Koronavirüs hastalarının destekçisi 'virüsü yenenler' oldu

Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüsle mücadele ederek sağlığına kavuşan 10 bin kişi, immün plazma bağışçısı olarak virüse karşı yaşam savaşı veren hastalara umut oldu.

Sağlık 11.09.2020 12:35:23 0
Koronavirüs hastalarının destekçisi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.09.2020 12:35

İZMİR (AA) - Herhangi bir hastalıktan iyileşmiş kişilerin kanından elde edilen plazma tedavisinden Kovid-19 salgını sürecinde de yararlanılıyor.

Türk Kızılay, çalışma kapsamında 1 Nisan'dan bu yana kritik durumda olan hastalarda kullanmak amacıyla Kovid-19'u yenen kişilerden bağış yoluyla kan plazması topluyor.

İyileştikten en az 14 gün sonra 10'ar gün arayla bağış yapabilen bir immün plazma bağışçısından sağlanan plazmalar, 8 kişi için şifa olabiliyor.

AA muhabirinin Türk Kızılaydan aldığı bilgiye göre, salgın sürecinde Türkiye'de hastalığı yenmiş 10 bin kişiden alınan 19 bin 500 ünite plazma bileşeni, 388 hastaneye gönderildi.

Durumu kritik olan hastalara destek olmak isteyen 13 bin 744 aday da karantina ve test sonucunun beklenmesi gibi süreçler nedeniyle immün plazma bağışçısı olmak için bekliyor.

Plazma bağışı için süreci tamamlamış 2 bin 100 kişiye de randevu verildiği belirtildi.

Kerem Kınık'tan teşekkür

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, AA muhabirine, Sağlık Bakanlığı liderliğinde Türkiye'nin immün plazmanın destekleyici tedaviyi dünyada ilk başlatan ülkelerden biri olduğuna dikkati çekti.

Türk Kızılayın kan bağışı konusunda on yıllara uzanan deneyime sahip olduğuna işaret eden Kınık, "Tecrübemiz ve yurt çapındaki bağış ağımızla bu alanda da hemen görev üstlendik. Kendisi iyileştikten sonra bir başkasının iyileşmesi için plazma bağışlayan herkese teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bağışçılar ve tedavi süreci

Tam kan bağış şartlarını taşıyan kişilere, Kovid-19'u atlattıktan sonra Türk Kızılay yetkilileri tarafından ulaşılıyor.

Gerekli diğer şartların sağlanması durumunda bağışçılardan plazma bağışı kabul edilebiliyor ve hastanelerden gelen talepler doğrultusunda plazma ürünlerinin transferi gerçekleştiriliyor.

Uygun olan bağışçı adaylarından aferez adlı yöntemle bağışçının kanında bulunan ve hastanın ihtiyacı olan kan bileşenleri 45-60 dakika içinde alınıyor.

Kana uygulanan laboratuvar testlerinden sonra bileşenler, Kovid-19 hastasının tedavisinde kullanılıyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ova Beyleri tribünlerden süresiz çekildiğini açıkladı


Van Spor

Muş’ta futbol antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor hata yapmak istemiyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un 26. hafta konuğu Osmaniyespor


Van Spor

Iğdır FK - Çorum FK maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Çorum FK: 2


Van Spor

Vali Taşolar tribünde taraftarlarla omuz omuza tezahürat yaptı


Van Spor

Furkan Akar: "Hedefim ülkemi en iyi şekilde temsil etmek""


Van Spor

Turgut Özal Gençlik Merkezi’nin temeli atıldı


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklar başlıyor


Van Spor

Şampiyon taekwondocular ödüllendirildi


Van Spor

Hakemler iftar yemeğinde buluştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi sporcularından dünya arenasında çifte gurur


Van Spor

Milli sporcu Furkan Akar çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığspor’da 3 gün izin


Van Spor

Elazığ, trıatlonda yeni bir döneme ev sahipliği yaptı


Van Spor

Ardahan Kura Kadın Futbol Takım’ının yeni başkanı Songül Çelik oldu


Van Spor

Süphan Dağı tırmanışına tipi ve kar engeli


Van Spor

Kars’ta "Kadınlar Satranç İl Birinciliği Turnuvası" tamamlandı


Van Spor

Beşiktaş, Gençlerbirliği'ni 2-0 Mağlup Etti: Orkun Kökçü ve Olaitan Farkı Yarattı


Van Spor

Elazığspor son 5 maçından 13 puan çıkardı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ