Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Türkiye, 9 Ekim'de başlattığı Barış Pınarı Harekatı sayesinde yaklaşık iki hafta içinde hem Amerika Birleşik Devletleri'ni hem de Rusya'yı kendi istediği noktaya getirmiş oldu.' dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Antalya ANFAŞ Fuar Merkezi'nde düzenlenen 10. Yöresel Ürünler Fuarı'nın açılışında, Barış Pınarı Harekatı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bölgedeki tehditlerin teker teker ortadan kaldırıldığına işaret eden Varank, harekatın bölgenin güvenliğine ve kalıcı istikrarına çok büyük katkılar sağlayacağını vurguladı.
Soçi'deki görüşmeyi hatırlatan Varank, şöyle konuştu:
"Cumhurbaşkanımız dün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile uzun süren bir görüşme gerçekleştirdi. O görüşmenin sonucunda Türkiye-Rusya arasında tarihi bir mutabakata sağlanmış oldu. Türkiye, 9 Ekim'de başlattığı Barış Pınarı Harekatı sayesinde yaklaşık iki hafta içinde hem Amerika Birleşik Devletleri'ni hem de Rusya'yı kendi istediği noktaya getirmiş oldu. Bu tablonun oluşmasında milletin dualarını arkasına alan başta şehit ve gaziler olmak üzere, kahraman Mehmetçiğin, istihbaratın, Suriye Milli Ordusu'nun ve hariciyenin büyük emekleri var. Elbette süreci kararlı duruşuyla bugünlere taşıyan Sayın Cumhurbaşkanımız, sahada ve masada kazanılan başarının asıl mimarıdır. İyi komutanlar sahada, iyi politikacılar masada, liderler ise her ikisinde de kazanır. Yakın tarihin en büyük ihtilaf sahalarından biri olan Suriye'de, Türkiye aleyhine kurulan denklemleri tek tek bozan Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye'yi hedeflerine taşımaya çok daha büyük bir şevkle devam edeceğiz."
"Faizler, enflasyon düştü, kurda istikrar yakalandı"YÖREX'in geçen yıl 207 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını anımsatan Varank, bu yıl bu rakamın üstünde ziyaretçi beklendiğini ifade etti.
Antalya'nın ve Türkiye'nin bu yıl turist sayısında üst üste rekor kırdığını hatırlatan Varank, bu fuarda da bir rekora imza atılabileceğini bildirdi.
Türkiye'nin, verimli toprakları, tarımsal ürün çeşitliliği ve kendine özgü iklim yapısı sayesinde zengin bir yöresel ürün potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Varank, "Biliyorsunuz kalkınma önce yerelden başlıyor. Biz de bölgesel kalkınma politikalarımızda, yerel inisiyatiflerin oluşumuna imkan veren ve bölgelere göre en ideal şekilde farklılaştırılmış stratejiler izliyoruz. Bu manada, yöresel ürünlerin tespiti, standartlara uygun üretilmesi, ticarileşmesi ve nesiller boyunca aslına uygun şekilde korunmasını, yerel kalkınma bakımından önemli buluyoruz. Bu sayede refahın tabana yayılmasına katkı sağlayacağımıza da inanıyoruz." diye konuştu.
"Simit, Oxford İngilizce sözlüğünde yer aldı"Varank, coğrafi işaretlerin yurt dışında da tescil edilmesinin, yöresel ürünlerin ihracatının artırılması açısından oldukça elzem olduğunu, bunun için de Türk Patent'in, Avrupa Birliği Komisyonu ile iş birliği yaptığını söyledi.
İlk aşamada sırada bekleyen 35 coğrafi işaretin, AB'de hızlı bir şekilde tescilini hedeflediklerini anlatan Varank, bu tesciller tamamlandığında hem ortadaki kötüye kullanımın engelleneceğini hem de ürünlerin kalitesinin gösterileceğini ifade etti
Simitin, Oxford İngilizce sözlüğüne yeni eklenen kelimeler arasında yer aldığını belirten Varank, şöyle konuştu:
"Anlamına baktığınızda şöyle diyor, 'Türkiye menşeili, pişirilmeden önce pekmez ve susamla kaplanmış halka şeklinde ekmek türü.' İşte bizim aslında dünya literatürüne ekleyecek binlerce kelimemiz, hazinemiz bulunuyor. Bakanlık olarak Türkiye'nin yerel değerlerin markalaşmasını sağlamak adına tescilleri ve bunların ticarileşmesini artırmayı hedefliyoruz. Türkiye, bölgesel kalkınmanın da vereceği destekle güçlü büyüme oranlarını bu sayede yakalayacak. Son dönemde pek çok uluslararası kuruluş, Türkiye'ye ilişkin büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Faizler, enflasyon düştü, kurda istikrar yakalandı."