Koronavirüsle mücadelede mümkünse her gün banyo yapılmalı

Prof. Dr. Yorulmaz, koronavirüsle mücadelede mümkünse her gün, hiç olmazsa iki günde bir banyo yapılması gerektiğini bildirdi.

Sağlık 23.03.2020 12:45:36 0
Koronavirüsle mücadelede mümkünse her gün banyo yapılmalı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 23.03.2020 12:45

EDİRNE(AA) - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, koronavirüs tedbirleri kapsamında "evde kal" çağrısının üzerine tüm yaş gruplarının evde her zamankinden daha fazla vakit geçirdiğini ifade etti.

Evlerin derli toplu, güzel ve temiz olmasının sağlığı korumanın yanında, insanların moralini de olumlu etkilediğini belirten Yorulmaz, "Evin temiz olması, ev içinde zamanla biriken ya da oluşan her türlü zararlı etkenden ev içindeki tüm bireyleri koruyacaktır. Özellikle bebekler, küçük çocuklar, yaşlılar, gebeler, emziren anneler gibi daha hassas durumdaki insanlar için bu temizlik çok daha büyük önem taşımaktadır." dedi.

Yorulmaz, mümkünse her bireyin ayrı odalarda uyuması ve aradaki güvenli mesafenin korunması gerektiğini dile getirdi.

Evde her bireyin ayrı havlu ve terlik gibi kişisel kullanım eşyasının olması gerektiğine işaret eden Yorulmaz, "Evde bulaşıcı hastalığı olan bir kişi varsa, özellikle o kişinin odasının, tabağının, bardağının, kaşık, çatalının, havlusunun ayrılması, mümkün olduğu kadar o kişinin bakımı ile ev halkından sağlıklı olan bir kişinin ilgilenmesi ev halkının sağlığını korumak açısından çok önemlidir." diye konuştu.

Yorulmaz, ilaç kullanılmasını gerektiren bir sağlık sorunu olan aile bireylerinin, ilaçlarını doktorunun tavsiye ettiği biçimde düzenli kullanmaya özen göstermesi gerektiğini anlattı.

"Kişisel temizlik çok önemli"

Salgından korunmak için kişisel temizliğin önemine değinen Yorulmaz, "Mümkün olduğu kadar her gün, hiç olmazsa iki günde bir banyo yapmaya özen gösterilmelidir. Dişler her gün en az 2 defa fırçalanmalıdır. Hastalık yapan zararlılardan korunmada el, tırnak, ayak, saç temizliği çok önemlidir. Vücut temizliğinin olmazsa olmazlarında birisi de iç çamaşırlarıdır. En geç 2 günde bir iç çamaşırları değiştirilmelidir." ifadelerini kullandı.

Ev içinde bir "kirli odası" oluşturulmasının önemine işaret eden Yorulmaz, şöyle devam etti:

"Bu oda, dışarıdan gelindiğinde dış ortamda kirlenmiş giysileri ve eşyaları koyabilmek için dış kapıdan girildiğinde en kısa yoldan evin diğer bölümlerini kirletmeyecek biçimde ulaşılacak yerde olmalıdır. Yıkanmak üzere ayrılmış kirli çamaşırlar da bu odada toplanmalı ve çevreyi kirletecek kadar birikmeden, sağlıklı deterjanlar kullanılarak yıkanmalıdır. Yıkanan çamaşırlar, ev içine serilerek kurutulmamalıdır. Aksi halde deterjan kalıntıları ev içine yayılır, ev içinde nem artar bu da sağlık için zararlı olabilmektedir. Kurutmak makineleri ile ya da en iyisi güneş altında kurutmaktır."

Prof. Dr. Yorulmaz, evi havalandırmanın, temizliğin en önemli unsurlarından olduğunu anlattı.

Evin içinde sigara içmek, mutfakta oluşan yemek buharlarının, kokularının ev içine dağılmasına yol açacak her türlü davranışın önlenmesi gerektiğini vurgulayan Yorulmaz, "Evin içine güneş girmesi önemlidir. Ancak bu güneş ışığı camların arkasından değil, doğrudan camlar açıkken içeri girmelidir. Güneş ışığı, insanlarda bağışıklığı güçlendiren D vitamini yapımı için olduğu gibi, evin dezenfeksiyonu açısından da faydalıdır." diye konuştu.

"Uykuya dikkat edilmeli"

Yorulmaz, yatak odalarının temizliğine dikkat edilmesi, mümkün olduğu kadar vakitli biçimde 7-8 saat uyunması gerektiğini söyledi.

Evdeki kapı ve pencere kolları, merdiven trabzanları, elektrik anahtarları ve kumandaların çamaşır suyu ya da en az yüzde 60'lık alkol gibi sağlıklı dezenfektanlar ile dezenfekte edilmesi gerektiğini anlatan Yorulmaz, şunları kaydetti:

"Kullanılmadığı zamanlarda klozet kapağı kapalı tutulmalı, kullanılmadan önce ve sonra kağıtla silinerek temizlenmeli, her gün sabah ve akşam çamaşır suyu ile silinmelidir. Müstakil ev değilse ayakkabılar asla kapı önünde bırakılmamalıdır. Aksi halde apartmanlarda merdiven boşluğunda bırakılmış olan ayakkabılar hem merdiveni kullananların hem de kapılar açılıp kapatıldıkça evlerin içlerine hava yolu ile kirlilikleri taşıyacaktır. Dışarıdan geldikten sonra ayakkabılar, apartman girişinde, metal paspaslara altları iyice silinip temizlendikten sonra, ev içinde kapalı dolapta tutulmalıdır."

Yorulmaz, evde zaman geçirenlerin sağlıklı beslenmesi ve egzersiz yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

ETÜ kayaklı koşuda Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Elazığ’da yurtlar Ramazan’a hazır


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi Snowboard Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor, ligin ikinci yarısına 35 milyon TL yatırımla başladı


Van Spor

Beytepe Koleji öğrencilerinden basketbolda çifte galibiyet


Van Spor

Ünilig kış oyunlarında Atatürk Üniversitesi rüzgârı


Van Spor

Rize’de çifte şampiyonluk: Oltulu Erhan Şahin Azerbaycan yolcusu


Van Spor

Oltu’da yeni öğretmenevinin temelleri açılıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ