Aile öyküsü olanlar göz tansiyonuna dikkat!

Urartu Göz Merkezi doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Kutlay Tufan, halk arasında göz tansiyonu ya da karasu olarak adlandırılan glokom hastalığına karşı özellikle aile öyküsü olan kişileri uyardı.

Sağlık 6.01.2017 00:08:49 0
Aile öyküsü olanlar göz tansiyonuna dikkat!
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 06.01.2017 00:08

Urartu Göz Merkezi doktorlarından Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Kutlay Tufan, halk arasında göz tansiyonu ya da karasu olarak adlandırılan glokom hastalığına karşı özellikle aile öyküsü olan kişileri uyardı.

Genel anlamda genetik olan glokom hastalığının son derece sinsi bir şekilde ilerlediğini söyleyen Op. Dr. Ali Kutlay Tufan, “Glokom, doğuştan itibaren her yaşta görülebilen özellikle aile öyküsü olan ve ileri yaştaki vatandaşlarda daha sık görülen dünyada ikinci sırada yer alan önlenebilir körlük sebebidir. İlerleyici özelliğe sahip olan bu hastalık kalıcı görme yetisinin yitirilmesine kadar gidebilen sinsi bir göz hastalığıdır. Genelde bu hastalarımızda tanı tesadüfen yapılan muayenelerde konulmaktadır. Çünkü hastalık yüzde 90 oranında belirgin bir bulgu yada semptom göstermemektedir” dedi.

“Glokom’da doğru tanı hayati önem arz ediyor”

Glokomun da normal tansiyon gibi tedavi ve takibinin ömür boyu devam ettiğini vurgulayan Dr. Tufan, “Bu hastalıkta da kesin tanı konulduktan sonra normal tansiyon gibi ömür boyu devam eden tedavi uygulanmaktadır. Onun için özellikle doğru tanı hayati önem arz etmektedir. Aksi takdirde yanlış tanı konulması gereksiz yere ömür boyu ilaç kullanımına neden olacağı gibi doğru tanının da gecikmesine ve geri dönüşü olmayan görme kaybına sebep olabilmektedir ” şeklinde konuştu.

“Siz de glokom olabilirsiniz!”

Glokom hastalığında en önemli sorunun tanı konulmaması olduğunun altını çizen Dr. Tufan, “Hastalığın dünya ortalamasına bakıldığında Türkiye’deki oranının olağan olduğunu söyleyebiliriz. Ancak buradaki asıl sorun tanı konulamayan hastaların oranıdır. Herhangi bir belirtisi olmadığı için hastalarımız uzun süre bu hastalıkla yaşanabilmektedirler. Ancak bu hastalık tedavi edilmediği süre içerisinde göz sinirlerinin tahribatına yol açmakta ve görme kaybına bir adım daha götürmektedir” diye konuştu.

İşte göz tansiyonunu tetikleyen sebepler

Hastalığı tetikleyen sebeplere de değinen Op. Dr. Ali Kutlay Tufan şu uyarılarda bulundu:

“Hastalığı tetikleyen sebeplerin yüzde 90 oranında genetik olduğunu söyleyebiliriz. Ancak küçük bir kısmında daha önce geçirilmiş travma üveyt denilen göz hastalıkları yine gözde yaşanan bazı cerrahi müdahaleler glokom’u tetikleyebilir.”

Ailesinde göz tansiyonu öyküsü olanlar dikkat!

Birçok göz hastalığında olduğu gibi glokomda da düzenli kontrollerin son derce önemli olduğuna işaret eden Dr. Tufan, “Düzenli göz kontrolleri birçok hastalıkta erken tanı konulmasında önemli olduğu gibi göz tansiyonunda da çok önemlidir. Ayrıca özellikle ailesinde göz tansiyonu öyküsü olan hastalar mutlaka kontrol amaçlı bir hekime başvurmalıdırlar. Teşhis konulduktan sonra ise mutlaka kontrollerine zamanında gelmeleri ve doktor bilgisi dışında hiçbir şekilde ilaç kullanmaması, ilacını kendi kendine değiştirmemesi yada kesmemesi gerekmektedir” diye konuştu.

Urartu göz merkezinde üç adımda göz tansiyonu tedavisi

Urartu Göz Merkezi olarak üç adımda tedavi yöntemi uyguladıklarını anlatan Op. Dr. Ali Kutlay Tufan, “Birincisi ilaç tedavisi ikicisi bazı hastalarımıza uygulayabildiğimiz glokom laser tedavisi ve son olarak da özellikle göz tansiyonu ilaçlara rağmen düşmeyen hastalarımız cerrahi tedavi yöntemini uygulamaktayız” ifadelerini kullandı.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ