Diş hekimi Ayşenur Çam: "Ramazan ayında da dişler günde iki kez fırçalanmalı”

Ramazan ayında da diş fırçalamanın önemli olduğunu aktaran Elazığ Mediline Hastanesinde görevli diş hekimi Ayşenur Çam, 'Hastalarımıza Ramazanda da günde iki kez dişlerini fırçalamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Sağlık 26.04.2022 10:28:04 0
Diş hekimi Ayşenur Çam: "Ramazan ayında da dişler günde iki kez fırçalanmalı”
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.04.2022 10:28

Ramazan ayında da diş fırçalamanın önemli olduğunu aktaran Elazığ Mediline Hastanesinde görevli diş hekimi Ayşenur Çam, "Hastalarımıza Ramazanda da günde iki kez dişlerini fırçalamalarını tavsiye ediyoruz” dedi.

Elazığ Mediline Hastanesi Dış Hekimi Ayşenur Çam, Ramazan ayında diş sağlığı için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında da bilgi verdi. Ramazan ayında dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi ve çeşitli protezlerin uygulamasını yapabildiklerini belirten diş hekimi Ayşenur Çam, "Dolgu dediğimiz tedavide derin dolgu ve yüzeysel dolgu olmak üzere iki farklı şekilde uygulama yapabiliyoruz. Yüzeysel dolgularda herhangi bir anestezi uygulamasına gerek bulunmazken, derin dolgularda hastanın ağrıyı hissetmemesi için anestezi uygulaması yapabiliyoruz. Kanal tedavisi gibi işlemlerde de dişin sinirinin alınması durumu söz konusu olacağı için hastaya anestezi uygulaması yapıyoruz. Diş çekiminde de aynı şekilde hastanın ağrı hissetmemesi için anestezi uygulaması yapıyoruz. İşlem sonrasında hastanın kan yutma gibi bir durum olabileceği için bu işlem sonrasında hastanın orucunun bozulduğunu bu işlemin ramazan sonrasında veya iftar sonrasında yaptırmasını tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

"Ağız kokusunu azaltmak için diş fırçalamaya öneriyoruz"

Ramazanda bir diğer dikkat edilmesi gereken hususun diş bakımı olduğunu aktaran diş hekimi Ayşenur Çam, "Ramazan haricinde nasıl günde iki kez fırçalama yapıyorsak, hastalarımıza Ramazanda da günde iki kez fırçalama yapılmasını tavsiye ediyoruz. İftar sonrasında yapılacak olan fırçalama sahura kadar olacak çürümeyi engellerken sahurda yapılacak diş fırçalamada gün içerisinde gün içerisinde ağzımızda oluşacak tükürük akışının azalmasıyla birlikte meydana gelecek çürük riskini minimuma indirecektir. Gün içerisinde ağız kuruluğuna bağlı olarak ağız kokusunu azaltmak için diş fırçalamanın faydalı olduğunu aynı şekilde diş fırçalamayla birlikte dilin fırçalamasının da gerektiğini hastalarımıza söylüyoruz" şeklinde konuştu.

Dolgu ve kanal tedavisi gibi işlemlerde uygulanan anestezi uygulamasının diyanet fetvasına göre orucu bozmadığını ifade eden diş hekimi Çam, "Ancak çekim sonrasında kan yutma gibi bir durum söz konusu olduğu için ve hastanın kanamaya bağlı olarak tansiyonunun düşmesi gibi bir durumun söz konusu olmaması için oruç tutmamasını tavsiye ediyoruz. Tedavi sırasında su yutma, kan yutma veya kullanılan materyalin yutulması orucu bozacaktır. Hastaların işlem sırasında yutkunma durumuna dikkat etmesi gerekmektedir. Ramazan ayı nedeniyle hastalarımızın çoğu şiddetli ağrı hissetseler de bu ağrıyı geçiştirmekten veya ağrıdan kaçmak için ilaca başvurmaktadır. İlaç kesin bir tedavi olmamakla birlikte işlem sonrasındaki iyileşmeyi de bozabilmektedir. Ramazan ayında hastalarımızın yaptığı en büyük hatalardan biri de şiddetli bir ağrı, şiddetli bir enfeksiyon hissetseler dahi tedaviyi Ramazan nedeniyle aksatmalarıdır. Hastalarımıza bu durumda yani sağlık durumu söz konusu olduğu için böyle bir ertelemeye gitmemeleri en yakın sağlık kuruluşuna ve diş hekimine başvurmalarını tavsiye ederiz" dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ