BEAH'ta Üst Gastrointestinal Sistem Kanserlerinde Radyoterapi ve Beslenme konulu toplantı

Sağlık 11.01.2018 15:28:41 0
BEAH
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 11.01.2018 15:28
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (BEAH) Radyasyon Onkoloji Kliniğinin ev sahipliğinde Üst Gastrointestinal Sistem Kanserlerinde Radyoterapi ve Beslenme konulu toplantı düzenlendi.
Toplantıda özofagus (yemek borusu) kanserinin tanı ve tedavisinde Erzurum başta olmak üzere tüm Doğu Anadolu Bölgesi’ni ve Türkiye’yi ileri taşımaya vesile olacak farkındalığı yaratmak, gelecekte tanı, tarama ile erken tanıyı mümkün kılacak protokollerin oluşması ve günümüzün en üstün tedavisine her hastanın ulaşmasını sağlayacak standart tedavi protokollerinin oluşturulmasına zemin hazırlayacak olmasına dikkat çekildi.
Toplantıda özofagus kanserinin görülme sıklığı ve nedenleri, radyasyon onkolojisinde özofagus kanseri tedavisinde dünden bugüne gelişmeler ve özofagus kanserinde beslenme ve beslenme desteğinin önemi hakkında bilgiler verildi.
Açılış konuşmasını yapan Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Yrd.Doç. Dr. Orhan Delice böylesi bir İlki olan organizasyonun Erzurum Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde düzenlenmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini ifade ederek çok verimli ve etkin bir toplantı dileklerini sundu.
Ardından söz alan Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Esra Kaytan Sağlam GROG grubunun oluşturulma sürecini anlatarak Doğu Anadolu Bölgesi’nin özofagus kanserinin sık görülmesi nedeniyle seçildiği, özofagus kanserinde her türlü tedavi yanında beslenme desteğinin elzem olduğunu beslenme desteği olmaz ise hastaların hak ettikleri tedavileri alamayacaklarını ifade etti.
Program konuşmacılarından Prof. Dr. Müge Akmansu; kansere bağlı gelişen kaşeksinin (aşırı kilo kaybı) nasıl tespit edileceği, Dünya literatüründe beslenmenin yeri ve beslenme desteği ile kanser tedavisindeki başarı oranlarının arttırılabileceği hastaları tedavi sırasında hastalığa ve tedavilere bağlı faktörlerle oluşabilecek kilo kayıplarına karşı tedavi başında bilgilendirmek gerekiyor. Hastalarda kansere bağlı metabolik yıkımın artması ile oluşan kalori açığı ve iştah kaybı, tat tomurcuklarının etkilenmesine bağlı besinleri eski tatları ile alamamakla oluşan beslenmeye karşı isteksizlik kanser kaşeksisinin önde gelen sebeplerindendir. Kaşeksiyi ne kadar erken tespit edersek o kadar erken müdahale edebiliriz. Kanser kaşeksisinin tedaviyi etkilediği kanser gruplarından biri de Doğu Anadolu Bölgesi’nde sık görülen özofagus kanserleridir.” dedi.
Doç. Dr. Pervin Hürmüz tarafından sunulan örnek vaka ile tedavinin geçmişten günümüze nasıl şekil değiştirdiği bilgisi verildi.
Uzm. Dr. Menekşe Turna kurulduğu 2006 yılından bu yana günün teknolojisine uygun cihaz ve alt yapı ile Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nce tedavi edilmiş olan 250 hastanın verilerini paylaştı. Uzm. Dr. Menekşe Turna, “Erzurum’da tedavi edilmiş olan hastaların verilerinde gördük ki Dünya literatürüne göre daha iyi tedavi başarıları ve hayatta kalma süreleri mevcut. Bu hastalıkta esas problem hastalığın gizli seyri nedeniyle tanının geç konulmasıdır. Türkiye’de bu kanserin en sık görüldüğü iller; Erzurum başta olmak üzere Van, Ağrı, Kars, Gümüşhane, Muş, Hakkari, Artvin, Erzincan ve Bitlis’tir. Özellikle doğu illerinde yaşayan halkımızın bu kanseri tetikleyen bazı beslenme alışkanlıkları (örn. Çok sık sıcak çay içme, çok sıcak yeme, kurutulmuş ve tütsülenmiş gıdaların tüketimi) ve sık sigara tüketimi gibi faktörlerin ön plana çıkması, bölgemizde özofagus kanserini önemli ve dikkat edilmesi gereken bir halk sağlığı sorunu haline getirmektedir. Halkımızın bu etkenlerden uzak durulması üzerine bilinçlendirilmesi, bazı grupların ise tarama programları ile erken tanı konulmasının sağlanması gerekmektedir” dedi.
Toplantıda son olarak söz alan Dr. Emre Özkan kanser hastalarında beslenme, protein ve lif desteğinin önemine ilişkin bir konuşma yaptı.
Kapanış konuşması GROG Koordinatörü Uzm. Dr. M. Halil Akbörü tarafından yapıldı. GROG’un kurulduğu 2017 yılından bu yana Türkiye çapında belli aralıklarla yapmayı planlandığımız bu toplantılardan ilkinin Erzurum’da gerçekleştirilmiş olmasından dolayı büyük bir mutluluk içindeyiz. Zorunlu hizmetlerine devam etmekte olan genç hekimlerimizin büyük emek ve katkıları ile bugün burada Doğu Anadolu Bölgesi için önemli bir sağlık problemi olan özofagus kanserine ayrıntılı bir şekilde değinme fırsatı bulduk. Umarız bu toplantı amaçlandığı üzere özofagus erken tanısını mümkün kılan tarama programlarının ve standart tedavileri sağlayacak tedavi protokollerinin oluşturulmasına ön ayak olur dedi..
Toplantıya Erzurum içinden başta olmak üzere ve İstanbul, Ankara, İzmir, Van, Samsun, Trabzon, Diyarbakır gibi çok sayıda ilden hekimlerin katılımı oldu.
Toplantı sonuncunda katılımcılara Birinci Grok katılım sertifikası verildi.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

Çakmur’dan spor tesislerinde çalışan personele teşekkür belgesi


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘talimatlara aykırı hareket’ sevki


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan geriye kusursuz stat zemini kaldı


Van Spor

Korkmaz kardeşlerden çifte başarı


Van Spor

Erzincan’da cirit gösterisine davet


Van Spor

Havalı silahlar seçmelerinde Erzincan rüzgârı


Van Spor

Malatya’dan 7 sporcu milli takım kampına gitmeye hak kazandı


Van Spor

Erzurum Teknik Üniversitesi, ÜNİLİG Türkiye şampiyonluğunu kutladı


Van Spor

Elazığ dartta Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Hakkari’de ‘satranç il birinciliği’ yapıldı


Van Spor

Bahis soruşturmasından Malatya’dan 4 futbolcu PFDK’lık


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ