10 günlük bayram tatilinde yola çıkacaklar, uykusuzluğa dikkat

Sağlık 25.08.2017 09:56:34 0
10 günlük bayram tatilinde yola çıkacaklar, uykusuzluğa dikkat
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.08.2017 09:56
Fırat Üniversitesi (FÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Murad Atmaca, uykusuzluğun insanın ruhsal yapısını, dikkatini, konsantrasyonunu etkilediğinden dolayı uykusuz olarak yola çıkmanın trafik kazaları ile ilgili ciddi problemlere yol açtığını söyledi.
FÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Murad Atmaca, 10 günlük Kurban Bayramı tatilinde yola çıkacaklara uyarılarda bulundu.
Kurban Bayramı tatilinin 10 güne uzamasının insanların seyahate çıkmasını tetiklediğini belirten Atmaca, “Kurban Bayramı tatilinde bir kısım insanlar belki uçak yolculuğu yapacak ama önemli bir kısım ise tatil için gidecekleri yerlere karayoluyla gitmeyi tercih edecek. Her sene bayramın trafik kazalarından dolayı zehir olduğunu öğreniyoruz. Trafikle ilgili birimler tarafından buna yönelik uyarılarda bulunuyor. Bunun psikiyatri olarak ilgilendiren tarafı uyku. Çünkü uyku insan hayatı için gerekli olan bir şey ve uyku beyni besler. Uykusuzluk ise insanın ruhsal yapısını, dikkatini, konsantrasyonunu etkiler. Bu nedenle uykusuz olarak yola çıkmak trafik kazaları ile ilgili ciddi problemlere yol açabilir” dedi.
İnsanın duygu durumunu kontrol eden bazı beyin kimyasallarıyla, uyku ile ilgili beyin kimyasallarının birbirine benzediğini aktaran Prof. Dr. Atmaca, “İnsan yeterince uykusunu alamadığında ruhsal durumu bundan etkilenebiliyor. Kısa süreli bir uyku ya da tam tersi uzun süreli bir uyku kişinin duygu durumunu olumsuz etkiliyor. Çabuk sinirlenme, tepki gösterme, huzursuzluk, kendini çok bitkin hissetme, dikkat dağınıklığı, konsantrasyon ile ilgili problemlere yol açabiliyor. Sağlıklı bir şekilde uyku alınmadığında kişinin çevreye karşı ilgisi, farkındalığı azalıyor. Sağlıklı iyi bir uyku sonrası dikkat gerektiren aktiviteleri yapmak her zaman avantajlıdır. Bu uzun süreli dikkat gerektiren bir yolculuk ise daha önem arz ediyor. Sağlıklı bir insanın 19.00 ile 23.00 saatleri arasında uyuyup sabah 04.00 ile 07.00 saatleri arasında kalkması öneriliyor” şeklinde konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzincan, Siyah Kuşak ve Dan Terfi Sınavına ev sahipliği yaptı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - İskenderunspor: 3


Van Spor

25 Mart Spor liderlik koltuğuna oturdu


Van Spor

Elazığlı sporcu Türkiye 3’üncüsü oldu


Van Spor

Uluslararası arenada Tunceli’den 6’da 6 şampiyonluk


Van Spor

Türkiye’nin en genç hokey takımından büyük başarı


Van Spor

Furkan Akar ve Denis Örs’ün hedefi olimpiyat madalyası


Van Spor

Tatvan’da Uluslararası Muaythai Şampiyonası düzenlendi


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Silopi’den 3 puanla döndü


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’dan Millî Takıma bir genç sporcu daha


Van Spor

Mergabütan Kayak Merkezi’nde sezon açıldı


Van Spor

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ