Tarih: 11.10.2017 10:37
HPV aşısı gebelik şansını arttırıyor
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Betül Görgen, HPV aşısının gebelik şansını artırdığını söyledi.
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Betül Görgen, “Yapılan araştırmanın ilk sonuçlarına göre ,HPV aşısı üreme potansiyeli üzerine olumsuz etki göstermiyor. Hatta bazı kadınlarda gebelik şansını artırabiliyor. HPV enfeksiyonu, cinsel yolla yayılan bir enfeksiyon olup kesin olarak kanıtlanmamasına rağmen azalmış semen kalitesi ve düşük gebelik oranlarıyla ilişkilendirilmiştir. Aynı zamanda genç kızlara uygulanması önerilen HPV aşısının gelecekte üremeyle ilgili problemlere yol açabileceği de ciddi bir endişedir” dedi.
Boston’da yapılan bir çalışmanın HPV aşısıyla kadın ve erkeklerdeki gebelik olasılığının artması arasında bir bağlantıyı ortaya koyduğunu kaydeden Dr. Görgen, “”Cinsel yolla bulaşan hastalığı geçirenler hariç. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) ,azalmış gebelik şansıyla beraberdir. Fakat araştırma sırasında CYBH geçirmiş olan aşılı kadınların gebe kalma olasılığı, aşı yapılmamış ve de cinsel yolla bulaşan hastalık geçirmemiş olanlarla aynı olarak bulunmuştur. Böylece aşının koruyucu etkisi de ortaya konmuştur. İnsan papilloma virüsü, virüs ailesine verilen bir isimdir. Bu ailenin 100 den fazla üyesi vardır ve yaklaşık 40 tanesi genital bölgeyi etkilemektedir. HPV enfeksiyonunun yol açtığı problemlere göre kendi arasında yüksek riskli ve düşük riskli olanlar diye sınıflanmaktadır. Mesela bazı HPV tipleri genital siğil ya da verrü oluşumuna neden olurken bazıları rahim ağzı kanseriyle alakalıdır. Rahim ağzı kanserlerinin %99 u da bu virüs enfeksiyonuyla ilişkili bulunmuştur. HPV enfeksiyonları sıklıkla belirti vermeden kendi kendine iyileşir. Âmâ yüksek riskli olan bazı virüs tipleri kalıcı enfeksiyona neden olur ve rahim ağzı kanserine kadar giden değişikliklere neden olabilir. Yine HPV enfeksiyonları genital siğil, vajina ve vulva kanserine sebep olabilir hatta anal kansere ve penis kanserine de yol açabilir” ifadelerini kullandı.
Yapılan çalışmaların aşının HPV enfeksiyonuna karşı 10 yıl civarında koruyuculuğu olduğunu gösterdiğini ifade eden Dr. Görgen, “Boston Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsünde yapılan çalışmada ise aşının fertilite üzerine olumsuz etkisinin olmadığı hatta daha önce CYBH geçiren bireylerde üremeyi koruyucu etkisinin olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışma, aşı konusundaki olumsuz endişeleri ortadan kaldıracak niteliktedir. Çalışma Pediatrik ve Perinatal Epidemiyoloji dergisinde yayınlanmıştır. Çalışmaya 21-45 yaşları arasında ,gebelik için çabalayan,3483 kadın,1022 erkek dahil olmuştur. Çiftler gebe kalana kadar ya da 12 ay takip edilmişlerdir. Kadınların yüzde 33,9 erkeklerin yüzde 5,2 si HPV ye karşı aşılanmışlardı. HPV enfeksiyonu, cinsel aktif kadın ve erkeklerin hemen hemen hepsinin yaşamlarının bir noktasında karşılaşabileceği, çok yaygın bir enfeksiyondur. Çoğu bulaşma sessiz olarak geçer gider. Fakat bazı kişilerde, sebebi tam bilinmeyen bir biçimde ilerleyebilir. HPV enfeksiyonu, rahim ağzı kanser riskinizi artırabilir ve kanserli dokunun çıkartılması üreme potansiyelinizi olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.
2012 yılında İtalyan araştırmacıların Human Reproduction dergisinde yayınlanan çalışmasında belirtildiği gibi sperm parametrelerini bozarak, erkek infertilitesine neden olabildiğini vurgulayan Dr. Görgen, “2013 yılında ise Wisconsin kız kardeşler, yaptırdıkları HPV aşısının yumurtalıklarında yumurta üretimini durdurduğunu söyleyerek şikayetçi olmuşlardır. Ancak bu şikayetleri mahkeme tarafından reddedilmiştir. Amerika’da 11 ya da 12 yaşında kız ve erkek çocuklarına 2 ya da 3 doz aşı yapılmaktadır. Araştırmalara göre Amerikalı ergenlerin yüzde 40 ı aşılanmışlardır. İngiltere’de ise erkek çocuklara aşı yapılmamaktadır. Kız çocukları ise 12-13 yaşlarında aşı olmaktadır.(aşı yaptırma oranı yüzde 85 tir) Ancak pek çok ülkede üremeyle ilgili endişelerden dolayı aşı yaptırma oranı çok daha düşüktür. Ama bu son çalışmanın sonuçları bu konudaki endişelerin yersiz olduğunu göstermektedir” açıklamalarında bulundu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —