Prof. Dr. Kerem Karabulut: ‘Erzurum ve Şuşa kardeşliğinin konsolosluk açılarak süslenmesi gerekiyor’

Prof. Dr. Kerem Karabulut: ‘Erzurum ve Şuşa kardeşliğinin konsolosluk açılarak süslenmesi gerekiyor’

Genel 27.06.2025 09:09:39 0
Prof. Dr. Kerem Karabulut: ‘Erzurum ve Şuşa kardeşliğinin konsolosluk açılarak süslenmesi gerekiyor’
Tarih: 27.06.2025 09:09 Güncelleme: 27.06.2025 09:09
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Kerem Karabulut, Erzurum ve Şuşa kardeşliğinin konsolosluk açılarak süslenmesi gerektiği söyledi.
15 Haziran 2021 yılında Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde her iki ülkenin Cumhurbaşkanları tarafından imzalanan "Şuşa Beyannamesi" iki ülkenin geleceğe yönelik dayanışma ve işbirliğinin artarak devam edeceğini gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Prof. Dr. Kerem Karabulut, "Azerbaycan ile Türkiye’nin askeri, bilimsel, eğitim, sağlık ve çeşitli toplumsal alanlarda ortak işbirliği içerisinde hareket edecekleri ve ekonomik ilişkilerini geliştirerek geleceğe yönelik bölgede huzur ve istikrara katkı yapmak istediklerinin yazılı metnidir. Bu beyanname, gelecek için Zengezur Koridorunun ve Nahcivan’ın önemini de ortaya koymaktadır. Şuşa Beyannamesi, Zengezur Koridorunun açılması sonrasında koridordaki ticaretin sürdürülebilirliğinin de garantörü bir belge olarak değerlendirilebilir. İki ülkenin gelecekte açılacak olan Zengezur Koridoru ve Kars-Iğdır-Nahcivan Demiryolu gibi bağlantılardan dolayı birtakım hazırlıklar ve çalışmalar yapması gerekecektir. Bu gelişmelerin etkinliğini artırmak için yapılması gereken bir uygula Şuşa ve Erzurum’da iki ülkenin karşılıklı konsolosluk açmasıdır" diye konuştu.
"İlişkiler daha güçlü olacak"
Prof. Dr. Kerem Karabulut, konsolosluğun neden Erzurum’da açılması konusundaki gerekçeleri ise şöyle aktardı; "Bahsedilen gelişmeler Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sosyo-ekonomik ilişkileri artıracaktır. Bu yollar sayesinde Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinden ve Azerbaycan’dan Türkiye’ye düşük maliyetle ulaşım imkanı yakalanacağı için her amaçla giriş-çıkış yapan nüfus sayısı mevcudun birkaç katı olacaktır. Bu giriş-çıkışlarda Erzurum bölgenin merkezinde ve gelişmiş kenti olduğu için bu şehre ilgi artacaktır. İşlerin kolay yürümesi için böyle bir konsolosluğun kurulmasına ihtiyaç olacaktır. Erzurum eğitim ve sağlık açısından en çok talepte bulunulacak şehirdir. Bu nedenle de konsolosluğun kurulması anlamlı olacaktır. Erzurum ve yakın çevresinde ikamet eden nüfusun önemli bir bölümü Şuşa veya Karabağ veya Kafkasya kökenlidir. Bu aidiyetler iki ülke ilişkilerinin artırılması ve bağlantılarının güçlendirilmesi için avantajdır. Bu nedenle konsolosluğun Erzurum’da olması uygun olacaktır. Erzurum Türkiye’nin Kafkasya’ya bağlantı bölgesindeki ana şehirdir. Bu öneminden dolayı Erzurum’da konsolosluk açılması uygundur. Hem Şuşa’nın hem de Erzurum’un ait oldukları ülkelerdeki stratejik, kültürel, sosyal ve ekonomik önemlerinden dolayı karşılıklı konsolosluk açılması uygundur. Kardeş şehir olan Erzurum ve Şuşa’nın kardeşlikleri karşılıklı konsolosluk açılarak perçinlenecektir."
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Ümraniyespor: 1


Van Spor

Elazığ’da ‘Sağlıklı Yaşam’ kültürü gelişiyor


Van Spor

Elazığ’a bilek güreşinde 4 madalya


Van Spor

Kovancılar güreş takımı Elazığ’da 8 altın madalyayla zirveye çıktı


Van Spor

Şenkaya’da salon futbolu coşkusu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ