Kadınların kabusu; tekrarlayan gebelik kayıpları

Kadın Hastalıkları, Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı Op.dr. Süleyman Tosun

Sağlık 18.02.2020 13:01:18 0
Kadınların kabusu; tekrarlayan gebelik kayıpları
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.02.2020 13:01

Op.Dr. Süleyman Tosun, tekrarlayan gebelik kayıpları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Süleyman Tosun, “Klinik olarak tespit edilmiş tüm gebelikleri yaklaşık yüzde 15’i düşükle sonuçlanmaktadır. Eğer 3 kez peş peşe düşük yaşanmışsa biz bunu tekrarlayan düşükler olarak adlandırıyoruz. Tüm gebeliklerin yüzde 1-2’si bu gruba girmektedir. Tekrarlayan düşükler aile üzerinde ciddi fiziksel ve ruhsal sorunlar oluşturmaktadır. Genetik faktörler; yüzde 2-5 anne veya babadaki kromozom sayı veya yapısal bozukluğa bağlı oluşan kayıplardır. Kromozom bozuklukları, yumurta veya sperm kalitesini düşürerek sağlıklı embriyo gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Bu durumda tüp bebek yöntemi ile elde edilen embriyolar genetik olarak incelenir. Kromozom yapısı normal olan embriyolar seçilerek hem gebelik hem de gebeliğin devam etme şansı artacaktır” dedi.

Rahim ve tüpler ile ilgili anatomik bozuklukların rahim filmi ve ultrasonografik incelemeyle kolayca tespit edilebilen durumlar olduğunu ifade eden Op.Dr. Tosun, “Gebelik kayıplarının yüzde 10-15’ ini oluşturur. Rahim içi polipler, myomlar, yakışıklılar, septum gibi doğuştan gelen rahim anomalileridir. Bu problemlerin çoğu histeroskopik veya laparoskopik operasyonlar ile düzeltilebilir. Kapalı ve şişmiş tüplerde biriken sıvılar gebeliğe zarar vermektedir. Bu durum tespit edilen kadınlarda laparoskopik cerrahi ile problemli tüpün çıkarılması şansı arttıracaktır. Endokrin faktörler; kayıpların yüzde 17-20’si endokrin faktörlere bağlıdır. Tiroid hastalıkları, kontrol edilmemiş diyabet, prolaktin hormonunun yüksekliği, polikistik over sendromu, luteal faz yetmezliği(progesteron hormonunun yetersiz salgılanması) en sık karşılaşılan nedenlerdir. Basit kan testleri ile tespit , tedavi ve takibi yapılabilecek durumlardır. Otoimmün faktörler; kayıpların yaklaşık yüzde 20’sinden sorumludurlar. Bağışıklık sistemi ile ilgili faktörlerdir. Kan testleri ile tespit edilebilirler. Antikardiyolipin ve lupus antikoagulant , tiroid antikorları yüksek olabilir. Tedavide immunglobulinler,steroidler, kan sulandırıcı iğneler kullanılabilir” diye konuştu.

Trombotik, pıhtılaşma ile ilgili genetik taşıyıcılığın kayıpların yüzde15’ini oluşturduğunu kaydeden Op.Dr. Tosun, “En sık görülenleri Faktör V ve MTHFR mutasyonlarıdır. Kan testleri ile anlaşılabilir. Plasental gelişim ve fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek gebelik kayıplarına ve anne karnında bebek ölümlerine neden olabilmektedir. Folik asit desteği , kan sulandırıcılar gebelik boyunca, doğuma kadar kullanılabilir. Enfeksiyonlar; Kayıpların yüzde 0.5-5’inden sorumludur. Bazı enfeksiyonların düşüğe neden olduğu bilinmekle birlikte, tekrarlayan gebelik kayıplarında enfeksiyonların etkisi net değildir. Vajinal ve servikal kültürler alınabilir ve etiyolojiye göre antibiyotik tedavisi önerilebilir. Sık tekrarlayan enfeksiyonlarda bağışıklık arttırıcı destekler önerilebilir. Çevresel faktörler; Tekrarlayan gebelik kayıpları yaşayan kadınlara, alkol, sigara ,aşırı kafein tüketmemeleri önerilmelidir. Açıklanamayan faktörler; Yapılan tüm tetkik ve tahlillere rağmen bir neden tespit edilememesi durumudur. Kayıpların yaklaşık yüzde 50’si bu durumdadır. Tedavide , gebeliğin sık takibi ve psikoloji destek önemlidir. Bu şekilde kayıpların yüzde 86’sı engellenebilir. Tekrarlayan gebelik kayıplarında başarı nedene , nedenin tedavi edilebilirliğine, gebeliğin sık takibine ve psikoloji desteğe bağlıdır” açıklamalarında bulundu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ