Pusula tezgâhını YSK bozdu

Sandıktan “evet” çıkacağını anlayan CHP ve HDP tuzak kurdu. Muhalif sandık kurulu başkanı oyları geçersiz kılmak için bilerek zarf ve pusulaya mühür basmadı. Tezgâhı, YSK bozdu!

Politika 18.04.2017 09:09:41 0
Pusula tezgâhını YSK bozdu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.04.2017 09:09

Türkiye, pazar günü yapılan referandumda yüzde 51.4 “evet” oyu vererek yeni bir dönemin kapılarını açtı. Yaklaşık 1 milyon 250 bin oy farkıyla hezimeti yaşayan muhalefet ise Yüksek Seçim Kurulunun “mühür vurulmayan pusulalar da geçerlidir” şeklindeki kararını bahane ederek seçmenin iradesine ipotek koymaya kalktı. Pekiyi tartışma nasıl başladı? Meseleyi baştan anlatalım.


Seçmenin sandığa attığı üzerinde YSK’nın ambleminin bulunduğu zarfa ayrıca ilçe seçim kurulu ve sandık kurulunun mühürleri vuruluyor. Sabah erkenden torbayı açan sandık kurulu başkanı, hem zarfa hem de pusulanın arkasına mührünü basıyor. Mühürlerden biri eksik olursa oy geçersiz sayılıyor. Bu seçimde “Sandık kurullarına mühür, zarf ve pusulaların 48 saat önceden teslim edilmesi” kararını güvenlik için kaldıran YSK, bunun yerine torbaların sabah saat 05:00’te verilmesini şart koştu. Sabah torbalar adreslere dağıtıldı.


ESKİ KARARLAR ORTADA

İstanbul’da sandıkları gezen AK Parti temsilcileri bazı bölgelerde sandık kurulu başkanlarının pusula ve zarflara mühür basmadığını fark etti. Durum genel merkeze bildirildi. Genel merkez YSK’ya itirazda bulundu. YSK, öğle saatlerinde mühür vurulmayan zarf ve pusulaların da kabul edileceğini, bu şekilde yapılan iptallerin seçmen iradesini çöpe atmak anlamına geldiğini duyurdu. YSK, bunu 1989, 1994 ve 2004’te aldığı benzer kararlara dayandırdı.

 

Akşam sonuçlar açılıncaya kadar hiç kimseden itiraz gelmedi. “Hayır” ile “evet” oyları birbirine yakın çıkınca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu sefer “YSK, seçimin güvenliğinden sorumluyken, bir referandumu tartışmalı hale getirdi” diye açıklama yaptı. YSK Başkanı Sadi Güven cevap verdi: Sandık kurulu mührü taşımayan oy pusulası ve zarfların, dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça geçerli sayılmasına karar verilmiştir!


SAHTE DEĞİL

Güven’in bu açıklaması tartışmayı bitirmedi. Bunun üzerine YSK Başkanı sabah ikinci bir açıklamada bulundu ve şöyle dedi: Akşamdan beri tartışmaya konu olan, geçersiz olduğu ileri sürülen oy pusulaları ve zarflar, YSK tarafından imal ettirilmiştir, gerçektir, doğrudur ve sahte değildir. Sisteme tek bir oy girilmeden ve siyasi partilerle paylaşmadan bu kararı aldık. Dolayısıyla buna anlam yüklemek doğru değildir. Bu sandık kurullarının hatasını kaldırmaya yöneliktir.


Avukat Cem Kaya’ya göre, bazı sandık kurul başkanları zarf ve pusulaya bilerek mühür vurmadı. Böyle bir oyun sergileneceği ihbarı aldıklarını ilk olarak iki hafta önce TGRT Haber’de duyuran Kaya şöyle dedi: Evet çıkacağını herkes biliyordu. Maksat seçime gölge düşürmek. Nitekim Avrupa’da CHP’nin bu iddiaları konuşuluyor. Biz oyunu erken fark ettik ve buna engel olduk. YSK’nın öğle saatlerinde oyların rengi belli değilken verdiği bu karar hakkaniyete uygundur.


 Burada can alıcı soru şu: Aradaki 1 milyon 250 bin oy farkına, sandık kurullarında bulunan 7 kişilik heyete, zarfların üzerinde vurulmuş en az iki mühre, oy pusulalarının filigranlı olmasına, oylar geçersiz kılınsa bile neticenin değişmeyeceğini bilmesine rağmen CHP niye itiraz ediyor? Avrupa’dan gelen sesler ve sokaktaki tencere tavacılar maksadı bütün çarpıklığıyla gözler önüne seriyor.

Anahtar Kelimeler: Pusula tezgâhını YSK bozdu
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF'nin Hakem Krizi Kararı: Yabancı Hakem Yerine, Yerli ve Ahlaklı Hakemlik Vurgusu


Van Spor

Romanya’dan Malatya’ya şampiyonluk geldi


Van Spor

Kulaçlar Gazze için atıldı


Van Spor

Berçelan’dan Zap Vadisi’ne doğa yürüyüşü


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Kastamonuspor: 2


Van Spor

Serikspor'da Finansal Kriz Patladı! Sergey Yuran; "Para Almıyoruz, Ayrılmak Zorunda Kalacağım"


Van Spor

Trabzonspor, 131 Hafta Sonra Tarihi Bir Seriye Ulaştı: Süper Lig'de 4 Maç 4 Galibiyet!


Van Spor

Galatasaray, 10 Kişi Kalan Göztepe'yi Zorlu Mücadelede 2-1 Mağlup Etti! Osimhen ve Sara Golleriyle Farkı Yarattı


Van Spor

Bandırmaspor, 45 Dakika 9 Kişi Mücadele Ettiği Maçta Esenler Erokspor'u Sahanda Göndermedi


Van Spor

RAMS Başakşehir Antalyaspor'u 4-0 Mağlup Etti: 5 Maçlık Galibiyetsizlik Serisi Sona Erdi!


Van Spor

Kars 36 Spor: 3 Bulanık Kop Spor: 0


Van Spor

Elazığ’da binin üzerinde karate sporcusu, Milli Takım’a seçilmek için ter döküyor


Van Spor

Hakkârili Bedirhan Durğun Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Fırtına seriye bağladı! Evinde Eyüpspor'u rahat geçti


Van Spor

Bölgesel Amatör Lig: Bitlis 1916 Futbol SK: 2 - Dersim Spor: 0


Van Spor

Nesine 2. Lig: Yeni Malatyaspor: 0 - 1461 Trabzon FK: 4


Van Spor

Bingöl’de 750 öğrenciye forma desteği


Van Spor

Bülent Bölükbaşı: "Çok sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ