İstanbul ve Ankara'da ev tam bağımlı, orta düzey ve ağır engellilere Kovid-19 aşısı yapılmaya başlandı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında tam bağımlı, orta düzey ve ağır engelli vatandaşların aşılanmasına başlandı.

Sağlık 28.05.2021 15:01:09 0
İstanbul ve Ankara
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 28.05.2021 15:01

ANKARA/İSTANBUL (AA) - Sağlık Bakanlığının aşılama takvimine göre öncelikli gruplar arasına dahil edilen tam bağımlı, orta düzey ve ağır engelli vatandaşların aşılanması kapsamında, Başkentte Gölbaşı ilçesinde hastaneye gidemeyen bedensel ve zihinsel engelli 47 yaşındaki Tülay Altıntop'a sağlık ekiplerince evinde Sinovac aşısının ilk dozu yapıldı. Aşının ardından 15 dakika engelli vatandaşın yanında bekleyen sağlık ekipleri, aşının olası yan etkileri ve ikinci dozun ne zaman yapılacağına ilişkin Altıntop'un ailesini bilgilendirdi.

Tülay Altıntop'un annesi Makbule Altıntop ve kız kardeşi Medine Altıntop da aşının evlerinde yapılmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek teşekkürlerini iletti.

Tam bağımlı, orta düzey ve ağır engelli vatandaşların ikinci doz aşı uygulaması da yine hastaneye gidemeyenler için evlerinde yapılacak.

İstanbul

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Twitter'dan yaptığı açıklamada, Kovid-19 aşı programına öncelikli bir grubun daha dahil edildiğini, tam bağımlı, orta düzey ve ağır engelli vatandaşların aşılanmasına başlandığını belirtmişti.

Bu kapsamda, İstanbul'daki sağlık kuruluşlarından randevularını alan vatandaşlar aşılarını olmaya başladı. Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'ne gelen vatandaşlar aşı odasına girerken sağlık personeli tarafından bilgilendirildi.

Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi'nin bağlı bulunduğu Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanı Koca'nın tam bağımlı, orta ve ağır engellilerin aşılanmasının başladığını bildirmesi üzerine sabah saatlerinden itibaren engelli vatandaşların hastaneye gelmeye başladığını söyledi.

Yiyit, bugün aşı yoğunluğunun önemli kısmını engellilerin oluşturduğunu dile getirerek, "Bugün ilk gün ve ilerleyen durumlarda da aşıya ilgilinin devam ederek artmasını bekliyoruz." dedi.

Önümüzdeki günlerde belli aralıklarla daha alt yaş grubundaki vatandaşların da aşılanacağını ifade eden Yiyit, şunları kaydetti:

"Aşılanma anlamında belki de şenlik gibi bir ay olacak. Bol aşının yapıldığı ve sıraların olabildiğince yoğun ve randevuların dolu dolu alındığı bir ay olacak gibi duruyor. Kontrolsüz bir şekilde virüsle karşılaşma ile aşıyla karşılaşma arasında inanılmaz bir fark var. Birinde yüzde 80-100 arasında korunduğumuzu biliyoruz. Aşısız, virüsle karşılaştığımızda sürecin nerede biteceğini kestiremediğimizi görüyoruz. O yüzden şu an aşı olmak olabilecek ve yapılacak en iyi tedbir."

"Hedefimiz 20 yaşına kadar tüm vatandaşlarımızı aşılayabilmek"

Aşıyla ilgili verilerin dünyanın her yerinden yoğun şekilde geldiğine dikkati çeken Prof. Dr. Yiyit, Türkiye'de de aşı sayesinde olumlu tabloların gözüktüğünü belirtti.

Yiyit, aşılanmanın ardından hastanelerde yatan hastaların yaş ortalamasının düştüğünü, aşının işe yaradığı noktasında herkesin hemfikir olduğunu söyledi.

Aşıyla ilgili anlamlandırılmış çok yan etki olmadığına dikkati çeken Yiyit, "Toplumda belki dalga dalga yayılan komplo teorileri var. Bunların hepsinin de altının boş olduğunu biliyoruz. Bunlara da kati surette kulak asmamak lazım. Şu an randevusunu ilk bulabildiğiniz aşı olma zamanıdır. Çünkü aşısız geçirdiğiniz her geçen gün, sizin için büyük bir risk oluşturuyor. Hedefimiz 20 yaşına kadar tüm vatandaşlarımızı aşılayabilmek." diye konuştu.

Şu anki aşılamada Türkiye'nin hızının çok iyi olduğunu aktaran Yiyit, aşılama hızını aşı tedarikinin belirlediğini, Türkiye'nin en çok aşı tedarik edebilen bir ülke olduğunu kaydetti.

"İlk yerli aşımız inaktif virüs aşısı olacak gibi duruyor"

Prof. Dr. Yiyit, aşı konusunda ülkede önemli çalışmalar olduğunu, yerli aşıda haziran ayı itibarıyla "faz 3" aşamasına geçileceğini aktararak, şu bilgileri verdi:

"Hastanemiz de bu çalışma içerisinde, 'faz 3'te olacak. Bu şu demek, gönüllü ve yerli aşı olmak isteyen vatandaşlarımızı hastanede aşıya bekliyor olacağız. 'Yerli aşıdan aşı olmak isteyenlere, aşılama yapmaya başladık' dedikten sonra bize gelmelerini istiyoruz. Hem yerli aşımızla aşılanmış hem de yerli aşımızın resmi anlamda tescillenmesi anlamında çok büyük hizmet etmiş olacaklar. Başlangıç tarihi bildirilecek. O tarihten sonra faz çalışmalarına gönüllü vatandaşlarımızı bekliyor olacağız. Onların katkısıyla da inşallah ilk yerli Kovid-19 aşımız da tescillenmiş olacak. Haziran ayı bu anlamda önemli, ilk yerli aşımız inaktif virüs aşısı olacak gibi duruyor."

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ İl protokolü basketbol maçında buluştu


Van Spor

Snowboard FIS European Cup Erzincan


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 3 - Isparta 32 Spor: 1


Van Spor

Kar ve ayaz altında şampiyonluk mesaisi


Van Spor

Snowboard’un yıldızları Ergan Dağı’nda buluştu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor 3 puan için Kırıkkale’de


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Adem Çağlayan’ın cezası belli oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor forvet hattını Tayyip Kanarya ile güçlendirdi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bizim için kazanımları oldukça yüksek, olumlu bir maç oldu"


Van Spor

Elazığ 2. Amatör Küme’de gruplar belli oldu


Van Spor

Recep Uçar: "Önemli bir avantajı kaybettik ama şansımızı son maça kadar kovalamak istiyoruz"


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor FK: 2 - Çaykur Rizespor: 0


Van Spor

Malatya’da 2. Kurumlar Arası Voleybol Turnuvası başladı


Van Spor

Başkan Şebin’den, İHA Bölge Müdürü Türkez’e 10. yıl plaketi


Van Spor

Elazığspor, Elazığ’a dönüyor


Van Spor

Erzurum Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde büyük gelişim ve dönüşüm


Van Spor

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ