Literatüre girecek ameliyat

Normalde Yapılan Bir Hafta Önce Sağ Taraf Daha Sonra İse Diğer Taraf Yapıldığını Belirten Medical Park Elazığ Hastanesinde Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tayfun Kermenli, Biz Tek Keşiden Hem Sağ Akciğerdeki Hem De Sol Akciğerdekini

Sağlık 19.01.2020 11:32:58 0
Literatüre girecek ameliyat
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 19.01.2020 11:32

Elazığ’da bir hastanın sağ ve sol akciğerine yapılması gereken ameliyat, tek seferde ‘videotorakoskopi’ desteğiyle 4 santimlik bir kesiden yapıldı. Türkiye’de ilk defa yapılan ameliyata imza attıklarını aktaran Op. Dr. Tayfun Kermenli, operasyonu literatüre kazandıracaklarını söyledi.

35 yaşındaki Havva Aytekin, sağ ve sol akciğerindeki lekeler nedeniyle Diyarbakır’dan Elazığ’a geldi. Medical Park Elazığ Hastanesine başvuran Aytekin, Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tayfun Kermenli ve ekibi tarafından yapılan tetkikler sonrası ameliyata alındı. Op. Dr. Kermenli, Türkiye’de ilk defa uygulanan ve literatüre kazandırmayı istediği 4 santimlik tek kesiden çifte akciğer operasyonu yaptı. Hastanın Diyarbakır’dan geldiğini aktaran Op. Dr. Kermenli, “Hastanın akciğerinde ‘nodül’ dediğimiz lekeler mevcuttu. Bunların daha önce geçirdiği bir hastalığa bağlı olduğunu tahmin ediyoruz. Hastalığın tanısı ve tedavisi açısından nodüllerin çıkarılması gerekiyordu. Normalde genel olarak uyguladığımız işlem hem sağ akciğerde hem de sol akciğerde birer hafta arayla iki ayrı operasyondur. Ancak biz tek kesiden hem sağ akciğerdeki hem de sol akciğerdeki nodülleri çıkardık. Bu sayede hasta bir defa narkoz alarak aynı operasyonla tek kesiden girilerek hem sağ akciğerden hem de sol akciğerinden ameliyat olmuş oldu” dedi.

Yaptıkları operasyonun Türkiye’de ilk defa yapılan bir ameliyat olduğunu aktaran Dr. Kermenli, “Normalde ülkemizde çeşitli merkezlerde ‘subksifoid kesi’ dediğimiz iman tahtası kemiğinin hemen altından yapılan ameliyatlar sol ve sağ akciğer için ayrı ayrı yapılabiliyor. Göğüs kemiğinin ve iman tahtası kemiğinin hemen altında bir kesi ile sağa ve sola girilebiliyor. Bu şekilde yapılan ameliyatlar var. Ama sağ ve sol akciğerden de ameliyat olan hasta Türkiye’de daha önce bildirilmedi. Bunu da biz literatüre kazandıracağız. İlk defa ülkemizde böyle bir ameliyat yapıldı. Hastamızın en önemli avantajı herhangi bir ameliyat ağrısı çekmemiş olması. Operasyon esnasında hiçbir kemiği kesilmediği ve kemiklerin arasından girilmediği için çok rahat bir ameliyat oldu. Normalde hastamız bir hafta, 10 gün içinde iki ayrı ameliyat olacakken bu şekilde tek keşiden girilen operasyon sonrası hastane yatışı sadece 4 gün sürdü. Hastamız hem daha çabuk iyileşti hem de daha erken taburcu oldu" diye konuştu.

Operasyonda videotorakoskopi aletini kullandıklarını ifade eden Kermenli, 4 santimlik küçük bir kesiden girilerek her iki operasyonun başarıyla yapıldığını aktardı.

Operasyon geçiren Havva Aytekin ise, “Akciğerinde leke var dediler. Ben de buraya geldim. Ameliyat oldum, sağlığıma kavuştum. Şimdi çok iyiyim” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ