Rusya'da darbe girişimi: Ordu ile Wagner karşı karşıya

Rus ordusunun paralı asker grubu Wagner kampına füze saldırısı düzenleyerek çok sayıda askerini katlettiğini öne süren Wagner kurucusu Yevgeny Prigojin, açık açık darbe çağrısı yaptı.

Dünya 24.06.2023 02:03:00 0
Rusya
Tarih: 24.06.2023 02:07 Güncelleme: 24.06.2023 02:03

Rus ordusunun paralı asker grubu Wagner kampına füze saldırısı düzenleyerek çok sayıda askerini katlettiğini öne süren Wagner kurucusu Yevgeny Prigojin, açık açık darbe çağrısı yaptı. Prigojin, "Rusya'yı zora sokan hainlerin dersini vereceğiz. (Rusya Savunma Bakanı Sergey) Şoygu, Kızıl Meydan'da asılacak" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde aktif bir rol üstlenen Rus paralı asker grubu Wagner ile Rus ordusunun yöneticileri arasındaki büyük bir kriz darbe girişimine dönüştü.

Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin'in açıklamalarının ardından Rus ordusuna ait tanklar tedbir amaçlı sokağa indi.

Wagner birliklerinin merkezleri özel kuvvetler tarafından kuşatıldı.

Darbeye teşebbüsten soruşturma
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuya ilişkin, "Devlet Başkanı Vladimir Putin, meydana gelen tüm olaylar hakkında bilgilendirilmiştir. Gerekli tedbirler alınıyor" açıklamasında bulundu.

Rusya'nın istihbarat örgütü FSB'nin suç soruşturması başlattığı, Prigojin hakkında darbeye teşebbüsten dava açıldığı öğrenildi.

FSB'den yapılan açıklamada, "Wagner savaşçılarını Prigojin'in hain emirlerine uymamaya, onu tutuklamaya çağırıyoruz. Geri dönüşü olmayan hatalar yapmayın" denildi.

Rus televizyon kanalları hacklendi
Rusya'da bazı televizyon kanallarının hacklendiği ve Wagner lideri Prigojin'in ses kayıtlarının yayınlandığı iddia edildi.

Prigojin'in ses kayıtlarında gerçek savaşın şimdi başlayacağına dair açıklamalarda bulunduğu kaydedildi.

Darbe çağrısı yaptı
Prigojin, yaptığı açıklamada Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia ederek, "Rus Silahlı Kuvvetleri, Wagner PMC kamplarına füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda yoldaşımız öldü, bu savaşa nasıl yanıt vereceğimize biz karar vereceğiz" dedi.

Şoygu ve Gerasimov'un cezalandırılması gerektiğini söyleyen Prigojin, "Ülkenin askeri liderliğinin getirdiği kötülük durdurulmalı. Askerlerin hayatlarını ihmal ediyorlar. Onlar adalet kelimesini unuttular, biz onu geri getireceğiz. Binlerce Rus askerinin hayatını mahveden ve adamlarımızı yok edenler cezalandırılacak. Bize karşı koymaya çalışan herkesi tehlike olarak değerlendirip yolumuz üzerindeki kontrol noktaları da dahil olmak üzere anında yok edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Şoygu, Kızıl Meydan'da asılacak"
Rus ordusunun yöneticilerine karşı büyük bir savaşın içine girdiklerini ifade eden Prigojin, "Rusya'nın gerçek vatanseverleri, tarihi bilen, devletin çıkarlarını satan zayıf bir yönetim istemeyen vatanseverler sokağa insin, silah buluruz. Bu gece, Rusya'yı zora sokan hainlerin ve suçluların dersini vereceğiz. Şoygu, Kızıl Meydan'da asılacak. Lenin'le birlikte mozoleye gömülecek. Başladığımız işi bitirdikten sonra vatanımızı korumak için cepheye döneceğiz. Orduda adalet yeniden sağlanacak. Bundan sonra da tüm Rusya için adalet gelecek" diye konuştu.

Moskova'dan Wagner'ın iddialarına ret
Prigojin'in Rusya'ya misilleme yapacağını açıklamasının Rusya'dan yanıt gecikmedi.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Prigozjin'in Rus askerlerine yönelttiği suçlamaların doğru olmadığı ifade edilerek yapılan tüm açıklamaların ve videoların provokasyon olduğu ifade edildi.

Açıklamada Rus ordusunun Ukrayna'daki askeri operasyonlarına devam ettiği de eklendi.

Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşmeye karşı
Prigojin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Rus ordusu saflarında çatışan gönüllü gruplara ve paralı asker gruplarına sağduyu, yerleşik uygulama ve yasaya uygun hale getirmek için Savunma Bakanlığı ile sözleşme yapmaları gerektiği yönündeki açıklamasına karşı çıkmış, "Anavatanı savunmaya geldiğimizde Başkan zaten bize sosyal güvencemizi vaat etti. Ben bugün varım yarın yokum. Elbette vatan görevini tamamlamış savaşçılarımız ve gazilerimiz için sosyal garantiler olmalıdır. Ancak savaşa katılmaya karar verdiğimizde kimse bize Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme yapmamız gerektiğini söylemedi. Wagner PMC savaşçılarının hiçbiri utanç yoluna geri dönmeye hazır değil. Başkan'ın buna bir çözüm bulacağını düşünüyorum" demişti.

Ukrayna'daki savaşa doğrudan Rus ordusunun yanında katılan Prigozhin, geçen yıldan bu yana Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve ordunun üst düzey yetkilileriyle Ukrayna'daki Wagner güçlerine yeterli destek ve cephane sağlamamakla ve dolayısıyla daha fazla kayıp vermelerine neden olmakla suçluyor.

Öte yandan sözleşme de paralı askerlerin yaralanması halinde ve çatışmada öldürülmeleri halinde ailelerine tazminat verilmesi gibi maddeler yer alıyor. Putin'in talimatı sonrası Çeçen gruplar dahil birçok grup Rusya Savunma Bakanlığı ile sözleşme imzaladı.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ