Prof. Dr. Tartar, "Dünya genelinde 350 milyondan fazla kişi hepatit ile yaşamaktadır"

Prof. Dr. Tartar, "Dünya genelinde 350 milyondan fazla kişi hepatit ile yaşamaktadır"

Sağlık 29.07.2025 10:51:04 0
Prof. Dr. Tartar,
Tarih: 29.07.2025 10:51 Güncelleme: 29.07.2025 10:51
Dünya genelinde 350 milyondan fazla kişinin hepatit ile yaşadığını belirten Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, "Ancak bu kişilerin önemli bir yüzdesi hastalığın farkında dahil değildir. Hepatit B, aşı ile önlenebilir bir hastalıktır. Hepatit C ise günümüzde kesin olarak tedavi edilebilen bir hastalıktır" dedi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, Dünya Hepatit Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Ayşe Sağmak Tartar, "Dünya Hepatit Günü, 2010 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından resmi bir küresel sağlık günü olarak ilan edilmiştir. Bu anlamlı günde viral hepatit ile küresel mücadeleye dikkat çekiyor, milyonlarca hayatı tehdit eden bu hastalığa karşı birlikte hareket etmenin öneminin vurguluyoruz. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2025 yılı teması; ’Engelleri kaldıralım’. Bu tema yalnızca hastalığın kendisi ile değil, aynı zamanda hepatit hastalığı ile mücadeleyi zorlaştıran toplumsal, ekonomik ve yapısal engellerle mücadeleyi kapsamaktadır. Ayrıca bilgi eksikliği, damgalanma, test ve tedaviye erişimdeki eşitsizlikler, hepatit hastalığı ile mücadelede önemli engeller oluşturmaktadır" diye konuştu.
Viral hepatitlerin, çoğu zaman sessiz seyreden ve tedavi edilmediğinde karaciğer sirozu ve kanseri gibi ciddi sonuçlara yol açabildiğini aktaran Tartar, "Dünya genelinde 350 milyondan fazla kişi hepatit ile yaşamaktadır. Ancak bu kişilerin önemli bir yüzdesi hastalığın farkında dahil değiller. Hepatit B aşı ile önlenebilir bir hastalıktır. Hepatit C ise günümüzde kesin olarak tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erken teşhis, doğru yönlendirme ve zamanında tedavi ile bu hastalıklar önlenebilir ve kontrol altına alınabilir. Fırat Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği olarak toplum sağlığını korumak adına hepatit hastalığı ile mücadelede test, tarama ve bilgilendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halkımızı ücretsiz tarama programlarına katılmaya davet ediyoruz. Hepatit önlenebilir, teşhis ve tedavi edilebilir bir hastalıktır" şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ