Emeklilikte Yaşa Takılanlar için düzenlenecek olan yasasın son gelişmeleri yasa çıkacak mı merak edilenler?
Emeklilikte yaşa takılanlar son dakika EYT gelişmelerini yakından takip etmeyi sürdürüyor. Kısa süre önce TBMM’ye sunulması planlanan EYT çözüm önerileri yaş şartına takılan kişilerde heyecan yaratmıştı. Kısa süre önce gelen açıklamalarsa EYT’de son durumu gösterdi. Peki, emeklilikte yaşa takılanlar yasası çıkacak mı?
EYT’de son durum geçtiğimiz günlerde gelen açıklamalar sonrasında şekillendi. Yaş şartı için gelecek değerlendirmeleri bekleyen EYT’lileri yakından ilgilendiren son açıklama ise Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’dan geldi. İşte o açıklamalar ve süreçteki son gelişmeler…
EYT ÇIKACAK MI?
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın kampta yaptığı sunumların ardından milletvekillerinden en çok gelen soru Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili oldu.
Albayrak, sorulara “EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok” diye yanıt verdi.
NACİ AĞBAL'DAN EYT BÜTÇESİ AÇIKLAMASI
Ağbal, emeklilikte yaşa takılanlar için bütçeden kaynak ayrılıp ayrılmadığına dair bir soru üzerine ise "2020 yılı bütçesi yapılırken mevcut belirlenmiş Kalkınma Planı, Yeni Ekonomi Programı ve mevzuatta tanımlanmış görevler kapsamında giderler oluşturuldu. Dolayısıyla mevzuatta öngörülmeyen herhangi bir konuda bütçeden yeni bir kaynak öngörülmedi." dedi.
EYT NEDİR?
Şu anki sisteme göre, primini dolduran bir emekli adayı, emeklilik yaşını beklemek zorunda. EYT sorunu 1999'da emeklilik yaşını yükselten 4447 sayılı kanun ile ortaya çıktı. 8 Eylül 1999 gününe kadar işçiler emeklilik için iki şartı yerine getirmesi gerekiyordu: Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 günlük prim ödeme gün sayısı.
Yapılan değişiklikle emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60'a, prim gün sayısı ise 7000 güne yükseltildi. 8 Eylül 1999 gününden önce işe girenler için kadınlarda 40 ile 58 erkeklerde ise 44 ile 60 yaş arasında değişen kademeli geçiş süresi getirildi