Anal Fissür Tedavisi

İnsanların önemsemediği ancak hayatlarını da bir o kadar zorlaştıran hastalıklardan birisi de anal fissür hastalığıdır.

Sağlık 5.10.2019 19:17:49 0
Anal Fissür Tedavisi
Tarih: 01.01.0001 00:00

İnsanların önemsemediği ancak hayatlarını da bir o kadar zorlaştıran hastalıklardan birisi de anal fissür hastalığıdır. Anüs bölesi birçok sinir uçlarının bulunduğu kısımdır ve bu bölge oldukça hassa bir yapıya sahiptir. Özellikle de kabız ya da ishal gibi durumlarda çok fazla ıkınmak bölgenin yırtılmasına neden olabiliyor. Rektumun bitiş kısmından cilt tabakasına kadar ulaşabilen bu yırtıklar ağrı ve kanama gibi olumsuz durumların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Genel cerrahi uzmanı yardımı ile tedavi edilebilecek olan anal fissürün bir diğer ismi de makat çatlağıdır. Bu çatlak ilk aşamalarda çok zorlanmadığında nadiren de olsa kendi kendine iyileşme gösterebilir. Fakat kişilerin dışkılama düzeni yoluna girmediği müddetçe sorun büyümeye devam edecektir.

Anal Fissür Belirtileri Nelerdir?

Anal fissür rahatsızlığı olan kişilerin yaşadıkları durum birebir aynıdır. Ancak çatlağın boyutu kişiden kişiye farklılık gösterebilir. En yaygın olarak görülen anal fissür belirtisi şu şekilde sıralanabilir:

  • Dışkılama esnasında yırtılma hissi oluşması
  • Makatta ağrıma ve şişme meydana gelmesi
  • Kanama ya da kan sızıntısı oluşması
  • Dışkılamada güçlük yaşanması
  • Yırtılan kısımda kaşıntı ya da tahriş oluşması

Bunlar çok fazla karşılaşılan ve hemen her anal fissür rahatsızlığı olan kişide meydana gelen belirtilerdir. Proktoloji uzmanı yardımı alarak bu sorunu kısa sürede çözebilir ve yırtığın daha da büyümesinin önüne kısa sürede geçebilirsiniz. Kronik hale gelen makat çatlağı tedavisi için cerrahi müdahale oldukça önemlidir.

Anal Fissürün Oluşma Nedenleri

Makat çatlağı yani anal fissürün oluşmasında birden fazla neden sayılabilir. Bu rahatsızlığın en çok görüldüğü kişiler genelde yoğun kabızlık ve ishal yaşayan kişilerdir. Ikınma sonrasında kasların yırtılması fissür oluşumun birincil nedenleri arasındadır. Aynı zamanda doğum yapan kadınlarda da görülebilmektedir. Çatlak oluşmadan önce hastalarda dışkılama sorunu görünür. Bu dışkılama sırasında ıkınma ile birlikte çatlak oluşumu gerçekleşebiliyor. Yetersiz sıvı tüketmek, lifli gıdalar tüketmemek ve hareketsiz yaşam tarzı da yine anal fissürün tetikleyicileri arasında bulunuyor. Dışkı olması gerekenden daha sert bir yapıya büründüğünde kabızlık olarak kendini gösteriyor bu da insanların tuvalet ihtiyacında zorlanmasına neden oluyor. Anal bölgede oluşan yırtılma hissi kişilerin tuvalet ihtiyacını sürekli olarak ertelemesine neden olacağından bu durum bir kısır döngüye dönüşerek çatlağın iyileşmesi de oldukça zor hale gelecektir. Op. Dr. Altan Karan İzmir Kliniğinde bu konuda insanlara yardımcı olmaktadır.

Anal Fissür Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Anal fissür tedavisinde bitkisel ilaçlar herhangi bir şekilde iyileşmeye yardımcı olmuyor. Bunun yanında kronik hale gelen ve artık insanların yaşamını büyük oranda olumsuz etkileyen bir anal fissür için de ameliyat mutlaka gereklidir. Ancak bu süreçte doktorunuz önce yaşadığınız kabızlık ya da ishal durumu varsa bunu ortadan kaldıracaktır. Anal fissür tedavisi de bu aşamadan sonra başlayacaktır.

Randevu ve İletişim Numaraları

Tel: 0 (232) 504 00 00

Cep ve Whatsapp: 0 (533) 963 54 45


Anahtar Kelimeler: