Çağın kabus gibi hastalığına dikkat

Sağlık 3.12.2018 12:15:24 0
Çağın kabus gibi hastalığına dikkat
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.12.2018 12:15
Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Güveli, panik atak konusunda uyarılarda bulundu.
Uzman Dr. Mustafa Güveli, "Sanki kalp krizi geçiriyormuş gibi kötü hissettiğimiz, ölecekmiş, çıldıracakmış gibi kaygılı olduğumuz zamanlar pek çoktur. Ancak bunun 10 dakika içerisinde yoğunlaşıp kişiyi çaresiz bırakacak kadar endişelendirmesi ile belirgin panik nöbetleri yaşamak ve tekrar edeceğine dair kaygılı olmak ise daha sorunlu bir durumdur" dedi.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Güveli, çağımızda en çok artma eğilimi gösteren ve sık görülen ruhsal bozukluklarından birisinin de panik bozukluğu olduğunu ifade ederek, "Bir çok ruhsal ve bedensel rahatsızlık panik atağa ve benzeri şikayetlere neden olmaktadır. Bu sebeple kendisinde panik atak belirtileri olduğunu düşünen bir kişinin hatalı tedavi alma riskinin oluşmaması için öncelikle bir hekim tarafından değerlendirilmesi büyük önem taşır. Genel olarak anksiyete bozuklukları (genel karakteri sıkıntı olan bir grup rahatsızlık) toplumun yüzde 8,3’ünde görülür. Panik bozukluğun görülme sıklığı ise yüze 1,5-3.5 (ortalama olarak kadında yüzde 2,1, erkekte yüzde 0,6) görüldüğü gibi kadınlarda daha sık görülür. Anksiyete ’panik atak’ bozukluğunun başlangıç yaşı; ergenliğin sonları - 30 yaşıdır" diye konuştu.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Güveli, 13 bedensel ve bilişsel belirtiden en az dördünün eşlik ettiği yoğun korku ve rahatsızlık hissinin panik atak belirtisi olduğunu belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Çarpıntı, kalp atımlarını duyumsama, terleme, titreme ya da sarsılma, nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı duyma, bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma, derealizasyon ya da depersonalizasyon (Dış dünya ya da kendisi gerçekliğini kaybetmiş gibi hissetme), kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu, ölüm korkusu, uyuşma ve karıncalanma duygusu, üşüme ürperme ve ateş basması. Bu belirtiler genellikle 10 dakika gibi bir sürede yoğunlaşarak doruk noktada sıkıntı verir sonra da genellikle yavaş yavaş azalır. Bu durum bir kez olursa panik nöbet olarak isimlendirilir. Ancak tekrarlamalarla gideceğinden kişi ne zaman olacak diye beklentiden dolayı sıkıntı duymaya başlar ki buna beklenti anksiyetesi denir. Bu anksiyete nedeniyle dışarı yalnız çıkmaktan korkmaya yanında birisi olmadan uzağa gitmekten kaçınmaya başlar. Tekrarlayan panik nöbetlere ve kaçınma davranışının eşlik ettiği duruma panik bozukluk denir."
"Panik atak başka hastalıkla karıştırılmaması için genel bir sağlık taraması ya da check-up faydalı olacaktır"
Uzman Dr. Güveli, sözlerini şöyle tamamladı: "Panik atak rahatsızlığını birden fazla geçiren kişi artık nöbetleri tanımaya başlar ve bilir ki 10-15 dakika içinde nöbet geçecektir. İlk nöbette herkes şaşkınlaşabilir ve bu nedenle hastane aciline gidebilir. Hatta çoğu kere acilin kapısından içeri girer girmez sorun biter ve rahatlar hasta. Çünkü artık güvendedir. Panik bozukluğu hastaları için kaygı ve belirtileri azaltacak basit bir önlem nefes alıp vermeyi düzenlemek ve daha yavaş ve yüzeysel soluk alıp vermek bir çözüm olabilir. Bunu başaramazsa bir kese kağıdı ya da naylon torbaya solumak belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olan asit baz denge bozukluğunu düzeltir. Panik atak başka hastalıkla karıştırılmaması için genel bir sağlık taraması ya da check-up faydalı olacaktır. Başka bir tıbbi sorunu atlamak ilerde telafisi zor sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle tanı kesinleştikten sonra tedaviye başlamak ve gerekli psikoterapi girişimleri hastalığın oluşturduğu yaşam konforu bozukluklarını azaltacaktır. Bu bozukluğun tedavisi yapılmadığı taktirde genellikle kişinin sosyal işlevselliğini kısıtlamaya başlayan bir hal alır ki. Sosyal mesleki işlevselliğin bozulması ile kişinin ekonomik kayıpları da başlar. Bu durum hastalığın şiddeti ile doğru orantılıdır. Tedavisinde ilaçlar ve psikoterapi kullanılır.”
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ