Gebeliğin vücutta hissedilen belirtilerine dikkat

Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Evrim Aksoy, gebelik sürecinde vücutta hissedilen belirtilere dikkat edilmesini söyledi.

Sağlık 16.10.2017 11:02:21 0
Gebeliğin vücutta hissedilen belirtilerine dikkat
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.10.2017 11:02

Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Evrim Aksoy, gebelik sürecinde vücutta hissedilen belirtilere dikkat edilmesini söyledi.


Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Evrim Aksoy, “Biz hekimler gebelik haftanızı hesaplarken son adet gününüzden itibaren başlıyoruz. O yüzden gebelik 40 hafta sürüyor. Gebeliğinizin kaçıncı haftasında olduğunuzu aşağıdaki hesaplama yöntemi ile bulabilir ve hafta hafta size verdiğimiz ipuçlarından faydalanabilirsiniz. Gebeliğin tanısını idrar testi, kanda b-HCG bakılması ve son olarak da Ultrasonda gebelik kesesinin görülmesi ile koyuyoruz. Ultrasonda 5. Haftada bebeğin kesesini izleyebiliyoruz. 6. Haftada ise ilk kalp atışlarını duyabiliyoruz. Adet gecikmesi, bulantı ve kusma (sabahları daha fazla olacak şekilde),Sık idrara çıkma, yorgunluk hissi, memelerde şişkinlik, ağrı ve hassasiyet, vaginal mukozada renk değişikliği, cilt renginde koyulaşma, karın üstünde doğrusal çizginin belirginleşmesi ve artık ileri evrede bebek hareketlerinin hissedilmesi olarak belirtebiliriz. Gebelikte en önemli konular , doktor kontrolleri ve yapılması gereken testler, beslenme, demir ya da vitamin kullanımı, cinsellik, egzersiz, ve son olarak da doğum şeklidir” dedi.


Gebelikte doktor kontrollerini ihmal edilmemesini ifade eden Op.Dr. Aksoy, “Sağlıklı giden her gebelikte,32. Haftaya kadar ayda bir kez, 32.-36. Haftalar arasında 15 günde bir kez, 36.Haftadan 40. Haftaya kadar haftada bir kez yapıyoruz. İlk muayenede, gebeliğin ultrason ile tespiti, tansiyon ve kilo ölçümü, kan ve idrar testi yapılmalı. Ultrason ses dalgalarının ekrana görüntü olarak yansıtılması esasına dayanır. Bebek üzerinde zararlı bir etkisi saptanmamıştır. İlk 3 ayda bebeğin kromozomal hastalıklarına yönelik (Down Sendromu vb) kan ve ultrason testleri yapılmaktadır. Böyle bir durum var ise gebeliğin erken dönemlerinde tanı koymak çok önemlidir. İlerleyen gebelik haftalarında, bebeğin gelişimi ve büyümesinin takibi, cinsiyeti, organlarının detaylı incelenmesi(20.-22. Haftalarda) ve anne ile bebek arasındaki kan akımlarınının değerlendirilmesi önemlidir” diye konuştu.


Doktorun uygun gördüğü ve tavsiye ettiği testlerin tamamlanması ile 40.haftanın sonunda doğum zamanının geldiğini kaydeden Op.Dr. Aksoy, “Bazı bebekler 2 hafta önce bazıları 2 hafta sonra doğabilir, bunları normal kabul ediyoruz. Doğum eylemim başladı mı? Hastaneye ne zaman gitmeliyim ? Kasılmalar düzenli aralıklarla gelmeye başlar ,10 dakikada 3 kez, her bir kasılma 50 sn kadar sürecek şekilde geldiğinde, kasılmaların istirahatle geçmemesi halinde, giderek şiddetlenmesi halinde, amniotik sıvının gelmesi ya da kanama olması halinde hastaneye gitme zamanı gelmiştir.Halk arasında nişan denilen kanlı sümüksü akıntının gelmesi aciliyet göstermese de doktorunuza mutlaka haber vermelisiniz” ifadelerini kaydetti.
Kadın Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Evrim Aksoy, “Bundan sonraki aşama ise o mucizevi an doğumdur. Her hasta için doğum şekli kendisine özgüdür. Anne ve bebeğin sağlığı iyi olacak şekilde vücudunuzun izin verdiği, doktorunuzun uygun gördüğü doğum şekli ile hayatın mucizesi olan bebeğinizi kucağınıza aldığınızda hayatınız bambaşka olacak ve siz artık eski siz olmayacaksınız” açıklamalarında bulundu.

 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Tarihi 7 Gollü Düello! Gençlerbirliği, Trabzonspor'u 4-3 Mağlup Etti


Van Spor

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ