Millet İttifakı'ndaki partilerde 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' mesaisi

CHP, en önemli seçim vaatlerinden biri olan 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' modelini resmi metin haline getirmek için çalışma yürütüyor.

Politika 10.01.2021 13:07:37 0
Millet İttifakı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.01.2021 13:07

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatıyla partinin en önemli seçim vaatlerinden olan "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" modelini resmi bir metin hale getirmek için yaklaşık 2 aydır yürütülen çalışmada "ana iskelet" oluşturuldu. Millet İttifakı'ndaki diğer partilerin de aynı konudaki çalışmalarının tamamlanmasının ardından, uzlaşılması halinde oluşturulacak metin ittifak önerisi olarak kamuoyuna açıklanacak.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, hem kendisinin hem de parti yöneticilerinin sürekli olarak dillendirdiği "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" modelinin resmi çalışma olarak hazırlanması talimatını verdi.

Yaklaşık 2 ay önce yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'i görevlendiren Kılıçdaroğlu, süre sınırlamasına gidilmeden, geniş kapsamlı çalışma yapılmasını istedi.

Erkek tarafından yürütülen çalışmada hem parti içinde, hem de parti dışında bu konuda yetkin kişiler ile akademisyenlerin görüşlerine başvuruldu.

Çalışmanın "ana iskeleti"nin oluştuğu öğrenilirken, "güçlü başbakanlık", "cumhurbaşkanlığı yetkilerinin sembolik olması", "anayasanın darbe hukukundan arındırılması", "ifade ve medya özgürlüğünün güvence altına alınması", "yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığının güçlendirilmesi", "bakanlar kurulu üyeleri hakkında gensoru/hükümet hakkında güvensizlik oyu verilebilmesi", "seçim barajının indirilmesi" başlıklarının öne çıktığı belirtiliyor.

Ortak bir metin haline getirilecek

Millet İttifakı'nı oluşturan diğer partilerin de bu konuda birer çalışma yaptıkları, çalışmalar belli olgunluğa ulaştıktan sonra ittifakı oluşturan partilerin bir araya gelip ortak metin üzerinde çalışma yapacağı öğrenildi.

Parti heyetlerinin çalışmaları sonrası uzlaşı sağlanması halinde, hazırlanacak ortak metin önce genel başkanların onayına sunulacak.

Onaylanması halinde ortak metnin, ittifakın "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" önerisi olarak kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

Bu konuda ilk çalışmayı Gelecek Partisi yapmış ve Millet İttifakı'nda yer alan diğer partilere sunmuştu.

İYİ Parti'nin bu konudaki çalışmasını büyük ölçüde tamamladığı, Genel Başkan Meral Akşener'in, partisinin ilk grup toplantısında bununla ilgili görüşlerini açıklayacağı öğrenildi.

Muhabir: Barış Gündoğan

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan kadın taraftarlara jest


Van Spor

Snowboard Cross World Cup sona erdi


Van Spor

Erzincanlı yıldız güreşçilerden Rize’de üç şampiyonluk


Van Spor

Sekmen’den şampiyona kutlama


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 0 - Bursaspor: 1


Van Spor

Kars’ta Yeşilay Haftası’na özel satranç turnuvası yoğun ilgi gördü


Van Spor

Dev Derbide Zafer Galatasaray'ın: Beşiktaş 0-1 Mağlup Oldu


Van Spor

Erzurumspor FK-Manisaspor FK maçının ardından


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 1 - Erciyes 38 FSK: 1


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 - Niğde Belediye Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 8 - Manisa FK: 1


Van Spor

Başkan Sekmen’e Erzurum temalı forma


Van Spor

Yeşilyurtspor Teknik Direktörü Murat Yıldırım: "Takım henüz yüzde 60 seviyesinde"


Van Spor

Tahkim Kurulu’ndan 24Erzincanspor dosyalarında karar


Van Spor

Dünya’nın yıldızları Palandöken’de yarışıyor


Van Spor

ETÜ’lü Damla Köse Avrupa Şampiyonasında altın madalya kazandı


Van Spor

Erzurum’da FIS SBX Snowboard Dünya Kupası heyecanı


Van Spor

TFF Futsal Ligi Tatvan Etabı devam ediyor


Van Spor

Iğdır’da öğrenciler floor curling ile tanışıyor


Van Spor

Spor Köyü atletizm pisti inşaatına başlandı


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Erzurumspor: 4 - Keçiörengücü: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ