Kars Sağlık Müdürü Lazoğlu, “Kansere ilk çare erken teşhisle başlar”

Kars İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Zakir Lazoğlu, kansere ilk çarenin erken teşhisle başladığını belirtti.

Sağlık 1.04.2021 11:09:36 0
Kars Sağlık Müdürü Lazoğlu, “Kansere ilk çare erken teşhisle başlar”
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.04.2021 11:09

Kars İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Zakir Lazoğlu, kansere ilk çarenin erken teşhisle başladığını belirtti.

Lazoğlu, Dünya’da en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen, kişinin yaşam süresini önemli ölçüde kısaltan ve olumsuz etkileyen kanser hastalığının ölümler arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Kars İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Zakir Lazoğlu 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Lazoğlu, “Dünya’da en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen, kişinin yaşam süresini önemli ölçüde kısaltan ve olumsuz etkileyen kanser hastalığı ölümler arasında kalp hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen öneminde giderek artmasına yol açmıştır. Bu amaçla her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında kanser hastalığının önemine ve kanserden korunma konusunda alınacak önlemlere vurgu yapmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir” dedi.

Kanser bir hücre hastalığıdır. Normal yapısı değişmiş hücrelerin, anormal kontrolsüz çoğalması ve yayılmasıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğuna dikkat çeken Lazoğlu, “Kanser vücudun tüm doku ve organlarında gelişebilir. .Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, hareketsiz yaşam, tütün ve alkol kullanımı ile güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme sıklığını azaltacaktır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunulabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir” diye konuştu.

Lazoğlu, “Erken tanı ve tedavi ile kanser hastalarında önemli oranda iyileşme olabilmektedir. Bu nedenle periyodik sağlık kontrolleri yapılmalı, kanser belirtisi olabilecek şikayetleri olan kişilerin en kısa zamanda hekime başvurması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığına bağlı birimler tarafından kanseri tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için kanser taramaları yapılmaktadır. Bu kapsamda;40-69 yaş grubundaki kadınlar meme kanseri mamografi ile 30-65 yaş grubundaki kadınlar serviks rahim ağzı kanseri (HPV DNA -Smear testi ve 50-70 yaş kadın ve erkekler kolorektal ‘kalın bağırsak’ kanseri taramaları ‘gaitada gizli kan’ yapılmaktadır” şeklinde konuştu.

Uzman Doktor Zakir Lazoğlu, Kars’ta kanser ile mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma konusunda eğitimler yapıldığını kaydetti.

Lazoğlu, Sağlıklı Yaşam Merkezi bünyesinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli Aile Hekimleri vasıtasıyla kanser türleriyle ile ilgili ücretsiz kanser taramaları yapıldığını sözlerine ekledi.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ