Rusya'dan İsveç'e tepki: Dini inançlara saygı duymak bir karar değil, zorunluluk

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İsveç'teKur'an-ı Kerim yakmasına tepki göstererek, "Bir kişinin dini inançlarına saygı duymanın isteğe bağlı bir karar değil, bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak isterim." dedi.

Dünya 25.01.2023 00:07:00 0
Rusya
Tarih: 25.01.2023 00:11 Güncelleme: 25.01.2023 00:07

Ukrayna savaşı ve sonrasında işgal edilme korkusuyla NATO'ya girmeyi planlayan İsveç hükümeti, ne Türkiye'nin şartlarını tam olarak yerine getirebildi, ne de ülkesindeki İslamofobik eylemleri durdurabildi.

"Demokratik bir ülkeyiz, fikir özgürlüğü var" söylemleriyle art arda yaşanan provokasyonları geçiştirmeye çalışan İsveç makamlarının kayıtsızlığına bir tepki de korktukları komşuları Rusya'dan geldi.

"Bir kişinin dini inançlarına saygı duymak karar değil, zorunluluktur"
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, İsveç’te Kur'an-ı Kerim'in yakılması ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in provokatif eylemle ilgili ifadelerine yaptığı yazılı açıklama ile tepki gösterdi.

“Bir kişinin dini inançlarına saygı duymanın isteğe bağlı bir karar değil, bir zorunluluk olduğunu hatırlatmama izin verin” ifadelerini kullanan Zaharova, Uluslararası toplumun, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılığa karşı koymak için defalarca taahhütlerde bulunduğunu hatırlatarak, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Konseyi ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) tarafından alınan kararları sıraladı.

Stoltenberg'e tepki
Zaharova, “Bu belgeler, bırakın Müslümanlar için kutsal olan kitabı yakmayı ifade özgürlüğünün herhangi bir din veya dini uygulama hakkında eleştirel ve hatta aşağılayıcı sözler söyleme hakkını içermediğini özellikle belirtiyor. Stoltenberg neden bundan habersiz? Çünkü Batı, eğitim düzeyi düşük insanları Avrupa'daki kilit konumlara atıyor. Yönetilmesi daha kolaydır, bu da Avrupalıların çoğunu manipüle etmeye yardımcı olur” dedi.

LGBT eleştirisi
Batı’yı LGBT konusunda da eleştiren Zaharova, “Bir nokta daha, Anglosakson dünyasının kontrolündeki ülkeler, herkesin var olmayan bazı ‘cinsiyetleri’ tanıması konusunda zorluyorsa, yüz milyonlarca insanın kutsallarına kesinlikle saygı göstermeleri gerekir” dedi.

Öte yandan Stoltenberg bugün yaptığı açıklamada, İsveç’in söz konusu provokatif eyleme hızlıca tepki gösterdiğini belirterek, söz konusu İslamofobik eylemin ifade özgürlüğü içerisinde yer aldığını ve yasa dışı olmadığını belirtmişti.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

Erzincan’da "Spor Güvenliği Semineri" düzenlendi


Van Spor

Engelleri aştı, Türkiye 5’incisi oldu


Van Spor

Türkiye şampiyonu oldu


Van Spor

Kafkas Üniversitesi’nden ÜNİLİG Kar Boccesi Türkiye Şampiyonası’nda çifte başarı


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Batman Sason Spor: 1


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor Başkanı Ramazan Ayhan: "Kurumsal kimliği olan bir kulüp inşa etmek için yola çıkıldı"


Van Spor

Rektör Hacımüftüoğlu, Milli takıma seçilen özel sporcuları misafir etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ