Nadir görülen kansere yakalandı, başarılı operasyonla kurtuldu

Diyarbakır'dan Elazığ'a Gelen 53 Yaşındaki Mehmet Şen, Fethi Sekin Şehir Hastanesi’ne, Karın Ağrısı Şikayetiyle Başvurdu, Yapılan Başarılı Operasyon Yakalandığını Öğrendiği Kanserden Kurtuldu.

Sağlık 24.12.2019 15:04:00 0
Nadir görülen kansere yakalandı, başarılı operasyonla kurtuldu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 24.12.2019 15:04

Elazığ’da 53 yaşındaki hasta, karın ağrısı şikayetiyle geldiği şehir hastanesinde 6 ile 9 ay arasında ömür biçilen nadir görülen Malign Peritoneal Mezotelyoma (karın zarı kanseri) olduğunu öğrenirken, hasta yapılan başarılı operasyonla kurtarıldı.

Diyarbakır’dan Elazığ’a gelen 53 yaşındaki Mehmet Şen, Fethi Sekin Şehir Hastanesine karın ağrısı şikayetiyle başvurdu. Hastanede Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Abdullah Böyük, Cerrahi Onkoloji Uzmanları Dr. Haydar Öcal ve Dr.Remzi Kurt tarafından detaylı tetkikleri yapılan Şeni’in "asbest" adı verilen madde ile temas edilmesi sonucunda ortaya çıkan ve nadiren rastlanan karın zarı kanseri olduğu tespit edildi. Normal şartlarda 6-9 ay ömür biçilen hastalıkla ilgili Şen, hastanede ilk defa yapılan başarılı cerrahi operasyon ve tedavi yöntemleri ile sağlığına kavuştu.

Tedavisi tamamlanan Şen ile ilgili bilgi veren Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Abdullah Böyük ise "Kliniğimize karın ağrısı ile başvuran hastamızda karın zarı kanseri tespit edildi. Hastaya kemoterapi ilaçları verilerek hastalığın kısmen gerilediği görüldükten sonra ameliyat kararı alındı. SRC yöntemi ile yapılan ameliyatla, karın bölgesindeki tüm kanser odakları çıkarıldı. Özel bir cihaz yardımı ile HİPEK yani sıcak kemoterapi dediğimiz yönteme başvurduk. Bu yöntemle hastanın damarından direkt karın içerisinde nüfus ederek sıcak sıvı verildi. Bu sayede hem kanser ilacının etkinliği arttırılmış oldu hem de hastamız kanser ilaçlarının yan etkilerinden korunmuş oldu" diye konuştu.

Uzun süren bir ameliyatın ardından 7 gün kontrol altında kalan Şen’in taburcu edildiğini ve sağlık durumunun gayet iyi olduğunu aktaran Böyük, hastanın takibini de yapacaklarını kaydetti.

"Nadir görülen bir hastalık türü"

Hastalık hakkında bilgi veren Cerrahi Onkoloji Uzmanı Dr. Haydar Öcal," Malign Peritoneal Mezotelyoma (MPM) yani Karın Zarı Kanseri, karın yüzeyini örten zarlardan kaynaklanan saldırgan seyirli çok nadir görülen bir kanser türüdür. Tüm dünyada bu kanser tipi, asbest liflerinema maruziyetinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’nin bazı bölgelerinde toprakta asbest ve türevleri bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ülkemizde asbest maruziyetinin oldukça fazla olduğu bir bölgesidir. Ak toptak olarak (beyaz sıva toprağı) adlandırılan bu toprak, insanlar tarafından sıva veya boya malzemesi olarak kullanılır’’ dedi.

Tıpta sağlanan teknolojik gelişmelerden önce sadece damardan verilen kemoterapi ilaçlarının yetersiz kaldığını ve karın zarı kanserine yakalanan hastalara 6 ay ömür biçildiğini aktaran Uzm. Dr. Öcal, "Ancak son yıllarda dünyada uygulanmaya başlanan ve Türkiye’de de belirli merkezlerde yapılan yeni tedavi teknikleri, SRC ve HİPEK ile bu hastaların ortalama ömrü 4-5 yıla uzamakta ve hatta bazı hastalarda tam tedavi sağlanabilmektedir" şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ