Koronavirüs pandemisinde kozmetik uygulamalarına dikkat

Kovid-19 enfeksiyonundan korunmak için pandemi süresince, cilt hijyeninin sağlanabilmesi amacıyla oje ve protez tırnak uygulamaları ile evde saç boyama işlemlerinden kaçınılması ve özellikle el temizliğine özen gösterilmesi gerektiği bild

Sağlık 2.05.2020 11:47:43 0
Koronavirüs pandemisinde kozmetik uygulamalarına dikkat
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 02.05.2020 11:47

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr Sibel Doğan, AA muhabirine, Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sürecinde bulaş riskinin önlenmesi amacıyla geçici süre ile kapatılan işletmelerden birinin de kuaförler olduğunu anımsattı.

Sosyal izolasyon döneminde evde yapılan kozmetik uygulama sıklığına işaret eden Doğan, özellikle saç boyama işlemlerine olan ilginin yoğunlaştığını belirtti.

Doğan, "Evde uygulanıldığı durumlarda da saç boyaları içerisinde yer alan tahriş edici ve bazen de alerjen özellikteki maddeler istenmeyen deri reaksiyonlarına neden olabilir. Bu durumda saçlı deride şiddetli kaşıntı, yara benzeri sulu deri lezyonları, bazen de çok şiddetli reaksiyonlar oluştuğunda yüzde şişlik meydana gelebilir. Bu dönemde, deri sağlığının korunması olası enfeksiyonların önlenmesi açısından önem taşımaktadır." uyarısında bulundu.

Alerjen özelliği bulunan parafenilendiamin maddesinin saç boyalarında yer aldığı bilgisini paylaşan Doğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu maddenin yanlışlıkla ağızdan alındığı ev kazası gibi durumlarda deri ve tırnaklarda morarma ile ortaya çıkan sorunlar meydana gelebilir. Bu nedenle bu tür uygulamalar sırasında ilgili maddelerin kimyasal özellikleri göz ardı edilmemeli. İlk defa yapılacak uygulamalardan bu dönemde kaçınılmalı, uygulamalar yönergesi dikkatle uygulanmalı, bu maddeler evde özellikle küçük çocukların erişiminden uzak tutulmalı."

Doğan, gebeliğin ilk dönemlerinde de saç boyalarının deriden emilim nedeniyle güvenli olmadığını hatırlattı.

"Saat, yüzük, yapıştırılmış protez tırnak gibi aksesuardan kaçınılmalı"

En sık uygulanan kozmetik uygulamalar arasında ojelerin yer aldığını dile getiren Doğan, "Kovid-19 pandemisi nedeni ile el hijyeni en önemli konu. Bu dönemde, temizlemesi zor olabilecek, kolay bulaş olup temizlenmesi unutulabilecek her türlü saat, yüzük, bileklik, takı, yapıştırılmış protez tırnak gibi aksesuardan kaçınılmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Doç. Dr. Doğan, şunları kaydetti:

"Tırnak bakımı da oldukça önemli. Uzun tırnaklar, el hijyeninin tam olarak sağlanmamasına neden olabileceğinden kısa kesilmeli. Kesin bir tıbbi yasak olmamakla birlikte yapıştırmalı protez tırnakların tam olarak temizlenemeyebileceği veya tırnak üzerinde kalın yoğun bir tabaka oluşturacak şekilde bulunan oje tabakasının kopup parçalanarak, yüzey bütünlüğünü bozarak el hijyenini engelleyebileceği akılda tutulmalı. Bu süreçte, bu tür uygulamalardan kaçınılmalı."

Ellerin sık sık sıvı sabun ve ılık su ile avuç içleri, el sırtı, el parmak araları, parmak sırtları ve parmak uçlarını, tırnak kenar ve uçları ovuşturularak en az 20 saniye yıkanması gerektiğini anlatan Doğan, "Su ve sabun bulunamadığında en az yüzde 60'lık etanol veya yüzde 70'lik isopropanol içeren dezenfektan ile eller dezenfekte edilmeli." dedi.

''Cilde, yüze uygulanan herhangi bir krem veya makyaj virüsün yapışmasına engel olmaz''

Bu dönemde makyaj yapılmasına ilişkin olarak da bilgi veren Doğan, şöyle konuştu:

"Gün içerisinde eller, rutin olarak oldukça sık bir şekilde yüze, ağıza, buruna, göze götürülmektedir. Salgın döneminde bu alışkanlığı engellemek oldukça önem taşıyor. Bu nedenle maske takmak bir miktar mekanik bariyer meydana getirerek kendimizi enfekte etmemizi engelleyebilir, ellerimizi yüzümüze götürmememiz gerektiğini hatırlatabilir.

Cilde, yüze uygulanan herhangi bir krem veya makyaj virüsün yapışmasına engel olmaz. Bu süreçte, temizlenmesi zor makyaj malzemelerinin uygulanmasından kaçınılmalı."

Doğan, her yıkama sonrası ellerin kağıt havlu ile kurulandıktan sonra halen nemli iken nemlendirici uygulanması gerektiğini belirterek, "Ellerin sık yıkanması gerektiği bu dönemde el kremi uygulamaması durumunda gelişecek ve bu durum da uygun el hijyeninin yapılamamasına neden olacaktır.

Cilt temizliği kaynar su sıcaklığında olmamalı. Bu tür uygulamalarla cilt kolaylıkla tahriş olur, hatta yanıklar meydana gelebilir. Deri bariyerinin bu şekilde bozulması enfeksiyon bakımından daha tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Deterjan, etkili bir temizleyici sabunla yapılan en az 20 saniyelik uygun temizlik, el ve yüz temizliği için yeterli." diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ