MHP Genel Başkanı Bahçeli: İdlib ve çevresi Türkiye düşmanlarına zindan edilmeli

MHP Genel Başkanı Bahçeli, İdlib'deki saldırıya ilişkin, 'Siyasi ve diplomatik girişimlerimizin yanı sıra askeri caydırıcılığımız da sonuna kadar kullanılarak İdlib ve çevresi Türkiye düşmanlarına zindan edilmelidir.' dedi.

Politika 3.02.2020 15:08:20 0
MHP Genel Başkanı Bahçeli: İdlib ve çevresi Türkiye düşmanlarına zindan edilmeli
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.02.2020 15:08

ANKARA (AA) - MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yaptığı yazılı açıklamada, Suriye'nin kuzeybatısında bulunan İdlib'in uzun süredir bölgesel gerilim ve çatışma ortamının ağırlık merkezlerinden birisi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin sınır hattının Suriye yakasında insani ve vicdani felaketlerin seriye bağlandığına, katliamların dehşet verici seviyeye tırmandığına dikkati çeken Bahçeli, Rusya ve İran destekli Esad rejiminin tamamıyla kontrolden çıkıp, şiddet ve cinayet makinesi haline dönüştüğünü vurguladı.

Bahçeli, 4-5 Mayıs 2017'de Türkiye, İran ve Rusya'nın katılımlarıyla yapılan Astana Zirvesi'nde İdlib ve çevresinin "Gerginliği Azaltma Bölgesi" ilan edilip, ateşkes rejiminin tesisi için irade gösterildiğini ve inisiyatif alındığını hatırlatarak, buna rağmen "zalim Esad'ın" ateşkes kararlarını her seferinde çiğnediğini, sivillere yönelik saldırılarına devam ettiğini bildirdi.

Türkiye, Rusya ve İran arasında 17 Eylül 2018'de düzenlenen Astana Zirvesi'nde çatışan taraflara ait bütün silahların 10 Ekim'de İdlib silahsızlandırma bölgesinden çekileceğinin kararlaştırıldığını anımsatan Bahçeli, buna ek olarak bu bölgedeki denetimlerin Türk ve Rus askerleri tarafından yapılacağı, ayrıca sürdürülebilir ateşkes rejiminin sağlanabilmesi için etkili önlemlerin hayata geçirileceğinin kayıt altına alındığını ifade etti.

Bu kapsamda, Türkiye'nin bölgesel huzur ve güvenliğin inşasına hizmet amacıyla 12 ateşkes gözlem noktası oluşturduğunu belirten Bahçeli, şu değerlendirmede bulundu:

"Ancak ne Rusya ne de Suriye ve İran, Astana zirve kararlarına, Soçi mutabakat süreçlerine riayet etmemiş, saygı duymamış, gerekli olan sağduyu ve samimiyeti göstermemiştir. Suriye'de siyasi çözüm arayışları her seferinde çuvallamış, Cenevre görüşmelerinden de bugüne kadar makul ve müsterih bir netice çıkmamıştır. Anlaşılmaktadır ki Astana, Soçi ve Cenevre süreçlerinin anlam ve inandırıcılığı artık kalmamıştır. Rusya bir yanda masalarda uzlaşma pozları verirken, diğer yanda Suriye rejimini kışkırtmış, askeri operasyonlara teşvik etmiştir. MHP, Rusya'nın dürüstlükten mahrum siyasi uygulamalarını ibretle ve esefle takip etmektedir. Suriye'de istikrarın temin edilmesinden ziyade bölgesel ve tarihsel emellerine odaklanan Moskova yönetimi güvensiz ve ikiyüzlüdür."

"Bardağı taşıran son tahrik damlasıdır"

Bahçeli, günlerdir Rejim ile Rusya'nın İdlib'de yoğunlaşan saldırı ve tacizlerinin tüm gerçeklerin bir kez daha teyidine imkan sağladığına işaret ederek, "Esad ile Putin'in tezahür eden hedeflerinin sulh, sükunet ve suhulet olmadığı açıktır." ifadesini kullandı. Bahçeli, İdlib'de çatışmaların engellenmesi amacıyla bölgeye intikal ettirilen takviye askeri birliklere Esed güçlerinin düzenlediği topçu saldırısında şehit ve yaralılar olmasının bardağı taşıran son tahrik damlası olduğunu belirtti.

Türk askerlerinin yer alacakları alanların koordinatlarının muhatap ülkelerle paylaşılmasına rağmen bu saldırının yapılmasının sadece "alçaklık ve ahlaksızlık değil, aynı zamanda düşmanlık" olduğunu vurgulayan Bahçeli, şunları kaydetti:

"Türkiye bu hunhar provokasyonun cevabını misliyle vermiş, azimle, inançla ve cesaretle de vermeye devam etmektedir. Katiller döktükleri kanın bedelini şu ya da bu şekilde ödemelidir. Esad rejimi yıkılmadan, bu zorba cezasını bulmadan Suriye'ye huzur ve güvenlik kesinlikle gelmeyecektir. Diğer yandan siyasi ve diplomatik girişimlerimizin yanı sıra askeri caydırıcılığımız da sonuna kadar kullanılarak İdlib ve çevresi Türkiye düşmanlarına zindan edilmelidir. İdlib mutabakatını bozan veya ihlal eden tarafın Türkiye olmadığı meydandadır. Bunun yanında sınırlarımıza dayanan on binlerce sığınmacının müsebbibi Suriye ve destekçisi Rusya'dır. Türkiye milli güç unsurlarını derhal ve devasa bir şuurla harekete geçirmeli, ateş nerede yanıyorsa orayı söndürmeli, fitne ve musibet nereyi kavramışsa orayı kesip atmalıdır."

Saldırının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti öncesi yapılmasına dikkati çeken Bahçeli, bunun şaibeli ve soru işareti taşıyan, kuşkulu bir durum olduğunu vurguladı.

"Karşılarında Türkiye'yi bulacaklardır"

Bahçeli, Rusya'nın Ukrayna ile sancılı ve sorunlu ilişkilerinin bilindiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

"Ukrayna ziyaretine İdlib'den karşılık veriliyorsa Türkiye-Rusya ilişkilerinin mana ve muhtevası zehirlenmekle kalmayacak, iki ülke arasındaki diyaloglar bu gidişle soğumaya terk edilecektir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin konuşlu bulunduğu gözlem noktalarının ve etrafının güvenliği mutlaka temin edilmeli, Esad kanlı saldırısından dolayı pişman edilmelidir. MHP olarak alınacak her milli tedbire ve bekamızı muhafaza edecek her karara destek vermekle birlikte, zulmün ve zulmet kuşatmasının imanla yarılacağına yürekten inanıyoruz. Türkiye dostluğu değerli, düşmanlığı ise tehlikeli bir ülkedir. Barış ve huzur arayan mazlumların arkasında Türk milleti vardır. İdlib'de oyun kuran, vahşet senaryosu yazan, stratejik hedefleri uğruna insan canına ve tarihsel mirasa kast eden kim varsa karşılarında Türkiye'yi bulacaklardır."

İdlib'de şehit olan askerlere Allah'tan rahmet, yaralananlara acil şifa, Türk milletine, askerlerin silah arkadaşlarına sabır ve başsağlığı dileyen Bahçeli, "Unutulmasın ki, birimiz bin olur, bir ölür bin diriliriz, çünkü biz Türk milletiyiz." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ