MŞÜ’de kanser tedavisine elektrokemoterapi çözümü

Muş Alparslan Üniversitesi’nde (MŞÜ) 2 yıldır çalışmaları süren elektrokemoterapi tekniği, kanser hastaları için alternatif bir çözüm olacak.

Sağlık 1.10.2021 12:38:03 0
MŞÜ’de kanser tedavisine elektrokemoterapi çözümü
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.10.2021 12:38

Muş Alparslan Üniversitesi’nde (MŞÜ) 2 yıldır çalışmaları süren elektrokemoterapi tekniği, kanser hastaları için alternatif bir çözüm olacak.

MŞÜ Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde kanserle mücadelede önemli bir çalışmaya imza atan akademisyenler, kanser hastalarına şifa olmak için 2 yıldır elektrokemoterapi tekniği üzerinde çalışma yürütüyor. Kemoterapi tedavisi gören hastaların hem mental hem de fiziksel açıdan kendilerini iyi hissetmeleri noktasında hücreler üzerinde ilk aşama çalışması yürüten akademisyenler, geliştirecekleri teknikle antikanser ilaç dozlarını düşürüp, kanserle mücadelede etkin tedavi sağlamayı hedefliyor.

“Düşük doz ilaçla etkin tedaviyi sağlamaya çalışıyoruz”

Yapılan çalışmayla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Biyofizik Uzmanı Öğretim Üyesi Mehmet Eşref Alkış, özellikle kemoterapi tedavisiyle ilgili elektrokemoterapi denilen yeni bir yöntem üzerine çalıştıklarını söyledi. Yeni molekül senteziyle yan etkiyi düşürerek elektrokemoterapi tedavisi uygulamayı hedeflediklerini anlatan Alkış, “Bu çalışmanın normal tedaviden çok farkı var. Kanser ve kemoterapi tedavisi görenlerde yorgunluk, bitkinlik gibi birçok yan etki olabiliyor. Kanser hücreleri etrafında dıştan bir zırh oluşuyor. Bu zırh tabaka antikanser ilaçlarının hücre içerisine girmesini engelliyor. O yüzden yüksek doz ilaçlar kullanılıyor. Biz de düşük doz ilaçla etkin tedaviyi sağlamaya çalışıyoruz. Önce antikanser ilaçları uygulamasını yapıyoruz, ardından kısa süreli yüksek voltajlı elektrik akımı uyguluyoruz. Bu da kanser hücreleri etrafında oluşan zırhı delip geçiyor. Bu uygulamayla antikanser ilaçları hücre içerisine girebiliyor ve etkin bir şekilde tedavi sağlanıyor” dedi.

“Şu anda hücre üzerinde çalışma yapıyoruz”

Türkiye’de elektrokemoterapiyle ilgili çok az çalışmanın olduğunu belirten Alkış, yurtdışı ve Avrupa’daki hastanelerde bu yöntemin uygulandığını, Türkiye’de ise sadece birkaç yerin bu uygulamayı kullandığını kaydetti. Antikanser ilaçlarının pahalı olduğunu ve elektrokemoterapinin yaygınlaştırılması gerektiğini aktaran Alkış, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Biz şu anda hücre üzerinde çalışma yapıyoruz. İkinci aşama hayvanlar üzerinde, üçüncü aşama ise insanlar üzerinde olacaktır. Özellikle yeni sentezlediğimiz moleküllerin insanlar üzerinde tam işe yarayıp yaramadığını anlamak için yol izlemek gerekiyor. Bununla ilgili birçok çalışma yaptık özellikle meme kanseri, beyin kanseri ve kolon kanseri gibi ve uluslararası dergilerde yayınlandı, çokta rağbet gördü. Tıbbı olmayan Muş Alparslan Üniversitesinde bu çalışmayı yapmak çok önemli. İki yıllık bir çalışma. Araştırmamıza devam ediyoruz.”

Kimya alanında görevli Doç. Dr. Kenan Buldurun ise kimya ve farmakoloji alanında biyolojik olarak aktif olan birçok hedef molekül sentezini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 3 - Hatayspor: 0


Van Spor

Kopspor maçı ertelendi


Van Spor

Bitlisli taekwondocu Nurcihan Ekinci’nin hedefi 2032 Paralimpik Oyunları


Van Spor

Furkan Akar’dan tarihi madalya


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Galatasaray 10 kişilik Başakşehir'e fark attı


Van Spor

Rize'yi tek golle geçtiler! Karadeniz derbisi Trabzonspor'un!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ