Aşırı stres yapmak kısırlığa sebep oluyor

Op. Dr. Suzan Gençsoy, kronik stresin depresyona neden olabileceğini, depresyonunda yumurta kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi.

Sağlık 16.02.2019 11:14:04 0
Aşırı stres yapmak kısırlığa sebep oluyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 16.02.2019 11:14

Op. Dr. Suzan Gençsoy, kronik stresin depresyona neden olabileceğini, depresyonunda yumurta kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Suzan Gençsoy, toplumda çocuk sahibi olamamanın başlı başına bir stres sebebi olduğunu ifade ederek, “Aile ve çevre baskısı olmasının ötesinde erkek ve kadın ayrı ayrı kendi sosyal çevrelerinde çocuk sahibi olamamanın hayal kırıklığını bir başarısızlık hatta kusur olarak görür. Sorun olan taraf hatta bazen sorunsuz taraf karşı tarafın sorunu dolayısı ile kendini eksik hissederek, bazen gereksiz yere sorunlu tarafı korumak adına etrafa sorunun kendisinden kaynaklandığını anlatarak mevcut durumu olduğundan daha kötü hale getirir. Aileden gizli gizli doktora tedaviye gitmeler, sosyalleşmekten kaçınarak çevre baskısını azaltmaya çalışırken içine kapanan aile ve bireyler derinde bir başka yerde daha farklı ruhsal sıkıntılara davetiye çıkarmakta orta ve uzun vadede konu amacından çıkıp aile geçimsizlikleri hatta ayrılıklara yol açabilmektedir. Konunun özünde işin tıbbi bir konu olduğunun kavranması ve bilinçli bir şekilde infertilite merkezi ile danışmanlık alındığında konu ile ilgili daha yüksek oranda ve hızlı bir şekilde mutlu sona ulaşıldığı gibi aile kavramını derinden sarsacak olaylar silsilesinin de önüne geçilmiş olur” dedi.

Stres insanda tehdit ve güvensizlik, emniyetsizlik hissi uyandıran kişi, olay ve uyaranlara karşı vücuda oluşan psikolojik ve fizyolojik tepkiler olduğunu belirten Op. Dr. Gençsoy, “ Stresi oluşturan en büyük etken bilinmezliktir. İnsanları bilmedikleri korkutur ve korku ile endişe stres sebep olur. Bunu düşünerek özellikle ilk detaylı görüşmede olabildiğince hastanın üreme potansiyelini, gireceği tedavi sürecindeki aşamaların bütün detaylarını, ağrı duyma riski olan aşamaları, yumurta toplandıktan sonra karşımıza çıkabilecek riskleri ve tüm olumsuzlukları bilmek olağan dışı bir durum karşısındaki negatif tepkinin ve hastanın kuruma ve doktora olan güveninin sarsılmasının önüne geçecektir” diye konuştu.

Stresin fizyopatolojik etkileri olduğunu vurgulayan Op. Dr. Gençsoy, “ Stres altındaki bir kişinin nabzı, nefes alışları bile değişmekte, uyku düzeni, yeme alışkanlıkları değişmektedir. Bütün bu patolojik değişimler elbette ki hormonal bir değişikliğin sonucudur. Bu bozulan hormonal durum kadın da üreme potansiyelini de olumsuz etkilediğine dair bilimsel çalışmalar vardır. Buna ek olarak, aşırı stres kadınlarda fallop tüpü spazmlarına, erkeklerde ise sperm sayısının azalmasına da neden olabilmektedir. Ayrıca, stresin nasıl tanımlandığı da önemlidir. Kronik stresin depresyona neden olabileceği göz önüne alındığında, depresyonun yumurta kalitesini olumsuz etkilemesi ve depresyondaki kadınların iki kat düşük tehlikesiyle baş başa olması, bize stresin dolaylı olarak infertilite tedavisini olumsuz etkilediğini göstermektedir. Stres altındaki birey sürekli olarak kendini değersiz hisseder, sosyal olarak içe kapanabilir. Takıntı derecesinde çocuk sahibi olmak ile ilgili konuları irdeler ve gündemi tamamen bununla meşguldür. Kişi konsantrasyon güçlüğü içindedir ve eşi ile ilişkisi bozulabilir” ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Suzan Gençsoy stres varlığında genel olarak yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:

“İnfertilite probleminizin nedeni ve uygun tedavi seçenekleri hakkında tam bir bilgi edinin.

Siz ve eşinizin ortak bir görüş birliğinde olduğu bir tedavi planınız olsun.

Eşinizle açık ve etkili iletişim kurmaya özen gösterin.

Değişik sanatsal,kurslara katılabilirsiniz (ör: resim yapma, ahşap boyama, vb.)

Fiziksel ve duygusal gerilimi azaltmak için, abartılı olmamak kaydıyla ve uzmanınıza danışarak, spor (özellikle yavaş tempolu yürüyüşler) yapabilirsiniz.

Yoga, meditasyon gibi stres azaltma tekniklerini psikoloğunuza danışarak öğrenebilirsiniz.

Kafein ve diğer vücutta uyarıcı etki yapan maddeleri almayın.”

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ