TBMM Başkanı Şentop içtüzük değişikliğini yeni yılda siyasi partilerin temsilcileriyle görüşecek

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis'in çalışma usullerinin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne adapte edilmesi gerektiğini belirterek, içtüzük değişikliğini yeni yılda siyasi partilerin temsilcileriyle değerlendirebileceğini bildirdi

Politika 26.12.2020 11:39:02 0
TBMM Başkanı Şentop içtüzük değişikliğini yeni yılda siyasi partilerin temsilcileriyle görüşecek
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.12.2020 11:39

TBMM (AA) - Şentop, AA muhabirine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Meclis'in, koronavirüs şartlarında yasama mesaisini sürdürdüğü hatırlatılarak, "Yasama nasıl bir yılı geride bıraktı, yeni yıldan beklentileriniz nelerdir?" sorusu üzerine Şentop, 2020'nin yasama faaliyetleri açısından yoğun geçtiğini söyledi.

TBMM'nin, salgın sürecine rağmen dünyada en çok çalışan parlamentolardan biri olduğunu belirten Şentop, "Meclis'imizin, 2021'de de yine ihtiyaç olan faaliyetleri, çalışmaları sürdürmek üzere yoğun çalışmalar yapacağı kanaatindeyim. İnşallah 2021'de salgın konusunda daha faydalı, tüm insanlık, milletimiz için daha olumlu sonuçlarla karşılaşırız." diye konuştu.

Meclis'te salgın şartlarında çalışmanın kolay olmadığını dile getiren Şentop, "Maske, mesafe, temizlik kurallarına riayet etmek... Maske ve temizlik kolay da Meclis'te mesafe konusunda şartlar biraz zor oldu. Milletvekillerimiz bu konuda büyük bir gayret ve fedakarlıkla çalıştılar. 2020 yılı içindeki çalışmaları dolayısıyla bütün milletvekillerimize teşekkür ediyorum." dedi.

Siyasi etik düzenlemesi ve içtüzük değişikliği

Meclis'in ve milletvekillerinin saygınlığının korunabilmesi amacıyla TBMM Siyasi Etik Komisyonu kurulması ile içtüzük değişikliği konusunda yürütülen çalışmalar konusundaki soru üzerine Şentop, şöyle konuştu:

"Çok somut şeyler söylemek için henüz daha erken ama hükümet sistemi değişikliğiyle beraber aslında Meclis'in çalışma usulleriyle ilgili olarak da değişiklik yapılması, Meclis çalışmalarının yeni sisteme adapte edilmesi gerekiyor. Bu da bir içtüzük çalışmasıyla olabilir. Bu konuda taslak mahiyetinde çalışmalar zaten var, Meclis'imizde daha önce yapılmış durumda. Bunlar üzerinden belki önümüzdeki dönemde farklı partilerden arkadaşlarımızla bir değerlendirme yapma imkanı olabilir."

"Yeni çalışmalara ihtiyaç var"

"Bu kapsamda yeni yılda partilere ziyaret gerçekleştirmeyi mi planlıyorsunuz?" sorusuna Şentop, "Bakalım, elimizdeki metinlerin, burada çalışan arkadaşlarımızla değerlendirmesini yeniden yapacağız. Buna göre belki bir planlama olabilir." karşılığını verdi.

Şentop, bu konuda daha önce yapılan çalışmalardan yararlanıp yararlanmayacaklarına yönelik soru üzerine, "Şüphesiz daha önceki çalışmaların hepsinden yararlanmak gerekir fakat hükümet sistemi değişikliği nedeniyle tabii biraz farklı bir durum var. Bunu dikkate alarak bu konuda yeni fikirlere, yeni çalışmalara ihtiyaç var. Bu kapsamda tahminen biraz daha çalışabiliriz." değerlendirmesini yaptı.

HDP'ye yönelik "parti kapatma" tartışmaları konusundaki soru üzerine Şentop, şunları kaydetti:

"Mevzuatımızda parti kapatmaya dair hükümler var fakat daha önce Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği üzere daha çok tüzel kişiliklerin cezalandırılması anlamına gelen bu tür kapatmalar yerine, suç işleyen kimse, şahıs bazlı olarak onların cezalandırılmasının doğru olacağı yönünde bir eğilim vardı ama bu tabii Meclis'in veya siyasi partilerin karar vereceği bir şey değil. Sonuç itibarıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının açacağı bir dava ve Anayasa Mahkemesinin vereceği bir kararla devam eden, gerçekleşen bir süreç. Dolayısıyla bu, yargının işi."


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Siverek Belediyesi, Ağrı kadın futbolcularının konaklama masraflarını üstlendi


Van Spor

Yeni Malatyaspor sahaya 7 oyuncu ile çıktı, maç oynanmadı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da bahis soruşturmasından 10 futbolcu ceza aldı


Van Spor

Galatasaray, Samsunspor'u Osimhen ile Fırtınalı Maçta 3-2 Devirdi! Liderlik Peşinde!


Van Spor

Yeşilyurtspor-Silifke Belediye Spor maçının hakemi belli oldu


Van Spor

Kars 36 Spor, Bitlis 1916 Spor maçının hakemleri belli oldu


Van Spor

Yeni Malatyaspor’un 3 puanı silindi


Van Spor

Genç’e 750 kişilik yeni spor salonu


Van Spor

Elazığ paletli yüzme yarışlarında dünya 3.’sü oldu


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi resmen başladı


Van Spor

25 Mart Spor Kulübü için tek yürek oldu


Van Spor

24Erzincanspor’da mali kriz büyüyor: Futbolcular alacakları için dava açtı


Van Spor

Genç sporcular sahada: Voleybol İl Birinciliği finali devam ediyor


Van Spor

Maça çıkmayan Yeni Malatyaspor, PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Ağrı Gençlik Merkezi’nden anlamlı buluşma


Van Spor

Elazığspor’da Adem Çağlayan dönemi


Van Spor

Bitlis 1916’dan dikkat çeken performans


Van Spor

Şampiyonluk kupası Şehriban Günata’nın


Van Spor

Elazığspor’dan Mustafa Sarıgül’e veda


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Muş SK: 1- Konyaspor: 4


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ