Prof. Dr. Güzin Kaban: "Kurbanlıkları stresten uzak tutun"

Prof. Dr. Güzin Kaban: "Kurbanlıkları stresten uzak tutun"

Sağlık 28.06.2023 07:35:16 0
Prof. Dr. Güzin Kaban:
Tarih: 28.06.2023 07:35 Güncelleme: 28.06.2023 07:35
Sağlıklı ve kaliteli kurban eti için sağlıklı hayvanların seçilmesi gerektiğini söyleyen Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Güzin Kaban, “Kurbanlık hayvanlar, stres oluşturacak ortamlardan uzak tutulmalıdır. Strese sokulmaları durumunda hayvanın vereceği etin kalitesi düşük olur. Kurbanlık hayvana kesimden önce mutlaka iyi muamele edilmelidir. Kötü muamele edildiğinde etin rengi koyulaşmakta ve elde edilen et sert olmaktadır. Ayrıca normal ete göre daha çabuk bozulmaktadır.” dedi.
“Hayvanın kanı iyice akıtılmalı”
Kurban kesim işleminin, mutlaka bu işi bilen, sertifikalı kişiler tarafından yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Güzin Kaban, “Kesimde kanın çok iyi akıtılması gerekmektedir. Kanın iyi akıtılmaması durumunda etin muhafaza süresi kısalmaktadır. Kesim sırasında derinin dış kısmı ve bağırsak içeriği et ile temas etmemelidir. Eğer bu noktada bulaşmalar olursa, ciddi hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Et, besin maddeleri yönünden zengin olması ve yüksek su içeriği nedeni ile hastalık yapıcı veya bozulmaya neden olan mikroorganizmalar için uygun bir ortamdır. Bu nedenle etin elde edilmesi, muhafazası ve hazırlanması dahil tüm aşamalarda mikroorganizmaların bulaşmasının ve çoğalmasının önlenmesi için gerekli tedbirler alınmalıdır.” şeklinde konuştu.
“Sıcak et hemen buzdolabına konulmamalı”
Kesimden hemen sonra etlerin sıcak halde buzdolabına konulmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Güzin Kaban, “Sıcak etin buzdolabına konulması ette sertleşmeye neden olmaktadır. Ayrıca sıcak halde poşetlere veya torbalara konularak üst üste buzdolabına yerleştirilen etler kısa sürede bozulabilmekte, renk değişimleri olmaktadır. Bunun için kesimden sonra büyük parça etler serin bir ortamda 5-6 saat dinlendirildikten sonra parçalanmalı ve buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabında en az 1 gün bekletildikten sonra tüketilmelidir. Et, buzdolabında bekletildiğinde olgunlaşır ve lezzeti artar. Kurbanlık etlerden hazırlanan kıyma buzdolabında 4 derecede 1-2 gün, parça etler ise büyüklüklerine göre 7 güne kadar muhafaza edilebilir. Kıyma ve parça etlerin muhafaza sürelerini uzatmak için derin dondurucu kullanılabilir. Porsiyonlara ayrılan etler buzdolabı poşetlerine yerleştirilip ağızları kapatıldıktan sonra derin dondurucuya yerleştirilmelidir. Derin dondurucuda sıcaklık en az -18 derece olmalıdır. Kıyma derin dondurucuda 3 ay muhafaza edilebilir. Parça etlerde ise bu süre 6-9 aya kadar çıkabilmektedir.” diye konuştu.
“Eti direkt ateş ile temas etmemeli”
Etin gevrekliği ve yağ miktarına göre pişirme yöntemleri seçilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Güzin Kaban, daha sonra şöyle konuştu, ”Izgarada kuru sıcaklıkta yapılacak pişirme işleminde mutlaka daha gevrek daha yumuşak etler kullanılmalıdır. Bonfile, antrikot ve kontrfile bunun için en uygun etlerdir. But ve gerdan gibi kısımlardan haşlamalık etler çıkarılabilir. Döş kısmı ve diğer yağlı kısımlar ise kıyma için kullanılabilir. Et, yüksek kaliteli proteinin yanı sıra çinko ve demir gibi önemli mineral maddeleri ve ayrıca B12 vitamini de dahil önemli B grubu vitaminleri içeren önemli bir gıdadır. Bununla birlikte et, salata ve sebzelerle birlikte tüketilmelidir. Ancak etin pişirilmesi sırasında yapılan hatalar eti sağlıksız hale getirebilmektedir. Özellikle mangal yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. Odun kömürü iyice kor haline gelmeli ve daha sonra pişirme işlemi yapılmalıdır. Et, doğrudan ateş ile temas etmemeli ve et ile ısı kaynağı arasında belirli bir mesafe bırakılmalıdır. Et gibi protein bakımından zengin gıdaların yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi durumunda kansere neden olan maddeler oluşabilmektedir. Ayrıca kömür üzerine damlayan yağ, çok sayıda zararlı bileşik oluşturmakta ve bunlar da dumanla ete geçmektedir.”
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Galibiyeti çok özlemiştik"


Van Spor

51 İlden bin 200 sporcu Elazığ’da karate için buluştu


Van Spor

TFF 3. Lig: Yeşilyurtspor: 0 - Kahramanmaraşspor: 2


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Ümraniyespor: 0


Van Spor

Korkut’ta atletizm antrenmanları sürüyor


Van Spor

Mehmet Akif Ortaokulu ilçe şampiyonu oldu


Van Spor

Kars 36 Spor’da hedef 3 puan


Van Spor

Elazığ Kamu Spor Oyunları tamamlandı


Van Spor

Elmira Yasin’den Dünya Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Okul sporlarında heyecan dolu final


Van Spor

Fenerbahçe, Stuttgart’ı Tek Golle Geçti! Sarı-Lacivertliler Avrupa’da 3 Puanı Kaptı


Van Spor

Yeni Malatyaspor- 1461 Trabzon maçında düdük Hatice Aydın’da


Van Spor

Mustafa Sarıgül: "9 puan aldık ama bu sadece bir başlangıç"


Van Spor

Elazığ’da kaykay ve paten sporunda bir ilk


Van Spor

Kartal, Konya engelini aştı! Beşiktaş 3 puanı 2 golle aldı


Van Spor

Türkçe Konuşan Ülkeler Satranç Birliği Kuruldu: İlk Başkan Türkiye


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ