HPV testinin pozitif çıkması dünyanın sonu değil

Op.Dr. Hakan Seven, HPV testinin pozitif çıktığı zaman akıla en kötü senaryoları getirmeye ve geceyi uykusuz geçirmeye de gerek olmadığını söyledi.Özel Asya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Seven, “Kadınlarda.

Sağlık 7.03.2019 13:15:26 0
HPV testinin pozitif çıkması dünyanın sonu değil
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 07.03.2019 13:15

Op.Dr. Hakan Seven, HPV testinin pozitif çıktığı zaman akıla en kötü senaryoları getirmeye ve geceyi uykusuz geçirmeye de gerek olmadığını söyledi.

Özel Asya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Seven, “Kadınlarda en sık görülen kanserler içerisinde 2.sırada bulunan rahim ağzı kanserlerinin taramasında kullanılan birinci basamak yöntemler HPV testi ve Smear testidir. Cinsel aktif olan kadınların hayatları boyunca bu virüsle karşılaşma ihtimalleri yüzde 60 ila yüzde 80 arasıdır. Bu nedenle pek çok kadında yaşamının bir döneminde bu test pozitif çıkacaktır. Fakat HPV testi pozitif çıkan kadınların aynı dönemde yapılan smear testlerinde smear sonucu negatif yani normal çıkanlarda HPV enfeksiyonunun iki yıl içerisinde yüzde 90 ila yüzde 95 oranında vücudun savunma sistemi tarafından ortadan kaldırılacağıdır. Bizim için sorun oluşturan vücudun bu hastalığı yenemediği yüzde 4 ila yüzde 5 oranındaki hastalardır” dedi.

HPV virüsünün günümüzde bilinen 100 civarında alt tipinin mevcut olduğunu ifade eden Dr. Seven, “Bunlardan yaklaşık 40 tanesi yüksek riskli kabul edilir. Ülkemizde en sık görülen yüksek riskli virüs tipleri sırasıyla TİP16, 18, 31, 33 ,35, 39, 45, 51, 52, 54, 56, 58’dir. HPV testiniz pozitif çıktığında beraberinde mutlaka bir smear testi yaptırmanız ya da beraberinde kolposkopi yöntemi ile rahim ağzının incelenmesi en doğru yaklaşımdır. Eğer smear sonucunuz negatifse 6 ayda bir smear testi tekrarı ve en azından bir kez kolposkopik inceleme yeterlidir. Eğer smear testinizde anormal bir bulgu varsa (ASCUS, CIN1 CIN2 veya CIN3 gibi) mutlaka kolposkopik inceleme ve beraberinde biyopsi yapılması mevcut hastalığın hangi aşamada olduğunu gösterecektir. Hastalığınızın kolposkopi sonrası tanısı ASCUS olması halinde iki yıl içerisinde bu bulgunun normalleşme olasılığı yüzde 90-95 civarıdır. Kolposkopi sonucunun CIN1 olarak teyit edilmesi durumunda iki yıllık takipte normalleşme olasılığı yüzde 60-70 civarında olup bu bulgunun da ileri bir tedavi ihtiyacı olmayıp takibi yeterlidir” diye konuştu.

Eğer sonucun CIN2 veya CIN3 çıkmışsa hekim tarafından kişiye en uygun tedavi şeklinin önerileceğini kaydeden Dr. Seven, “Genellikle bu tedavi Konizasyon denilen ve rahim ağzının bir bölümünün alınması ile gerçekleştirilen küçük bir operasyondur. Yapılan bir araştırmada tamamı CIN3 tanısı almış olan hastalara uygun bir şekilde yapılan Konizasyon işlemi neticesinde 18 yıl boyunda hastalar takip edilmiş ve yüzde 99.7’sinde tekrarlama olasılığı görülmemiştir. Tüm bu anlattıklarından sonra HPV testinizin pozitif çıkması geceyi uykusuz geçirmenize neden olmasın ancak sabah doktorunuza muayene olmayı da ihmal etmeyin” açıklamalarında bulundu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı güreşçilerden Türkiye Yarı Finalleri’nde büyük başarı


Van Spor

Ergan Dağı’nda kurumlar arası kar voleybolu turnuvası tamamlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor’dan göğüs sponsoruna ziyaret


Van Spor

Finalin adı Aşkale oldu: Kupa Aşkale’nin


Van Spor

Kars 36 Spor U16 takımı şampiyon oldu, Türkiye Finalleri’ne katılacak


Van Spor

Palandöken’de FIS SBX Snowboard Dünya Kupası zirvesi


Van Spor

Yusuf Ziya Bey Anadolu Lisesi Türkiye finallerinde


Van Spor

Erzurum Üniversiteli Gençler Spor Kulübü iki yıl üst üste şampiyon


Van Spor

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

Erzurumspor FK-Manisaspor FK maçının ardından


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 1 - Erciyes 38 FSK: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 - Niğde Belediye Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 8 - Manisa FK: 1


Van Spor

Başkan Sekmen’e Erzurum temalı forma


Van Spor

Yeşilyurtspor Teknik Direktörü Murat Yıldırım: "Takım henüz yüzde 60 seviyesinde"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ