Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları’ konulu konferans düzenlendi

Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları’ konulu konferans düzenlendi

Eğitim 1.06.2024 14:42:51 0
Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları’ konulu konferans düzenlendi
Tarih: 01.06.2024 14:42
Malatya Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi Konferans Salonunda “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Müslümanların Bilime Katkıları” konferansı düzenlendi.
YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman’ın konuşmacı olarak katıldığı programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Recep Bentli, Fuat Sezgin’in Türkiye’de başladığı akademik kariyerini 1960 yılında yaşanan askeri darbe sonrası yurt dışında sürdürmek durumunda kaldığını belirterek, “Dünyanın farklı bölgelerinden topladığı Arapça el yazmaları aracılığıyla, Müslümanların bilimsel alandaki katkılarını ve başarılarını gözler önüne sermiştir. Prof. Dr. Fuat Sezgin’in bilimdeki tüm temeller, ilerlemeler Batılılar tarafından gerçekleştirilmiştir” dedi.
Malatya Valisi Ersin Yazıcı ise depremi ağır bir şekilde yaşayan bir şehirde depremin oluşturduğu sorunları gidermeye ve ayağa kalkmaya çalıştıklarını belirterek, “Malatya’mıza, Malatya Turgut Özal Üniversitesine ve buradaki öğrencilerimize Fuat Sezgin hocamızla ilgili vereceğiniz bilgiler, tutacağınız ışık Malatya’mıza bir artı değer olarak yazılacaktır” ifadelerine yer verdi.
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Prof. Dr. Hüseyin Karaman ise Prof. Dr. Fuat Sezgin’in dünyanın en önemli bilim adamlarından birisi olduğunu belirterek içerisinde bulunduğumuz yılın Sezgin’in doğumunun 100. yılı olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Sezgin’in aile ve eğitim hayatına dair bilgiler de veren Karaman, “Prof. Dr. Fuat Sezgin üniversite öğrenciliği yıllarında bir konferansa katılıyor. Konferansı veren hoca İstanbul Üniversitesi’nde akademisyenlik yapan Alman Şarkiyatçı bir hoca. Bu konferansta dinledikleri Fuat Sezgin’in fikrinin değişmesine sebep oluyor. Hepimiz değişim konferansları dinleriz. Bizi acaba etkileyen konferans olmuş mudur? Bu konferansta dinledikleri mühendislik ve matematik okuma, mühendis olma fikrinin değişmesine sebep oluyor. O konferansta Alman şarkiyatçı olan hoca bilim tarihinden, matematikten, tarihten vs. bahsediyor ve dünya bilim tarihinde öne çıkmış Müslüman bilim adamlarından bahsediyor” İfadelerine yer verdi.
Fuat Sezgin bu tarihten itibaren bilim tarihi üzerine çalışmaya karar verdiğini ve böylece Müslümanların bilim dünyasında yaptıklarını ortaya koyduğunu anlatan Karaman, “O konferansta dinledikleri ile Fuat Sezgin İstanbul Üniversitesi’ne gidip kayıt yaptırmak istiyor. Kayıt süreci geçmesine rağmen Fuat Sezgin dekan hoca ile görüşüp kayıt olma noktasında ısrarını dile getiriyor. Konferansta konuşma yapan hoca ile karşılaşan Fuat Sezgin ailesinin maddi durumunun yeterli olmadığını dile getirerek reddediyor. Ancak Fuat Sezgin ikna ediyor ve fakülteye kayıt ediliyor” dedi.
Fuat Sezgin’in yaşadığı güçlükler ve zorluklara karşı yine de Türkiye için çabaladığını ve Türk vatandaşlığından vazgeçmediğinin altını çizen Prof. Dr. Hüseyin Karaman, konuşmasını bilime katkı sunan Müslüman bilim adamlarını aktararak tamamladı.
Konferans, Malatya Valisi Ersin Yazıcı ve Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli’nin hediye takdimi ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

SGK'ye 344 sözleşmeli personel alınacak


İş İlanları

PTT'den Heyecan Verici Fırsat: KPSS Koşulu Olmadan İş Başvuruları Açıldı!


İş İlanları

Göç İdaresi Başkanlığı'na 382 sürekli işçi alınacak


İş İlanları

İçişleri Bakanlığı personel alımı başlıyor! Başvuru nasıl yapılır, şartlar neler?


İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem