'Ben asla Kovid olamam' diye tepki koyan hastalar oldu'

Giresun Prof. Dr. A. İlhan Özdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yaparken kentte koronavirüse yakalanan ilk doktorlardan dahiliye bölümü uzman hekimleri Mustafa Yakarışık ve Ali Türedi, mücadelelerine kaldıkları yerden devam edi

Sağlık 22.12.2020 15:13:22 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 22.12.2020 15:13

GİRESUN (AA) - Mustafa Yakarışık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Giresun'da Kovid-19 testi pozitif çıkan ilk doktorun kendisi olduğunu söyledi.

Yeni ve bilinmeyen bir hastalık olması dolayısıyla çok endişelendiğini dile getiren Yakarışık, negatife dönmesinin 30 gün sürdüğünü ancak hafif atlattığını ifade etti.

Yakarışık, hastalığı yenerek görevine devam ettiğini belirtti, "Yaşlılar daha ağır atlatıyor ancak genç olup da kaybettiğimiz hastalarımız da oldu. Hiç kimsenin 'Ben gencim, bana bir şey olmaz' dememesi lazım." diye konuştu.

Poliklinlikte normal hasta muayenesi sırasında birçok hastasında Kovid-19 tespit ettiğine dikkati çeken Yakarışık, şunları kaydetti:

"Kovid-19 dışında başka şikayetlerle gelen çok hastalarım oldu. Kovid düşündüğüm hastalar, 'Ben asla Kovid olamam' diye bana tepki koydu. Test vermeye yollamak istedim, gitmeyen hastalar oldu. Kan tahlillerini aldım, görüntülemelerini yaptım, 'Çok yüksek ihtimalle pozitifsiniz test yaptırın' dedim. Böyle birçok hasta tespit ettim."

Yakarışık, insanların hasta olduğuna inanmak istemediğini belirterek, "Kendini çok iyi koruduğunu düşünüyor ama bir şekilde bulaş oluyor ve biz onu fark edemiyoruz. O yüzden mutlaka böyle durumlarda doktora başvurulması ve test yapılması gerekiyor." dedi.

"Bana bir şey olmaz" deme huyundan vazgeçilmeli

Sağlık çalışanları olarak yine her zamanki gibi çok yoğun çalıştıklarına işaret eden Yakarışık, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yorulduk ama şu anda biraz kırılma var, hasta sayısında azalma saptandı, inşallah böyle devam eder. Eğer önlemlere uyarsak azalacağını düşünüyoruz. Tedbiri elden bırakmamalıyız. 'Bana bir şey olmaz' deme huyundan vazgeçilmesi gerekiyor. Bu tedbirler kendimizin değil, en yakınımızın da sağlığını etkiliyor. Sevdiğimiz insanları da kaybedebiliriz, bunun için tedbirlere çok dikkat edilmesi gerekiyor."

"Hastanede yatmak istemiyorlar, gereksiz yattığını söylüyorlar"

Dahiliye uzmanı Ali Türedi de koronavirüse ilk yakalananlardan. Türedi, koronavirüsü eklem ve baş ağrılarıyla atlattığını söyledi.

Hastalığı yenip tekrar görevine dönerek koronavirüsle mücadeleye devam ettiğini anlatan Türedi, şunları söyledi:

"Bazı özellikle genç hastalarımız psikolojik olarak aşırı strese giriyorlar, 'Her an entübe olabilirim' diye aşırı bir panikatak oluyor. Bazıları hastalığı kabullenemiyor, 'Çok bir şeyim yok' diyor, hastanede yatmak istemiyor, gereksiz yattığını söylüyor. Bazı vatandaşlar ağır hasta olduğuna inanmıyor, bazıları da çok hasta olmadığını düşünüyor, hastanede yatan diğer hastalardan koronavirüs kapacaklarına inanıyor."

Türedi, ilk zamanlar hastalarda aşırı bir korku olduğuna işaret ederek, hastaları telkin etmeye ve moral vermeye çalıştıklarını kaydetti.

"Kapalı ortamlarda çok bulaşıyor, gelen hastaların da çoğu böyle"

Vatandaşlardan hastalığın yayılmasını önlemek için tedbirlere uymalarını isteyen Türedi, "Eş, dost ve akraba ziyaretlerini vatandaşlarımız kesinlikle yapmasınlar, bu çok ciddi bir hastalık. Kapalı ortamlarda özellikle çok bulaşıyor, gelen hastaların da çoğu böyle, kapalı ortamlarda temas olmaması lazım. Vatandaşlar buna dikkat etsinler." ifadelerini kullandı.

Ali Türedi, hem normal hasta hem de Kovid-19 hastalarını muayene ettiklerini kaydederek, iş yüklerinin 1,5 katına çıktığını, vatandaşların kurallara uyarak kendilerine yardımcı olmaları gerektiğini vurguladı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ