Malatya’da kene uyarısı

Havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmalarına bağlı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığında artış yaşandığı belirterek uyarılarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özden, “Kene ısırması durumu

Sağlık 2.06.2022 16:31:42 0
Malatya’da kene uyarısı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.06.2022 16:31

Havaların ısınmasıyla birlikte kene ısırmalarına bağlı olarak Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığında artış yaşandığı belirterek uyarılarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özden, “Kene ısırması durumunda hastaların vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurması gerekir” dedi.

Malatya, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özden, havaların ısınmasıyla artan kene vakalarına dikkat çekerek, kenenin sadece bir türünün hastalığa sebep olduğunu ve türlerin gözle ayırt edilemeyeceğini belirtti. Özden, “ Kenenin türü laboratuvar şartlarında ayırt edilebiliyor. Dolayısıyla şuna dikkat etmemiz gerekiyor. Malatya bölgesinde ve çevre illerde bu hastalık görülüyor. Buradaki her kene ısırığını keneyi ayırt edemediğimiz için Kırım Kongo kanamalı ateş diye düşünmemiz gerekiyor. Kenelerin çok az bir kısmı bu hastalığa yol açıyor. Bir tür sadece bu hastalığa sebep oluyor. O türü ayırt edemediğimiz için her kene ısırığında dikkat etmemiz ve sağlık kuruluşuna başvurmamız lazım” ifadelerini kullandı.

Kenelerin yaz döneminde ortaya çıktığını, hayvancılıkla uğraşanların ve kırsal kesimlerde olanların daha çok risk altında olduğunu ifade eden Özden, “ Yaz dönemi hastalığı genellikle Nisan Mayıs gibi başlar Eylül Ekim’e kadar devam eder. Genellikle hayvancılıkla uğraşanlar risk grubunda. Kırlarda pikniklerde meralarda otlaklarda da olabiliyor. Genellikle şehirde apartmanda yaşayan kırsalda hiç bulunmamış, hayvancılıkla hiç uğraşmamış kişilerde riski tabii ki çok düşük. Ama riskli bölgede hayvancılık yapanlar, meralarda çalışanlar, pikniklere gidenler bunlarda zaman zaman görebiliyoruz. Bu işlerde çalışanlar mutlaka her gün kendini kontrol etmeli. Kene bir yerini ısırdı mı, tuttu mu bakmalı. Çünkü bazen kene ısırıkları fark edilmiyor. Hafif bir kaşıntıyla kızarıklıkla seyredebiliyor. Bizim bazı hastalarımızda gözlemliyoruz. Soruyoruz keneye temasın var mı, hayır cevabını alıyoruz ama keneye fark etmeden temas etmiş oluyor. Dolayısıyla risk grubu dediğimiz meralar, bahçeler, piknikler, otlaklarda bulunanlar ve hayvancılık yapanlar kendilerini ara ara kontrol etmek durumundalar” şeklinde konuştu.

Kenelerden insana bulaşan ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının öldürücü olduğuna değinen Özden, “Belirti olarak temel iki belirtisi var. Bir tanesi ateş bir tanesi de grip benzeri bulgular dediğimiz halsizlik, kas ağrısı, baş ağrısı, bazen ishal gibi semptomlar olabiliyor. Ama burada ateş çok önemli. Bir kişi bu risk gruplarının içerisinde ise mutlaka Kırım Kongo Kanamalı Ateşi açısından sağlık kurumda değerlendirilmesi gerekiyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığında belli bir öldürücülük oranı var. Her kene ısırığında yapılması gereken temel şey, bir sağlık kuruluşuna başvurmak. Buradaki temel yaklaşım keneyi parçalanmadan çıkarmak. Dolayısıyla kişiler tecrübeli olmadığı için sağlık kurumları bu konuda özellikle tecrübeli. Erken davranmak çok önemli. Sağlık kurumuna başvurup, orada keneyi zararsız bir şekilde koparmadan, parçalamadan çıkarmak ve sağlık kurulunun önerilerini uymak çok mühim. Evde çıkarmaya çalışmak keneyi parçalamaya yol açıyor. Kene parçalandığında da hastalık riski çok fazla” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ