ABD Başkanı Trump'ın Ukrayna askerlerinin hayatlarını bağışlama çağrısı üzerine Rusya Devlet Başkanı Putin'den dikkat çekici bir açıklama geldi. Putin, Ukraynalı askerlerin teslim olması halinde canlarının güvence altında olacağını belirtti.
Trump-Putin İletişimi: Arabuluculuk Girişimleri mi?
ABD Başkanı Donald Trump'ın ikinci kez başkanlık koltuğuna oturmasıyla birlikte savaşın seyri Rusya lehine kayarken, son zamanlarda iki lider arasında arabuluculuk çabaları olduğu iddiaları dolaşıyor. Trump, dün gece özel temsilcisi Steve Witkoff aracılığıyla Putin ile telefonda görüştü ve Ukraynalıların hayatlarını bağışlamasını istediğini belirtti.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Trump'ın Putin ile doğrudan görüşme yaptığına dair bir bilgi bulunmuyor. Ancak Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Putin'in Witkoff aracılığıyla ABD'ye Ukrayna konusundaki düşüncelerini ilettiğini doğruladı.
Putin’den Çarpıcı Açıklama: “Ukraynalılar Teslim Olursa Hayatlarını Bağışlayacağız”
Putin, Trump'ın çağrısına yanıt olarak şunları söyledi: “Ukraynalılar teslim olursa hayatlarını bağışlayacağız. Ukraynalı yetkililer de teslim olma emri vermeli.” Bu açıklama, savaşın seyrini değiştirebilecek bir dönüm noktası olabilirken, Ukrayna'dan henüz resmi bir yanıt gelmedi.
Ukrayna Ordusundan Reddiye: “Ablukaya Alınma Söz Konusu Değil”
Trump’ın, binlerce Ukrayna askerinin çembere alındığı ve İkinci Dünya Savaşı’ndan beri görülmemiş bir katliamın yaşanabileceği yönündeki açıklamasına ise Ukrayna ordusundan sert bir tepki geldi. Ordu sözcüsü, "Askerlerimizin çembere alındığı bilgisi gerçek dışı, ablukaya alınma durumu söz konusu değil. Daha iyi mevzilere çekildik" şeklinde bir açıklama yaptı.
Zelenski'den Suçlamalar: Rusya Barış Diplomasiyi Sabote Ediyor!
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Rusya'yı barış diplomasisini çökertmekle suçladı ve "Rusya ateşkes sürecini kasıtlı olarak zorlaştırmak ve sürüncemede bırakmak için koşullar belirliyor" ifadelerini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanlığı: “Temkinli Bir İyimserlik İçindeyiz”
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Trump'ın özel temsilcisi Witkoff'un Rusya'dan döndükten sonra tekrar toplanacaklarını duyurdu ve "Trump'ın farklı seçenekleri mevcut. Ukrayna'da ateşkesin zorlu ve karmaşık bir durum olduğunun farkındayız. Temkinli bir iyimserlik içindeyiz" dedi.
Ateşkes Beklentisi: İhtiyaç Duyulan Bir Çözüm mü?
Kremlin Sözcüsü Peskov, ateşkes planına ilişkin "ihtiyatlı iyimserlik için nedenler olduğunu" ifade ederken, her iki tarafın da böyle bir çağrıya ihtiyaç duyduğunu anladığını belirtti. Ancak Zelenski'nin suçlamaları ve Ukrayna ordusunun reddiye açıklaması, barış görüşmelerinin yolunu açıp açmayacağını belirsiz hale getiriyor.