Prof. Dr. Canbay uyardı: "Elektrikli araçlarda çıkan yangın söndürülse dahi birkaç gün sonra tekrardan alevlenebilir"

Prof. Dr. Canbay uyardı: "Elektrikli araçlarda çıkan yangın söndürülse dahi birkaç gün sonra tekrardan alevlenebilir"

Bilim ve Teknoloji 3.09.2025 10:26:49 0
Prof. Dr. Canbay uyardı:
Tarih: 03.09.2025 10:26 Güncelleme: 03.09.2025 10:26
Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, "Elektrikli otomobillerdeki yangını, portatif yangın söndürme tüpleriyle söndürmek mümkün. Sadece o an için aktif alev ile oksijen arasındaki bağı kesiyorsunuz fakat bu içten içe batarya hücresinde meydana gelen yanma devam ediyor. Her ne kadar yüzeyde bir alevlenme görmeseniz de birkaç gün sonra batarya içerisindeki hücrede tekrardan alevlenme riski ortaya çıkıyor" dedi.
Fırat Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, son zamanlarda elektrikli araçlarda çıkan yangınlar hakkında açıklamalarda bulundu. Elektrikli araçlarda kullanılan lityum iyon bataryalarının termal kaçış riskinin çok yüksek olduğunu aktaran Prof. Dr. Canbay, yangın söndürme tüpleriyle söndürmenin mümkün olduğunu fakat içten içe batarya hücresinde meydana gelen yanmanın devam ettiğini ifade etti. Canbay, her ne kadar yüzeyde bir alevlenme görülmese de birkaç gün sonra batarya içerisindeki hücrede tekrardan alevlenme riskinin ortaya çıktığını dile getirdi.

"Tekrardan alevlenme riski ortaya çıkıyor"
Elektrikli otomobillerin geleneksel olarak kullanılan otomobiller gibi içten yanmalı motorlarla çalışmadığını belirten Fizik Uzmanı Prof. Dr. Canan Aksu Canbay, "Elektrikli otomobillerde temel prensip elektrik enerjisinin bataryada kimyasal enerji olarak depolanması ve bunun daha sonra birçok motora aktarılması şeklinde gerçekleşiyor. Özellikle elektrikli otomobillerde en çok kullanılan batarya lityum iyon bataryalar ve lityum iyon bataryalarda termal kaçış riski çok yüksek. Dolayısıyla bu termal kaçış riskinden dolayı hücrelerde meydana gelen aşırı ısınma hücrelerde bir iletim mekanizmasıyla birbirine aktarılıyor ve devamında aşırı ısınma sonucu bir yangın çıkıyor. Yangının çıkmasıyla beraber içeride bir gaz meydana geliyor. Bu silsile birbirini tetikleyerek alevlenmeye neden oluyor. Bunları portatif yangın söndürme tüpleriyle söndürmek mümkün, sadece o an için aktif alev ile oksijen arasındaki bağı kesiyorsunuz fakat bu içten içe batarya hücresinde meydana gelen yanma, devam ediyor. Her ne kadar yüzeyde bir alevlenme görmeseniz de birkaç gün sonra batarya içerisindeki hücrede tekrardan alevlenme riski ortaya çıkıyor" dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Aslan evinde hata yapmadı


Van Spor

Anadolu Karate Ligi'nde İstanbul'da Nefes Kesen Mücadeleler!


Van Spor

MHK Başkanı Gündoğdu'nun Görevine Devam Ettiği Açıklandı: TFF'den İstifa İddialarına Yalanlama


Van Spor

Fenerbahçe'de Yeni Dönem: Sadettin Saran Resmen Başkan


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ