Boğazına fıstık kabuğu kaçan çocuk kurtarıldı

Sağlık 12.09.2017 09:05:09 0
Boğazına fıstık kabuğu kaçan çocuk kurtarıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 12.09.2017 09:05
Ağrı’da iki yaşındaki çocuğun boğazına kaçan fıstık kabuğu Iğdır Devlet Hastanesinde yapılan ameliyatla başarılı bir şekilde çıkarıldı.
Fıstık yerken kabuğu nefes borusuna daha sonra akciğerine kaçan 2 yaşındaki Muhammed Armağan, Iğdır Devlet Hastanesi’nde yapılan operasyonla sağlığına kavuştu.
Armağan’ın ciğerindeki fıstık kabuğu, Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Muhammet Ali Beyoğlu tarafından bronkoskopi yöntemiyle çıkartıldı.
Ağrı’da ikamet eden çocuğun babası, "Oğlum kuruyemiş yerken aniden ağrı, öksürük ve morarma başladı. Acilen Ağrı Devlet hastanesine götürdük. Ağrı Devlet Hastanesinde çıkarma imkânı olmayınca diğer iller arandı. Sonra bizi Iğdır’a sevk ettiler. Yapılan tetkiklerinden sonra oğlumun sağ akciğerinde kabuk tespit edildi. Acilen bizi ameliyata alan doktorumuz başarılı bir ameliyatla çocuğumun akciğerindeki kabuğu çıkardı. Doktorumuzdan Allah razı olsun oğlumun hayatını kurtardı’ dedi.
Ameliyatı gerçekleştiren göğüs cerrahi uzmanı Dr. Muhammet Ali Beyoğlu, çocukların yemek yerken ya da oyun oynarken nefes borularına kaçan yiyecek ve cisimlerin parmakla çıkarılmaya çalışılmasının ölüme neden olabildiğini belirterek, aniden ortaya çıkan nefes kesilmesi, morarma, öksürük ve hırıltıyla kendini gösteren bu durumda, cismin tespit edilmeden parmakla müdahale edilmesi de hava yolunun tıkanmasına bağlı çocuğun yaşamını yitirmesine neden olabiliyor. Çocuklarda kuru yemişten, küçük parçalı oyuncaklara, yemekteki kemik parçasından şekere kadar küçük cisimlerden birinin nefes borusu ya da akciğere kaçması, ölümle ya da tedavide gecikmeye bağlı kronik akciğer sorunlarıyla sonuçlanabiliyor. Yabancı cismin hava yollarına kaçmasının ardından çocukta nefes kesilmesi, morarma gibi hava yollarının tamamen tıkandığını düşündüren bulguların olması halinde ise ilk yardımda özel manevralar yapılmalı. Bu manevralar bir yaşından büyük çocuklar için yapılmalı. Bir yaşından küçük çocuklar için ise göğüs ve sırta arka arkaya yapılan vuruşlar şeklinde uygulanmalıdır. Yabancı cisim sıklıkla ameliyat gerektirmeden ’bronkoskop’ diye isimlendirilen ışıklı kamera sistemiyle hava yolundan çıkartılabilir. Hastanemizde bu donanımlar mevcuttur.3 Yaşından küçük çocuklarda anne ve babalar yabancı cisim konusunda dikkatli olmalıdır. Yabancı cisim yutan çocuğun derhal hastaneye götürülmesi gerekir. ’’ dedi.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ