Tarih: 23.09.2024 08:41

S-400 Karşılığında F-35 Pazarlığı: ABD'den Türkiye'ye İncirlik Üssü Şartı!

Facebook Twitter Linked-in

ABD yetkilileri tarafından Türkiye'ye yönelik yeni bir teklifin yapıldığı iddia edildi. Söz konusu teklife göre, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini devre dışı bırakması durumunda, F-35 savaş uçakları satışını yeniden gündeme almayı teklif etti.

YUNAN GAZETESİNDEN ÖZEL HABER

Yunanistan'ın saygın gazetelerinden Kathimerini, Amerikan yetkililerin, Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemlerini devre dışı bırakması ya da İncirlik Hava Üssü'ne yerleştirmesi halinde F-35 programına geri dönüşün mümkün olabileceğini yazdı.

İNCİRLİK ÜSSÜ KARTI OYNANIYOR

Habere göre, Amerika Birleşik Devletleri, F-35 programına geri dönüş için Türkiye'den S-400 sistemlerini kendilerine teslim etmesini veya İncirlik Hava Üssü içerisinde bir Amerikan birliğinin denetimine konulmasını öneriyor. Bu durum hem S-400'lerin Türkiye'nin elinde kalmasını sağlayacak hem de Rusya ile imzalanan anlaşmanın ihlal edilmemesine olanak tanıyacak.

İHLALSİZ BİR ÇÖZÜM ARAYIŞI

Gazetenin haberinde, "Üst düzey ABD yetkilileri tarafından Rusya yapımı savunma sistemlerinin ABD kontrolündeki İncirlik Hava Üssü'ne aktarılması fikri ortaya atılmıştır. Bu hamle ile Türkiye, uluslararası alanda bir geri adım atmadan, Rusya ile olan anlaşmanın ihlal edilmemesi konusunda hassasiyet gösterecek." ifadelerine yer verildi.

BM GENEL KURULU'NDA GÖRÜŞMELER SÜRECEK

Kathimerini'nin kaynakları, Türkiye'nin ilk tepkisinin şimdilik olumsuz olduğunu belirtiyor; ancak bu hafta New York'taki BM Genel Kurulu sırasında söz konusu görüşmelerin devam etmesinin beklendiğini aktarıyor.

PENTAGON ESKİ YETKİLİSİNDEN AÇIKLAMA

Michael Rubin isimli eski Pentagon yetkilisi, Türk yetkililerin teklifi reddettiğini ve S-400'leri Türkiye içinde saklamak istediklerini dile getirdiğini belirtmiş. Rubin'e göre, anlaşma hâlâ masada ve F-35 anlaşmasının yeniden canlandırılması meselesi, BM Genel Kurulu'nda yapılacak görüşmelerde ABD ve Türkiye'nin gündeminde yer alacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —