Alın gerdirme, kaşları kaldırmak ve yüzün üst bölümü olan alın bölgesini gençleştirmek için yapılan cerrahi metodun adıdır. Kaş çevresindeki derinin, alın ve şakak bölgelerinin yaşlanma ile beraber elastikiyetleri de kaybolur. Kaş düşmesi, kaşlar arasındaki dikey kaş çatma çizgileri ve yatay kırışıklıklar yaşlanmanın erken dönemde görülen belirtilerindendir. Bunlar kişiyi yorgun, kızgın ya da üzgün bir ifade tarzı içinde gösterir. Alnın kaldırılması, gözlerin üst kısmındaki alanda kırışıklıklara sebep olan kasları ve dokuları değiştirerek cerrahi olarak bu problemi çözme yöntemidir.
Çok merak edilen uygulamalar içerisinde yer alan alın germe ameliyatı uygulamaları hakkında bilmek istediklerinizi Doç Dr. Tayfun Türkaslan sizin için yanıtlıyor.
Alın germe ameliyatı neden yapılır?
Alın germe ameliyatı, genellikle kaşları kaldırmak ve yaşlanmayla ortaya çıkan kırışıklıkları ortadan kaldırmak için yapılmaktadır. Bu operasyon, yüzle ilgili diğer ameliyat yöntemleri ile birleştirilerek yüzde daha uyumlu bir görüntüye kavuşmak için yapılabilir.
Operasyon Adımları
Alın germe ameliyatı öncesi ilk adım, alın gerdirme prosedürü hakkında merak edilen her konunun, konsültasyon esnasında hiçbir soruya ve kaygıya mahal bırakmayacak şekilde hekim tarafından anlatılması ve aydınlatılmasıdır. Hekim, gözlemleri doğrultusunda yüz bölgesiyle ilgili alternatif tedavileri ve ek cerrahi yöntemleri tavsiye edebilir. Ameliyata karar verildiğinde kişinin genel sağlık durumu hakkında ayrıntılı sorular sorulacak ve laboratuvar testleri istenecektir.
Bir kısım ilaçlar ile vitaminlerin ameliyat öncesinde kesilmesi gerekebilir. Düzenli olarak kullanılması gereken ilaçların durumu hakkında ameliyat hekimine danışılmalıdır. Aksi yönde bir bilgi yoksa ameliyattan önceki gece, gece yarısından sonra yeme içmeye son verilmelidir. Ameliyat öncesi duş alınabilir ve saçlar şampuanla yıkanabilir ancak makyaj yapılmamalıdır. Takma kirpikler, kontak lensler ve gereksiz aksesuarlar çıkarılmalıdır.
Alın germe ameliyatı nasıl yapılır?
Alın gerdirme ameliyatları gerek sedasyonlu gerek sedasyonsuz olarak lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanabilir. Ameliyat çoğunlukla aynı gün içinde taburcu olacak şekilde gerçekleştirilir. Bununla birlikte hekim, hastayı bir gece hastanede gözlem altında tutmak isteyebilir.
Ameliyat, sedasyon altında gerçekleştiğinde teknik olarak ağrısız olsa da hasta hafif bir rahatsızlık duyabilir. Genel anestezi uygulandığında ise hasta operasyon boyunca uyur. Ameliyatta kullanılan tekniğe bağlı olarak uyku hali iki saat sürebilir.
Klasik yaklaşımda doğal saç çizgisinin arkasına, çizgiye paralel bir kesi kullanılır. Diğer bir alternatif de direkt olarak saç çizgisi önüne (pre-trichial) yapılan kesidir. Cerrah, kaşları ve alın derisini alttaki bölümden ayırır. İstenen seviyeye yükseltir ve fazlalık derinin 3 santimetreye kadarını kesip çıkarır. Sonrasında dikiş veya tel sütür uygulanır.
Diğer bir yaklaşım ise, endoskopik yöntemdir. Bu yöntem daha az invaziv fakat daha fazla zaman ve daha çok teknoloji gerektiren bir uygulamadır. Saç çizgisinin arka tarafına birkaç tane küçük kesi açılır. Bir endoskop da kasları ve deri altı dokuyu açık bir şekilde göstermeye uygun olarak deri altına yerleştirilir. Alın derisini kaldırmak ve kasları zayıflatmak için başka bir kesiden cerrahi aletler sokulur. Geçici sütürlerle alın derisi yüksek konumda tutulur. Deri bu konumda iken iyileşecektir.
Operasyon sonrası süreç
Dokuların iyileşme sürecinde oluşabilecek ödemi azaltmak için başa ve yüze sargı uygulanır. Ameliyattan sonraki gün sargı elastik bir bandajla değiştirilir ve birkaç gün boyunca hastadan bunu kullanması istenir. Hastanın bir hafta süreyle daha geceleri yatarken bandaj kullanması istenir. Başlangıçta hastaların kesi yerinde ve etrafında ödem beklenebilir.
Bu ödem çoğunlukla ilk on günden sonra iner. Ameliyat sonrası birkaç gün boyunca soğuk kompresler uygulamak ve başı yukarıda tutmak faydalı olacaktır. Anormal görünen kızarıklık, cerahat ve ağrı gibi durumlarda cerrahla temas kurulması önerilir. Teller ve dikişler genelde 2-7 gün arasında çıkarılır. Hastalar çoğunlukla 10 günden sonra günlük aktivitelerine tekrar başlayacak kadar kendilerini iyi hissederler. Üç haftaya kadar yorucu faaliyetlerden kaçınmak gerekir.
Detaylı bilgi için:
Tayfun Türkaslan Klinik web sitesi
https://tayfunturkaslan.com/alin-germe-ameliyati-fiyatlari/