Prof. Dr. Uğur, "Sağlık bireyde 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde, rafine iyotlu tuz kullanılması önerilmektedir"

Prof. Dr. Uğur, "Sağlık bireyde 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde, rafine iyotlu tuz kullanılması önerilmektedir"

Sağlık 19.08.2025 14:08:00 0
Prof. Dr. Uğur,
Tarih: 19.08.2025 14:08 Güncelleme: 19.08.2025 14:08
Ülkede çok fazla tuz tüketimi olduğunu belirten Prof. Dr. Kader Uğur, "Sağlıklı bir bireyde genelde 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde, rafine iyotlu tuz kullanılması önerilmektedir" dedi.

Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kader Uğur, sağlıklı bireylerde beslenme konusunda açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Kader Uğur, "Bireyin yaşına, cinsiyetine, büyüme dönemine, yaşlılık ve gebelik gibi özel durumlarına ve eşlik eden hastalıklarına göre ihtiyacı olan besinleri doğal, yeterli ve dengeli bir şekilde vücuda almasını biz sağlıklı beslenme olarak tanımlayabiliriz. Sağlıklı bir bireyde günlük enerjinin besin dağılımına bakacak olursak. Bunun büyük bir kısmını karbonhidratlar dediğimiz yüksek lifli tam tahıllar, kuru baklagiller, sebze ve meyveler alıyor. Şeker, çikolata, reçel gibi olan karbonhidratlar var. Sağlık açısından tüketiminin az olması istiyoruz. Bunları azaltmamız önemlidir. Diğer bir önemli ve günlük enerji kaynağı olarak almamız gerekenler proteinlerdir. Hayvansal proteinlerin tüketimi önemlidir. Balık, baklagiller ve yoğurt, protein açısından zengin iken yumurta ve anne sütünün ise örnek proteinler olduğunu hiçbir zaman unutulmamalıyız" diye konuştu.

Diğer önemli bir besin kaynağının yağlar olduğunu aktaran Dr. Uğur, "Doymamış yağlar açısından özellikle zeytinyağının tercih edilmesi önerilmektedir. Bunun dışında tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı gibi yağların daha az oranda tüketilmesi gerekiyor. Endüstriyel ortamda kullanılan trans yağların ise mümkünse hiç tüketilmemesi gerekiyor. Sağlıklı bir bireyde vitamin ve mineral eksikliği beklemiyoruz. Ülkemiz de çok fazla tuz tüketimi var. Sağlıklı bir bireyde genelde 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde, rafine iyotlu tuz kullanılması önerilmektedir. Sıvı tüketiminde ortalama günlük iki litrenin altına düşülmemesi gerekiyor. Ayrıca tüketileceğimiz gıdaların glisemik indeksinin düşük olmasına, sebze ve meyvelerin bolca tüketilmesine ve zeytinyağlı gıdaların tercih edilmesi önemlidir. Ne yediğimizi seçebiliriz. Bu bizlerin nasıl yaşayacağımızı etkileyecektir. Beslenme düzeni, kişisel tercihler, sosyal ve kültürel etkenler ile ekonomik şartlar yaşamımızı etkilemektedir. Meyve, sebze, baklagiller ve tam tahılları içeren Akdeniz diyeti tarzı beslenmemiz sağlığımız için önemlidir" şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan 17 Yaş altı taraftarlara ücretsiz bilet


Van Spor

Elazığ’dan 4 büyük başarı


Van Spor

Erzurum GSK araç filosunu güçlendiriyor


Van Spor

Elazığspor - Şanlıurfaspor maç biletleri satışta


Van Spor

Elazığ’da suda nefes kesen mücadele sona erdi


Van Spor

Fenerbahçe, Kasımpaşa Maçında 90+11'de Yıkıldı! Zirve Fırsatı Kaçtı


Van Spor

Çakmur’dan stadyum açıklaması


Van Spor

Elazığspor’da Erkan Sözeri galibiyetle başladı


Van Spor

Beşiktaş, Göztepe'yi Farklı Geçerek Süper Lig'de Puanını 3'e Çıkardı


Van Spor

Erzurumspor FK - Serikspor maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 2 Doğubayazıt Spor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - 68 Aksaray Belediyespor: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Diyarbekirspor: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 4 - Serikspor: 0


Van Spor

Hakkârili sporculardan büyük başarı


Van Spor

Iğdır FK - Esenler Erokspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Esenler Erokspor: 3


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 0 - Kırşehir FSK: 1


Van Spor

Digor Gençlik ve Spor Müdürü Bahattin İnce ve milli sporcu Tuğba Toptaş’tan, Kaymakam Kahraman’a ziyaret


Van Spor

Elazığspor’da Enes Soy sakatlandı


Van Spor

Yeşilyurtspor-Diyarbekir Spor karşılaşmasının hakemi belli oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ