Prof. Dr. Kerem Karabulut: ‘Erzurum ve Şuşa kardeşliğinin konsolosluk açılarak süslenmesi gerekiyor’

Prof. Dr. Kerem Karabulut: ‘Erzurum ve Şuşa kardeşliğinin konsolosluk açılarak süslenmesi gerekiyor’

Genel 27.06.2025 09:09:39 0
Prof. Dr. Kerem Karabulut: ‘Erzurum ve Şuşa kardeşliğinin konsolosluk açılarak süslenmesi gerekiyor’
Tarih: 27.06.2025 09:09 Güncelleme: 27.06.2025 09:09
Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Kerem Karabulut, Erzurum ve Şuşa kardeşliğinin konsolosluk açılarak süslenmesi gerektiği söyledi.
15 Haziran 2021 yılında Azerbaycan’ın Şuşa şehrinde her iki ülkenin Cumhurbaşkanları tarafından imzalanan "Şuşa Beyannamesi" iki ülkenin geleceğe yönelik dayanışma ve işbirliğinin artarak devam edeceğini gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Prof. Dr. Kerem Karabulut, "Azerbaycan ile Türkiye’nin askeri, bilimsel, eğitim, sağlık ve çeşitli toplumsal alanlarda ortak işbirliği içerisinde hareket edecekleri ve ekonomik ilişkilerini geliştirerek geleceğe yönelik bölgede huzur ve istikrara katkı yapmak istediklerinin yazılı metnidir. Bu beyanname, gelecek için Zengezur Koridorunun ve Nahcivan’ın önemini de ortaya koymaktadır. Şuşa Beyannamesi, Zengezur Koridorunun açılması sonrasında koridordaki ticaretin sürdürülebilirliğinin de garantörü bir belge olarak değerlendirilebilir. İki ülkenin gelecekte açılacak olan Zengezur Koridoru ve Kars-Iğdır-Nahcivan Demiryolu gibi bağlantılardan dolayı birtakım hazırlıklar ve çalışmalar yapması gerekecektir. Bu gelişmelerin etkinliğini artırmak için yapılması gereken bir uygula Şuşa ve Erzurum’da iki ülkenin karşılıklı konsolosluk açmasıdır" diye konuştu.
"İlişkiler daha güçlü olacak"
Prof. Dr. Kerem Karabulut, konsolosluğun neden Erzurum’da açılması konusundaki gerekçeleri ise şöyle aktardı; "Bahsedilen gelişmeler Türkiye ile Azerbaycan arasındaki sosyo-ekonomik ilişkileri artıracaktır. Bu yollar sayesinde Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinden ve Azerbaycan’dan Türkiye’ye düşük maliyetle ulaşım imkanı yakalanacağı için her amaçla giriş-çıkış yapan nüfus sayısı mevcudun birkaç katı olacaktır. Bu giriş-çıkışlarda Erzurum bölgenin merkezinde ve gelişmiş kenti olduğu için bu şehre ilgi artacaktır. İşlerin kolay yürümesi için böyle bir konsolosluğun kurulmasına ihtiyaç olacaktır. Erzurum eğitim ve sağlık açısından en çok talepte bulunulacak şehirdir. Bu nedenle de konsolosluğun kurulması anlamlı olacaktır. Erzurum ve yakın çevresinde ikamet eden nüfusun önemli bir bölümü Şuşa veya Karabağ veya Kafkasya kökenlidir. Bu aidiyetler iki ülke ilişkilerinin artırılması ve bağlantılarının güçlendirilmesi için avantajdır. Bu nedenle konsolosluğun Erzurum’da olması uygun olacaktır. Erzurum Türkiye’nin Kafkasya’ya bağlantı bölgesindeki ana şehirdir. Bu öneminden dolayı Erzurum’da konsolosluk açılması uygundur. Hem Şuşa’nın hem de Erzurum’un ait oldukları ülkelerdeki stratejik, kültürel, sosyal ve ekonomik önemlerinden dolayı karşılıklı konsolosluk açılması uygundur. Kardeş şehir olan Erzurum ve Şuşa’nın kardeşlikleri karşılıklı konsolosluk açılarak perçinlenecektir."
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ