Spor

Elazığ’da basketbol bölge şampiyonası sona erdi


Van Spor

Avrupa ve dünya şampiyonu Erivan Barut, mezun olduğu okulda öğrencilerle buluştu


Van Spor

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ