Dişlerdeki kemik eksikliğinde implant tedavisi

Sağlık 14.12.2017 10:05:59 0
Dişlerdeki kemik eksikliğinde implant tedavisi
Tarih: 01.01.0001 00:00
Global Diş Hekimleri Derneği Başkanı Diş Hekimi Zafer Kazak, İmplantolojinin şu anda diş hekimliğinin gelmiş olduğu son nokta olduğunu söyledi. Kazak, “Latince ekmek anlamına gelmektedir. Geçmişi 1937-1938 lere dayanır. Ama diş hekimliği biliminde 1960 lardan sonra uygulanmaya başlanmıştır. 1990 lardan sonra da artık üniversitelerde de öğretim üyeleri tarafından kürsüleri kurulan ve akademik personelleri yetişen bir sistemdir” dedi.
İmplantolojinin günümüzde herkesin bildiği bir sistem olduğunu ifade eden Diş Hekimi Zafer Kazak, “Önceleri korkuya neden olan bu sistem artık korkulara da yer bırakmamıştır. Tek diş eksikliklerinde, iki diş kesilerek ortaya protez yerleştirilme suretiyle bu sıkıntı gideriliyordu, Aynı şekilde arkadaki birkaç dişin eksiklik durumunda da kancalı hareketli protezler uygulanmakta idi. Halen günümüzde de uygulanmaktadır, ama implant sistemi bu sıkıntıların tedavisinde daha çok kullanılan bir yöntem olmuştur günümüzde. İmplantta araya diş eklemesi yapılacak ise yandaki orijinal dişler hiç kesilmeden boşluk olan yere vida monte edilmesi ve üzerinin porselen dişle kaplanması suretiyle yapılan bir sistemdir” diye konuştu.
İmplantın sadece sabit protezlerde değil aynı zamanda hareketli protezlerde de kullanılabileceğini anlatan Diş Hekimi Zafer Kazak, “Damaklı protezleri olan kişiler (hareketli) yemek yerken, gülerken özellikle alt çene ve dil hareketlerinden dolayı protezlerinin ağızlarından fırlaması yada çıkmasından şikayetçilerdir. İmplant bu şikayetlerin ortadan tamamen kaldırılmasında diş hekimlerine yardımcı olmuştur. Bu durumlarda üst ve alt çeneye uygulanacak 2şer adet implantla, toplam 4 adet implantla hastanın protezi sabitlenir ve bu gibi şikayetler artık olmaz. Ama yine istediği zaman hasta parmak hareketleri ile protezini çıkarabilir, sadece istemsiz olarak dişlerin ağızdan fırlamasının önüne geçilmiş olur. Aynı zamanda zamanla hastanın kemikleri aşındığından ve yanakları da sarktığından implantlar dişlerin ağızda daha sağlam durmasını sağlayacaklarından yanaklar da dolgunluk kazanacağından hastanın yüz şekli de daha sağlıklı olacaktır. Eğer çok eski zamanlarda diş çekilmişse ve onu tutan kemik kalmamışsa, ve implant uygulanmasının zor olduğu söylenmişse hastaya bu tip durumlarda çeşitli kemik oluşturma yöntemleri ile önce hastanın kemik takviyesinin yapılması yapılır. Üst çenede sinüzleri kaldırıp o bölge kemikle doldurulabilir. Alt çenede çeşitli yöntemlerle kemik kazanılabilir. Bu hem estetik hem de fonksiyonel amaçlıdır.
Hiç kemiği olmayan, üst çenede dişleri olmayan kişilere belirlenen yerlere kemik oluşturma yöntemleri uygulanır. Bu durumlarda en azından 4 implant yerleştirilmeye çalışılır ki hasta kendi protezini rahatlıkla kullanabilsin. Alt çenede her zaman biraz kemik bulunabilir. En güzel kemiğin olduğu yerler altçene ön ve arka bölgelerdir.
Kişinin kendi kemiğinden de rahatlıkla başka taraflara transfer yapılabilir. Bunlar çok komplike gibi görünse de uygulaması çok zor olmayan ve operasyon sonrasında hastanın rahat ettiği müdahalelerdir” dedi.
Diş Hekimi Zafer Kazak, 70 yaş üstü hastalarda da kemik bulunarak implant tedavisi uygulanabildiğini ifade ederek, “İmplant çok çeşitli boylara sahip bir materyaldir dolayısı ile istenilen çözüm elde edilebilir. Kaza geçirmiş kemik kökleri kırılmış kişilere de anında çekim yapılıp implant uygulanabilir” dedi.