Kılıçdaroğlu'ndan milletvekillerine tarım görevlendirmesi

CHP, 15-25 Mayıs tarihleri arasında yaşanan doğal afetlerin tarımsal üretime etkilerini araştırmak amacıyla 19 ilde araştırma yapacak.

Politika 5.06.2020 12:08:25 0
Kılıçdaroğlu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 05.06.2020 12:08

ANKARA (AA) - AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, geçen ay yaşanan ani sıcaklık değişikliklerinin tarım arazileri üzerinde oluşturduğu zararlar üzerine CHP harekete geçti. Çiftçilerden yükselen şikayetler üzerine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15-25 Mayıs tarihleri arasında yaşanan doğal afetlerin tarımsal üretime etkilerini araştırmak amacıyla milletvekillerine talimat verdi.

Kılıçdaroğlu, 19 ilde tarımda ciddi sorun yaşandığını ve afetlerin ürünlere verdiği zararların incelenerek raporlaştırılmasını istedi. Çalışmalarına bugün başlayan CHP'li milletvekilleri heyetleri 14 Haziran'a kadar söz konusu zararları yerinde tespit edip, rapor haline getirecek.

Kemal Kılıçdaroğlu, dün görüştüğü il başkanlarından da Adana'dan Tunceli'ye kadar 19 ili ziyaret edecek milletvekillerine yardımcı olmalarını ve milletvekillerini hasarın yoğun olduğu yerlerdeki çiftçilerle buluşturmalarını istedi.

Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal'ın koordinesinde 19 ilde görevlendirilen milletvekili heyetleri, başta çiftçiler olmak üzere, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile ziraat odaları temsilcileriyle görüşecek.

AA muhabirine açıklamada bulunan Sarıbal, "19 ilde heyetlerle yapacağımız ziyaretlerde temel amacımız şu, doğal afet dediğimiz önce don, yani aşırı soğuk. Ardından yüksek sıcaklık, Afrika sıcakları dediğimiz sıcaklığın 46-47 dereceye çıktığı dönem, yine hemen onun arkasından serin bir hava kütlesi hala bölgelerde yaşanıyor ve bununla beraber bugünlerde dolu afetleri. Bu afetlerden dolayı yoğun zarar gören il ve üretim bölgeleri ilçelere ziyaretler gerçekleştiriyoruz. Amacımız doğal afetin üretim üzerindeki etkileri, çiftçi üzerindeki etkileri, korana sürecinde bir gıda riskini etkileyecek oranda olup olmadığını tespit edebilmek, ülke üretimine katkısında veya zararında ne gibi sorunlar var onu izleyebilmek." diye konuştu.

Çalışmayla aynı zamanda, "Çiftçinin durumu nedir?" sorusunun cevabını da arayacaklarını aktaran Sarıbal, çiftçilerin neredeyse yüzde 90'ının sigortasız olduğunu söyledi.

2090 sayılı Afet Kanunu olduğunu hatırlan Sarıbal, 2006'da yayınlanan yönetmeliğin ise TARSİM'e doğrudan atıfta bulunduğunu anımsattı. Bu yönetmeliğin TARSİM güvencesindeki alanlara hiçbir şekilde ödeme yapılmayacağını söylediğini belirten Sarıbal, çiftçinin primlerinin ve muafiyetlerinin çok yüksek olması nedeniyle TARSİM'den uzak durduğunu bildirdi. Bu yüzden doğrudan çiftçinin kaderine terk edildiğini savunan Orhan Sarıbal, 19 ilde görev yapacak heyetlerin çiftçilerin yanı sıra il ve ilçe tarım müdürlükleri, ziraat odaları, orman müdürlükleri ile TARSİM yetkilileri ile detaylı bir şekilde görüşeceğini belirtti.

Yapacakları çalışmayla çiftçilerin, "hangi ürün ne kadar zarar gördü", "zararın miktarı ve nedeni" gibi tüm sorunlarını belgeli olarak rapor haline getireceklerini söyleyen Sarıbal, raporlarını Genel Başkan Kılıçdaroğlu'na sunacaklarını söyledi.

"Parti olarak Türkiye'de adeta tarımın bir haritasını çıkaracağız." diyen Sarıbal, yapılacak değerlendirmeler sonucu yeni kanun teklifleri verilebileceğini de kaydetti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Milli basketbolcu Melissa Vargas ehliyetini Malatya’dan aldı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 0 - Bucaspor 1928: 1


Van Spor

Bitlis 1916 Futbol Spor Kulübü namağlup yoluna devam ediyor


Van Spor

BAL 2. Grupta Malatyaspor: 1 - Viranşehir Belediyespor: 3


Van Spor

Yeni Malatyaspor sezonu kapattı


Van Spor

Özlem Melek Korkmaz dünya şampiyonu


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 5 - Yeni Mersin İdman Yurdu: 0


Van Spor

Serkan Özbalta: "Özlediğimiz bir galibiyetti"


Van Spor

Mustafa Alper Avcı: "Kırılgan bir yapıya sahibiz"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - İstanbulspor: 0


Van Spor

Olimpiyatlarda Elazığ’ın gururları


Van Spor

Hakkari’de Yıldız Kızlar Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Ağrı 1970 Spor Kulübü, eksik kadroyla Silifke deplasmanında


Van Spor

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ