Profesör Aktay: “ Türkiye büyüyen bir ülke, bu nedenle göç alıyor”

Profesör Aktay: “ Türkiye büyüyen bir ülke, bu nedenle göç alıyor”

Genel 9.11.2022 10:06:26 0
Profesör Aktay: “ Türkiye büyüyen bir ülke, bu nedenle göç alıyor”
Tarih: 09.11.2022 10:06 Güncelleme: 09.11.2022 10:06
Malatya İnönün Üniversitesi’nde düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Yasin Aktay, "Türkiye büyüyen bir ülke, tarihsel rolüne geri dönüyor. Bu nedenle göç alıyor” dedi.
“Küresel-Bölgesel Gelişmeler ve Türkiye’nin Gelecek Tasavvuru” konulu panel Malatya İnönü Üniversitesi Ahmet Yesevi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasin Aktay, İnönü Üniversitesi Ahmet İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Babacan konuşmacı olarak katılırken programın moderatörlüğünü de Dr. Üyesi Ahmet Küçük yaptı. Programa, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kubat, Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Çelebi, Afrika Araştırmaları Merkezi (İNÜAFAM) Müdürü Doç. Dr. İsmail Söylemez, akademisyenler ve öğrenciler dinleyici olarak katıldı. Panelin açılışında konuşan moderatör Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Küçük, “İnsanların gözyaşı ve kanı üzerine iktidar devşiren bir sürü çağdaş metotlar maalesef yeryüzünde hüküm sürmektedir. Bu gözyaşı ve kanın akışını durdurabilecek çıkış yolu elbette biz Müslümanların derdi olan insanlıkla derdi olan davası olan insanların ulaştıkları bir alan. Bu çerçevede hocalarımızı arkadaşlarımız davet etti ve bu hususta özellikle bu gelecek tasavvuru aslında öteden beri süregelen bir hadise. Dolayısıyla bugün Türkiye’nin gelecek tasavvuru küresel çağda anlayabilmek için onunla ilişkisini kurup dikkat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Yasin Aktay, "Türkiye’nin tarihsel sürecinden söz ederek, “Türkiye neden göç alıyor" sorunusun sebebi şudur; Türkiye büyüyen bir ülke, tarihsel rolüne geri dönüyor. Bu nedenle göç alıyor. Yüz yıl önce terk etmek zorunda bırakıldığı o sınırlara geri dönüyor. Onların hepsi bizim terk etmek zorunda bırakıldığımız ama onların bizi terk etmediği yerler. Terk etmek zorunda kaldığımız anları bugün kutluyoruz yaşasın, kurtulduk onlardan diyoruz” dedi.
Aktay, “Türkiye 2011 yılında Arap Baharı süreci yaşandı 1. Dünya Savaşı sonrasında oluşturulmuş olan İslam dünyası fikrine karşı ciddi bir itirazdı. Gelecek tasavvurları kurarken geçmişte ne tür zorluklara maruz kaldığımızı bilmemiz gerekiyor ki gelecekteki tasavvurlarımızı biraz daha sağlam yapabilelim yoksa gelecek tasavvuru dediğimiz sadece gelecekle ilgili birtakım romantik hayaller kurmak ile olmaz. Önce geçmişimizde biz kimdik, kim olduk, ne hale geldik ve biz şu anda kimiz? Biz bir millet miyiz? Birbirimizi seven, dayanışma içinde olan, koruyan ve bizi bir araya getiren değerlerimizi bilen insanlar mıyız, değil miyiz? Bütün bunları yaptığımız şekilde gelecek tasavvuru önümüzde güzel bir şekilde şekillenir” diye konuştu.
Panelde Prof. Dr. Gökhan Tuncel, mutasavvırın ne sunduğunu dile getirip, “Mutasavvırla beraber bağımsız dış politika üretme yönüne baktığımızda Rusya- Ukrayna savaşında çok farklı bir yerde durduk. Biz mutasavvır içinde insanlara ne sunacağız onu düzgün bir şekilde ortaya koymamız lazım. Belki bizim yine ayaklarımızın üzerinde durmamamızdan kaynaklanan bazı sorunlarımız da vardır. Yani ideal siyasetle ilgili söylemlerimiz var ama reel politiğe dönmek zorunda kalıyoruz. Kendi yaptığımız dış politika çalışmalarından bahsettik ama bugün geldiğimiz noktada İsrail ile yakınlaşma birleşik Arap emirleriyle yakınlaşmada hemen reel politiğe doğru kaydığımızı gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Panel sonunda Türkiye’nin geleceğe nasıl hazırlandığını söyleyen Doç. Dr. Abdurrahman Babacan “Dünya belli zamanlarda kendisini yeniliyor. Bu yenilemeler bir salgınla, bir savaşla oluyor. Salgınla savaşın aynı zamana denk geldiği yani bizim yaşadığımız zaman çok büyük kırılmalara sebep oluyor. Vizyonumuzu her daim yukarı çekmeliyiz. Zamanımızı ve enerjimizi kaybetmemeliyiz” dedi.
Panel katılımcıların soru cevabı ile sona erdi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

Trabzonspor, deplasmanda Hakkarigücü’nü 2-1 mağlup etti


Van Spor

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ