5 aylık bebeğin yuttuğu çengelli iğne operasyonla çıkarıldı

Yuttuğu çengelli iğne yemek borusuna saplanan 5 aylık bebek, Diyarbakır’dan Elazığ’a sevk edildi. Yapılan operasyonla iğne çıkarıldı.

Sağlık 25.03.2021 13:26:36 0
5 aylık bebeğin yuttuğu çengelli iğne operasyonla çıkarıldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.03.2021 13:26

Yuttuğu çengelli iğne yemek borusuna saplanan 5 aylık bebek, Diyarbakır’dan Elazığ’a sevk edildi. Yapılan operasyonla iğne çıkarıldı.

Diyarbakır’da ikamet eden Esvet ile Amine Solmaz çiftinin tek çocukları olan 5 aylık Efraim’in nefes borusuna ailenin taktığı çengelli iğneli nazar boncuğu kaçtı. Aile bebeklerinin ağzına kaçan nazar boncuğunu çıkardı ama çengelli iğneyi çıkaramayınca en yakın hastaneye başvurdu. Burada yapılan ilk müdahalenin ardından bebek Elazığ’a sevk edildi. Ambulansla Fırat Üniversitesi (FÜ) Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bölümü’ne getirilen bebeğin yapılan tetkiklerinde iğnenin yemek borusunun alt kısmında takılı kaldığı tespit edildi. Hemen Çocuk Endoskopi Ünitesine alınan bebeğin nefes borusundaki iğne, yapılan endoskopik yöntemle yaklaşık 15 dakikalık sürede çıkarıldı. Sağlık durumu iyi olan bebek ve ailesi taburcu edildi.

Hastanın Diyarbakır’dan Elazığ’a geldiğini belirten Prof. Dr. Yaşar Doğan, “Hastayı kabul ettik, 5 aylık bir hasta. Bize gelmeden önce üzerinde bulunan nazar boncuğunu çengelli iğne ile birlikte ağzına götürmüş. Aile de fark edince müdahale etmiş, ağzındaki nazar boncuğunu çıkarmış fakat o esnada çengelli iğne yemek borusuna kaçmış. Hasta geldiği zaman çektiğimiz röntgende çengelli iğne yemek borusunun alt kısmında takılı vaziyetteydi. Hastaya 15 dakikalık sedasyon altında işlem yapıldı, endoskopi ile parça çıkarıldı. Hasta şu anda gayet iyi. Biraz sonra da evlerine göndereceğiz” dedi.

"Çocuklar yabancı cismi ağzına götürme eğilimindedir"

Durumun ciddiyetinin farkına varılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Doğan, “Özellikle bu gibi çocuklarda ailelerin mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. Ailelerin özellikle bebeğin üzerinde veya etrafında hiç biz zaman nazar boncuğu veya hediyelik amaçlı takılan altın ve buna benzer metaller, iğneleri toplu iğneler bulundurmamaları gerekiyor. Çocuğun her ne kadar yaşı küçük olsa bile istemsiz olarak eline aldığı her yabancı cismi ağzına götürme eğilimindedir. Dolayısıyla çocuğun aldığı yabancı bazen nefes bazen de yemek borusuna kaçabilmektedir. Nefes borusuna kaçtığı zaman daha ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz” diye konuştu.

Aileleri uyararak yabancı cisimleri çocuklarından uzak tutmalarını isteyen baba Esvet Solmaz, "Diyarbakır Bağlar’dan geliyorum çocuğum 5 aylık. Çocuğumun boğazına nazar boncuğu kaçtı. Nazar boncuğunu çıkartırken bu sefer çengelli iğne boğazına kaçtı. Direkt il sağlık kuruluşuna götürdük. Orada ilk müdahalenin ardından bizi direkt Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine sevk ettiler. Ambulansla gece saat 22.00 gibi Elazığ’a geldik ve hemen endoskopiye aldılar. 10-15 dakikalık bir sürede çengelli iğneyi çocuğumun boğazından çıkardılar. Ailelere, göz önünde bulunan o tarz şeyler çocukların yanında olmasın. Çocukların üzerinde sadece emzikten başka hiçbir şey bulundurulmasın. İki dakikalık ihmal ömür alıyor. O yüzden yazıktır” şeklinde konuştu.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Bandırmaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, 10 Kişi Kalan Beşiktaş'ı 3-2 Mağlup Etti! Tarihi Geri Dönüş ve 2 Kırmızı Kartla Dolu Bir Derbi


Van Spor

Oliver Roy Camio: "Tüm oyuncularımız gayet güzel performans gösterdi"


Van Spor

A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni yenerek ikinci tura yükseldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - 1461 Trabzon FK: 0


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan Macaristan’da çifte bronz madalya


Van Spor

Gol sesi çıkmadı! Galatasaray'a kendi evinde Trabzon çelmesi


Van Spor

Elazığ’da milli maç heyecanı


Van Spor

Elazığ’a dünya şampiyonluğu gururu


Van Spor

Varto’da voleybol kursuna yoğun ilgi


Van Spor

Milli badmintoncular Avrupa’da yarı finalde


Van Spor

Muşspor, 1461 Trabzon FK maçı hazırlıklarına başladı


Van Spor

TFF 3.Lig’de Yeşilyurtspor Niğde Belediyespor’a konuk olacak


Van Spor

Muğlaspor maçı Elazığspor taraftarına yasak


Van Spor

Milli badmintoncular çeyrek finale yükseldi


Van Spor

TFF’den Yeni Mersin-Malatya maçına İzmirli hakem görevlendirmesi


Van Spor

Erzincan’da Zidane esintisi: Köy turnuvasında efsane golün birebir aynısı atıldı


Van Spor

Elazığlı sporcu Cumhuriyet coşkusunu Erciyes’in zirvesine taşıdı


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Sarıgül: "Küçük dikkatsizliklerle alakalı çalışacağız"


Van Spor

TFF 2.Ligde Yeni Malatyaspor’un rakibi Yeni Mersin İdman Yurdu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ