Prof. Dr. Gözel: "Hiperkolesterolemi hastaları yağdan ve şekerden fakir beslenmeleri gerekiyor"

Prof. Dr. Gözel: "Hiperkolesterolemi hastaları yağdan ve şekerden fakir beslenmeleri gerekiyor"

Sağlık 8.08.2025 10:00:47 0
Prof. Dr. Gözel:
Tarih: 08.08.2025 10:00 Güncelleme: 08.08.2025 10:00
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gözel, "Hiperkolesterolemi hastalarının beslenmelerine dikkat etmeleri, kontrollerini düzenli aralıklarla yaptırmaları ve ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekiyor" dedi.
Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gözel, hiperkolesterolemi hastalığı hakkında açıklamalarda bulunarak hiperkolesterolemi hastalığının kolesterol değerinin kandaki normal sınırın üstünde olduğunu ifade etti.
Hastaların yağdan ve şekerden fakir beslenmeleri, egzersiz yapmaları ve ilaç tedavilerine özen göstermeleri gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nevzat Gözel, "Hastalar arasında kolesterol ilacını kullanmanın veya kolesterolü düşürmenin vücuda zarar vereceği gibi yanlış bir algı var. Hekimlerin tedavi esnasında kolesterolü normalin altına düşürmedikleri, aksine yüksek olan kolesterolü normal sınırlara getirmeye çalışıyor. Birçok kronik hastalığı olan hastalarda hiperkolesterolemi hastalığının daha da önemli olduğunu, kronik hastalığının yanı sıra hiperkolesterolemi hastalığı olan kişilerde yaşam tarzı, beslenme değişikliği, hasta eğitimi ve kolesterol ilacı önemlidir. Hasta eğitiminin, hastaların beslenmelerine dikkat etmeleri, kontrollerini düzenli aralıklarla yaptırmaları ve ilaçlarını düzenli kullanmaları gerekiyor. Bu hastaların yağdan ve şekerden fakir beslenmeleri, egzersiz yapmaları ve ilaç tedavilerine özen göstermeleri lazım. Kolesterol ilacının hastaya zarar vereceği kanısı yanlıştır. İlacını kullanmayıp bırakan hastaların bir süre sonra ciddi komplikasyonlarla karşı karşıya kalıyorlar. Hastanın ilacın yan etkisi ile karşılaşması halinde hekime danışmadan ilacını bırakmasının, dozunu azaltmasının veya ilacını değiştirmesi doğru olmayacaktır. Bu değişimlerin hekim kontrolünde yapılması önem arz ediyor" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ